A sokat vadászott zebrák húsát jellemzően nem fogyasztják, de ez hamarosan megváltozhat.
A dél-afrikai Stellenbosch Egyetem kutatói értékes fehérjeforrásként jellemezték a zebrák húsát egy általuk végzett új kutatás alapján. Véleményük szerint a zebrahús tápanyagdús fehérjeforrásként szolgálhat a jövőben.
A javaslat érkezése egybeesik a dél-afrikai vadhússtratégia véglegesítésével, amelynek egyik célja, hogy növelje az ételként fogyasztott vadállatok számát. Jelenleg olyan kisebb testű állatok szerepelnek rajta, mint a vándorantilop vagy az impala, de a listában megtalálható a gnú is.
A kutatók húsz zebratetemből nyert hús és belsőségek tápértékei alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a többi típusú hússal összehasonlítva a zebrahús megfelelő élelemforrás lehet. Eredményeiket az Animals folyóiratban publikálták.
A nem elhanyagolható mennyiségű ehető melléktermék, valamint a nagy mennyiségű hús arra enged következtetni, hogy a zebrák megfelelő élelemforrásként szolgálhatnak, ezzel pedig hozzájárulhatnak az élelmiszerellátás biztonságához, kifejezetten Dél-Afrika vidéki területein
– olvasható a tanulmányban.
A zebrahús fogyasztása jelenleg nem bevett gyakorlat Dél-Afrikában, ám az állatot elég nagy számban vadásszák. Ennek oka az egyedülálló mintázatú bőre. A leölt állatok húsát legtöbbször olyan országokba importálják, ahol lovat is fogyasztanak, például Kínába.
Az egzotikus húsok térnyerése gondot jelent
Egzotikus húsként általában azoknak az állatoknak a húsára utalunk, amelyeket nem sűrűn fogyasztunk.
Manapság az aligátorok és oroszlánok húsa is beletartozik a listába. Ennek a kategóriának a tagjai sokszor veszélyeztetett állatfajok. Népszerűségük növekedése arra vezethető vissza, hogy sokszor „az új szuper egészséges húsként” hivatkoznak rájuk magas fehérje- és alacsony zsírtartalmuk miatt.
Habár a zebrák nem veszélyeztetettek, besorolásuk szerint közel állnak a fenyegetettséghez (near threatened), vagyis az állományuk folyamatosan csökken. Amennyiben elterjedne a zebrák fogyasztása, egyedszámuk csökkenése csak még nagyobb ütemben folytatódna.
A vadállatok fogságban történő szaporítása és intenzív tenyésztésük a profit reményében sokszor akadályozza a konzervációs igyekezeteket, negatívan befolyásolva a biodiverzitást, hiszen védett területeket alakítanak át tenyészetekké
– nyilatkozta Dr. Audrey Delsink, a Humane Society International/Africa-tól.
Audrey kifejtette, hogy a zebrák fogyasztásának ösztönzése látszólag ellene megy a vadvilág természetes közegben történő megőrzésének, ami az ország céljai között szerepel. Ráadásul növeli a bushmeat, vagyis az állatok húsáért végzett illegális vadászat iránti igényt, ami tovább súlyosbítja a veszélyeztetett fajok helyzetét és komoly egészségügyi aggályokat is felvet.
A tanulmányt számos hivatalos szerv is támogatta anyagilag, többek között a Wildlife Ranching South Africa, ami a vadállatok tenyésztésében részt vevő farmerek érdekeit védelmezi. Mindezek ellenére a tanulmányban az olvasható, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség a támogatók és a kutatott téma között.
A legújabb javaslat ellenére Dél-Afrikában a lakosság többsége nyitott a növényi alapú élelmiszerekre, pedig a termékeket kormányzati szinten komoly támadások érik. Tavaly például megpróbálták eltüntetni a növényi alapú alternatív fehérjeforrásokat a boltok polcairól, ez az igyekezet azonban kudarcba fulladt.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.