Most olvasott cikk
Döntött a bíróság: „deviáns” farkasra lőni ér, de csak paintballpisztollyal

Döntött a bíróság: „deviáns” farkasra lőni ér, de csak paintballpisztollyal

A holland hatóságoknak egy bírósági határozat alapján engedélyezett paintballpisztollyal farkasra lőni. Az ítéletet arra hivatkozva hozták meg, hogy az állatok egyre bátrabban közelítik meg az embereket, úgy tűnik, nem tartanak már tőlük.

A közép-hollandiai Utrechtben működő bíróság úgy döntött, hogy egyes farkasok viselkedése egy nemzeti parkban igenis komoly veszélyt jelenthet a közbiztonságra. Emiatt pedig arra jutottak, a holland hatóságok lőhetnek paintballpisztolyokkal a „deviáns”, lakosságra veszélyt jelentő farkasokra – írta meg a The Guardian.

A bírósági ítélet szerint

az a tény, hogy a farkas a jelek szerint egyre kevésbé fél az emberektől, nem jelenti azt, hogy az állat már nem válhat agresszívvá és nem haraphat.

Ennek a hátterében az áll, hogy egy nőstény farkas kerékpárosokat és gyalogosokat is megközelített. Látszólag még akkor sem félt, amikor fotósok mentek a közelébe.

A Gelderland tartományban található De Hoge Veluwe nemzeti parkban már több módszerrel is próbálkoztak a farkasok elriasztására. Ezek viszont hatástalanok, vagy éppen az állatokra nézve voltak veszélyesek.

Egyre forróbb téma Európában, hogy lehet-e farkasra lőni

A holland bírósági döntés alapvetően összhangban van az Európai Unió vonatkozó szabályrendszerével. Ennek alapján ugyanis akkor lehet farkasra lőni, ha az embert vagy haszonállatot támad meg. Az uniós elvek ráadásul nem is csak paintballpisztoly használatára vonatkoznak.

Jelen állás szerint a szabályok lazítása valószínűsíthető uniós szinten is. Az Európai Bizottság (EB) decemberben jelentette be, hogy meg akarja változtatni a farkasok védett státuszát, miután úgy tűnik, hogy egyre nagyobb veszélyt jelentenek az állatállományra. Brüsszel tehát most azt szeretné elérni, a tagállamok egyezzenek bele abba, hogy az aktuális „szigorúan védett” helyett a továbbiakban csak „védett” legyen a farkas státusza a kontinensen. Ennek értelmében pedig szigorú szabályozás mellett ugyan, de lehetne vadászni rájuk.

Nem véletlen, hogy az EB számára ez kardinális kérdés, a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ugyanis bosszúhadjáratot indított a farkasok ellen. Azt követően jutott arra a következtetésre, hogy nem kellene olyan szigorúan védeni a fajt, mint eddig, hogy farkastámadás miatt elpusztult imádott pónija, Dolly. Ez egyébként még 2022 szeptemberében történt, a GW950m kódjelű farkas pedig tettével az egész fajra rászabadította Von der Leyen haragját.

Tavaly tavasszal Magyarországon is a lakosság jelentős részét foglalkoztatta a kérdés, lehet-e az érvényben lévő jogszabályok alapján farkasra lőni. Ekkor ugyanis Hidasnémeti környékén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt egy állatot egy vadász. A M237 jelű farkas a svájci Graubünden kantonból kiindulva összesen 2000 kilométert tett meg Magyarországig.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.