Most olvasott cikk
Öngyilkos gondolatokat kelthet az állatorvosokban az eutanázia

Öngyilkos gondolatokat kelthet az állatorvosokban az eutanázia

Állatorvosok mentális egészsége - nagyobb az öngyilkosságok aránya

Egy friss tanulmány szerint az állatorvosokban az átlagosnál nagyobb mértékben támadnak öngyilkos gondolatok. Azoknál az orvosoknál, akik rendszeresen végeznek elaltatást, jobban megfigyelhető a jelenség. A tanulmány emellett azt is vizsgálta, hogy az eutanáziát végző állatorvosok milyen módon viszonyulnak az embereken alkalmazott eutanáziához.

Az állatorvosoknál sűrűbben fordulhatnak elő erős öngyilkos gondolatok – számolt be róla a One Green Planet egy friss kutatás eredményei alapján. Helen Seljenes Dalum „NORVET” nevű projektje azt vizsgálta, hogy milyen attitűddel rendelkeznek az állatorvosok az emberi eutanáziával kapcsolatban, valamint hogy az állatok elaltatása összefüggésbe hozható-e az öngyilkos gondolatokkal. A projekt keretein belül Norvégia összes állatorvosát megkeresték. A tizenkét oldalas kérdőívet végül 2.600 orvos töltötte ki, ami 75 százalékos, nagyon magas részvételi arányt jelent.

A kutatás rávilágított, hogy az állatorvosok 55 százaléka egyetért az embereken végzett eutanáziával (ez Norvégiában jelenleg törvényileg tiltott), ami megegyezik az általános közvéleménnyel. Az altatások gyakorisága nem befolyásolta a pozitív attitűdöt, a háziállatokkal dolgozóknál viszont jellemzőbb volt az emberi eutanáziához való pozitív hozzáállás. A kutatásból az is kiderült, hogy azoknál, akik heti öt, vagy több alkalommal altatnak állatokat, jellemzőbbek az erős öngyilkos gondolatok. A megkérdezettek közül sokan kiemelték a megfelelő oktatás hiányát.

Az állatorvosok hangsúlyozták az eutanáziával kapcsolatos döntéshozatalról és konzultációról szóló képzések hiányát. Ugyanis ők azok, akiknek kezelniük kell a gazdák gyászát és bűntudatát az ilyen megbeszélések alkalmával. Az eredményeink alapján az állatok elaltatása foglalkozási stresszfaktor lehet

– olvasható a tanulmányban.

Az öngyilkos gondolatok régóta okoznak gondot az állatorvosoknak

A tanulmány több korábban végzett kutatásra is hivatkozik, amelyek alapján kimutatható, hogy az állatorvosoknál az átlagosnál kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya. Helene – aki maga is állatorvos – NORVET tanulmánya alapján a válaszadók 30 százaléka érezte úgy tavaly, hogy az élet értelmetlen. Öt százalékuknál nagyon erős öngyilkossági gondolatok jelentkeztek. Ötszázból egy állatorvos pedig meg is próbált véget vetni az életének.

A kutató hangsúlyozza, hogy az öngyilkos gondolatok és az állatokon végzett eutanázia közötti kapcsolatot mindenképpen érdemes tovább vizsgálni. A tanulmányból nem derül ki egyértelműen, hogy közvetlen összefüggés lenne a két jelenség között. Szükség van az esetleges további tényezők vizsgálatra a pontosabb kép érdekében.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.