A ProVeg South Africa elkészítette a dél-afrikai gyorséttermek 2023-as rangsorát, amelyben a növényi kínálat alapján értékelik az egyes vendéglátóipari egységeket. A lista elkészítéséhez átfogó felmérést végeztek, melyből kiderült, hogy nemcsak a fogyasztók száma növekedett, de a növényi kínálat is szépen gyarapodik. Ennek ellenére az ilyen ételek továbbra is csak kis részét teszik ki a teljes felhozatalnak.
Az élelmezési rendszer átalakításán fáradozó nemzetközi szervezet, a ProVeg South Africa idén is értékelte a dél-afrikai gyorséttermek növényi kínálatát – számolt be a Vegconomist. A felmérés adataiból kiderült, hogy a gyorséttermi fogyasztás 2019-hez képest 33,1 százalékkal növekedett. A felmérést végzők ezt a 2019-es Covid-járványnak, valamint a máig tartó, országszerte jelentkező sorozatos áramkimaradásoknak is tulajdonítják. Kiderült továbbá az is, hogy az ország lakosságának 10-12 százaléka tartozik a vegán, vegetáriánus vagy flexitáriánus kategóriába.
A jelentés ismételten rávilágít a növényi alapú kategóriában rejlő lehetőségekre a dél-afrikai gyorséttermek berkein belül. Az új termékektől kezdve az étlapokon lévő, betömésre váró lyukakon át a több fogyasztó megszólításáig
– olvasható Donovan Will, a ProVeg South Africa igazgatójának véleménye a felmérés kapcsán.
A 2022-es évhez képest 20 százalékkal növekedett a növényi alapú főételek száma. Ez viszont továbbra is alig 5 százalékot (4,92) jelent a teljes kínálatra vetítve.
A dél-afrikai gyorséttermek értékelési rendszere
A ProVeg South Africa a felmérésben kizárólag olyan étteremláncokat értékelt, amelyeknél teljesültek a következő feltételek:
- minden étkezésre kínálnak teljes adagú növényi opciót;
- legalább két dél-afrikai megyében megtalálhatók az éttermeik;
- az adatgyűjtés idején legalább 50 éttermet üzemeltettek;
- rendelkeznek egységesített menüvel,
- illetve van házhozszállítási lehetőségük.
A lista első helyén a tavalyi győztes, a Kauai zárt. A top 5-be még a Simply Asia, a Panarottis, a Nando’s és a Burger King fért be. A huszonötös listáról ismerősen csenghet még a McDonald’s (#12), a Pizza Hut (#17) és a KFC (#23) neve.
A gyorséttermeknek megvan a lehetőségük arra, hogy a növényi étkezést vonzó és elérhető opcióként mutassák be az átlagos dél-afrikai gyorséttermi fogyasztó számára. Kivételes helyzetük révén kritikus fontossággal bírnak a növényi alapú étkezés széles körű elterjesztésében
– olvasható a jelentés összefoglalójában.
A ProVeg South Africa 2023-as gyorséttermi rangsorával a szolgáltatók fontos információkat kaphatnak arról, milyen módon érdemes a fogyasztók növényi étkezés iránti egyre növekvő igényét kielégíteni.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.