Most olvasott cikk
Tömeges eutanázia egy neves állatkertben: páviánok eshetnek áldozatul

Tömeges eutanázia egy neves állatkertben: páviánok eshetnek áldozatul

Páviánokat ölhetnek meg egy nürnbergi állatkertben

Állatkerti eutanázia terve borzolja a kedélyeket Nürnbergben, a páviánpopuláció jelentős részét kivégeznék. A létesítmény igazgatója, Dag Encke szerint minden lehetőséget felmértek, és ez maradt az egyetlen észszerű választás.

Tavaly év végén egy amerikai állatkert több lakóját is elkobozták a hatóságok, állatkínzás gyanújával. Egy razzia során ugyanis elégtelen tartási körülményeket és gyanús állati testrészeket találtak a Virginia államban, magántulajdonban lévő állatkertben.

Most pedig egy német intézmény vonta magára az állatvédők figyelmét és haragját. A nürnbergi állatkert igazgatója, Dag Encke bejelentette, az állatkertben élő páviánpopuláció közel felét kiirtják – írta meg a Daily Mail.

Azt tervezik, hogy miután megölték a páviánokat, az egészségesek holttestét részben tudományos célokra ajánlják fel, másrészt megetetik a létesítményben élő ragadozókkal.

Más megoldással is próbálkoztak

A tömeges állatkerti eutanáziára azért van szükség, mert az intézmény sikertelenül próbált gátat szabni a páviánlétszám gyors gyarapodásának. A 25 egyedre tervezett majomházban jelenleg 45 pávián él. A helyhiány pedig egyre több szociális problémát és véres összecsapásba torkolló konfliktust szül az állatok között. Ezeket küszöbölnék ki a tervezett lépéssel.

Dag Encke leszögezte, a guineai páviánok több nyugat-afrikai ország védett területein élnek, de mivel ott is megugrott a populáció, nincs lehetőség ezekbe az országokba telepíteni ezeket az állatokat. Felkeresett egy majommenhelyet is, ám kiderült, hogy ott is épp 200 elkobzott állat várakozik arra, hogy valahol elhelyezzék őket. Az igazgató szerint ezzel pedig a kör bezárult.

Az állatkertből senki sem gondolja, hogy amire készülünk, az jó lenne. Mégis ez az észszerű

– jelentette ki.

A PETA állatvédő szervezet azonban ezzel a legkevésbé sem ért egyet.

„Az állatok tenyésztése és megölése egy ördögi kör, amelyet maguk az állatkertek hoztak létre. Ezt csak akkor lehet megtörni, ha a szaporítás leállítására és az állatkertek bezárására vonatkozó tervek születnek ahelyett, hogy az állatok esetleges megölése lenne a vita tárgya – függetlenül attól, milyen fajról van szó” – fogalmazott Yvonne Würz, a PETA biológusa. „Ez ismét megmutatja, hogy az állatkerti látogatókat mennyire megtévesztik az állítólagos fajvédelmi érvvel. A most kivégzésre váró guineai páviánok esetében az állatkert még azt is nyíltan elismeri, hogy a vadonba való visszaengedésük nem lehetséges és nem is kívánatos.”

Az állatkerti eutanázia valójában bevett gyakorlat

Bár a németországi tervek felkavarták az állóvizet, a gyakorlatban ezekben a létesítményekben az állatok kivégzése a legkevésbé sem ritka módszer

  • a túlszaporulat,
  • a beltenyészetből fakadó genetikai hibák,
  • vagy éppen a pénzügyi problémák kezelésére.

Mariusnak, a koppenhágai állatkertben 2014-ben elpusztított zsiráfkölyöknek például a génállománya miatt kellett meghalnia. Mindössze néhány héttel később aztán négy oroszlánt – két idős egyedet és két kölyköt – végeztek ki azért, hogy helyet csináljanak egy új hímnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.