Most olvasott cikk
Lezajlottak az „Év Mentes Séfje” főzőverseny elődöntői

Lezajlottak az „Év Mentes Séfje” főzőverseny elődöntői

Idén immár ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarországon egyedülálló, az „Év Mentes Séfje” elnevezésű főzőversenyt, ahol a legkülönfélébb ételek készülnek allergének nélkül. Február 2-án és 6-án lezajlottak az elődöntők, amatőr és profi kategóriákban.

A „Csak a Mentes” által szervezett, izgalmas elődöntőknek nem akármilyen helyszín adott otthont, a budaörsi Metro Gasztroakadémia konyháján a versenyzők igazán pompás és profi körülmények között mérhették össze tudásukat. Herczeg Andrea, a házigazda és a „Csak a Mentes” márka megálmodója és alkotója igyekezett mindenkit személyesen fogadni. Ám nem volt könnyű dolga, hiszen folyamatosan történt valami, több helyszínen is zajlottak az események. Andrea pedig megpróbált mindenhol jelen lenni, interjúkat készített, élő videókban jelentkezett be a közösségi oldalakon és közben a hozzá intézett kérdéseket is sikerült megválaszolnia.

Idén rengetegen jelentkeztek az „Év Mentes Séfje” versenyre, aminek nagyon örültünk. Első alkalommal indítottuk el a profi kategóriát is, amire a vártnál nagyobb volt az érdeklődés, az ország minden pontjáról érkeztek jelentkezések

– mondta Herczeg Andrea.

A képen balról jobbra: Molnár György – Dobos C. József Iskola tanára, Blendea Károly – Kulináris tanácsadó, Herczeg Andrea – Csak a Mentes alapítója, Stőhr Gréta – vegán séf, író, oktató, Varga István – Nyers Séf, Tanács Attila – a Mindenmentes Főzősuli alapítója,

„Az első elődöntőt amatőr kategóriában hirdettük meg és összesen 20 jelentkező jött el és főzött a zsűrinek. A második elődöntőben profi szakácsok vettek részt, itt is 20 versenyző ragadott fakanalat, nagy részük neves éttermeket képviselt, kevesebben voltak, akik jelenleg nem dolgoznak szakácsként, de sokéves tapasztalatuk van. Örömteli volt számunkra, hogy több olyan versenyző is érkezett, akik nem a mentes vonalon tevékenykednek, de kiemelt fontosságúnak tartják, hogy az ételérzékenyeket is ki tudják szolgálni. Hatalmas élmény volt mindenkinek, éttermi szintű tányérok készültek” – fejezte be Andrea.

Jó hangulat, remek ételek és boldog továbbjutók

Az „Év Mentes Séfje” verseny célja a szervezők szerint az, hogy felhívják a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassák, hogy allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte. A szakmai zsűri tagja volt Varga István nyers vegán séf, Tanács Attila mesterszakács és a Mindenmentes főzősuli alapítója, Stőhr Gréta életmódszakértő és Blendea Károly kulináris tanácsadó. A verseny gördülékeny lebonyolításában a BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola lelkes diákjai is segédkeztek Molnár György és Zaletnyik Zoltán tanár úr irányításával. Ők részt vettek a konyhai zsűrizésben, figyelték az idő pontos betartását és a konyhai területet a tisztaság és a konyhatechnológia szempontjából.

Nényei Lujza étele amatőr kategóriában, Fotó: Csak a Mentes
Az amatőrök selejtezőjének továbbjutói:
  • Kurtán Kolos (Mediterrán gnocchi spenóttal)
  • Debreczeni-Jerkovics Boglárka (Sütőtökös gnocchi)
  • Dömös Fanni (Zöldségfasírt friss salátával, „mozarellával” és sütőtökpürével)
  • Sasinszki Szilvia (Karfiolsteak sült édesburgonyával, céklasalátával, lyoni hagymával)
  • Nényei Lujza (Fűszeres diókrémmel töltött, grillezett padlizsántekercs korianderrel és gránátalmával, sült zöldséges kölessel)
  • Angyal Tímea (Sárga curry jázminrizzsel)
  • Melicher Lilla (Gombás rizottó, szójában sült gombával a tetején)
  • Lajos Laura (Currys póréhagymába csomagolt, chilis édesburgonya-püré és parajos jázminrizs, agávéban és szójaszószban pácolt sült tofu, céklás tápiókamártás, bazsalikomos avokádókrémhab)
Zsolnay Gergely étele profi kategóriában, Fotó: Csak a Mentes
A profik selejtezőjének továbbjutói:
  • Tikos Dávid (Édesburgonya-püré, szójában sült gomba tofumorzsával, édesburgonyachipsszel)
  • Zsolnay Gergely (Sült csicserifelfújt, kölestúró, rozmaringos céklaropogós, céklás velouté)
  • Molnár Viktor (Édesburgonya-canelloni kölesricottával, sült tofu zellerpürével, bazsalikomos olajjal meglocsolva)
  • Liszkóczi Bence (Zelleres fehérrépapüré almával pirított dióval, zöldségtatár sült tofuval és „sajt” chipsszel)
  • Boros István (Sült zöldségtatár, vöröslencse-krokett, kakukkfüves sütőtökpüré)

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.