Most olvasott cikk
Összeszámolták, hány hópárduc élhet még Indiában

Összeszámolták, hány hópárduc élhet még Indiában

Egy nemzetközi kezdeményezés keretében készített India átfogó felmérést arról, hány hópárduc élhet az országban.

Nem véletlen, hogy a hópárducokat a hegyek szellemeiként emlegetik. Az általában meglehetősen félénk állatoknak a rejtőzködésben segít bundájuk színe is, amellyel tökéletesen beleolvadnak környezetükbe. Ráadásul magányosan élnek, nem csoportosan, mint például az oroszlánok. Ezek pedig mind nehezítik annak a felmérését, valójában hány példány is él belőlük a világon.

India most mindenesetre kísérletet tett a szinte lehetetlenre: „népszámlálást” tartott a hópárducok között – írta meg a BBC. A környezetvédelmi minisztérium beszámolója szerint arra jutottak, hogy az országban 718 hópárduc él. Ez pedig azt jelenti, hogy az indiai hópárducok a globális populáció mintegy 10-15 százalékát teszik ki.

Az indiai felmérés 2019 és 2023 között zajlott, egy nemzetközi kezdeményezés (a Population Assessment of the World’s Snow Leopards) keretén belül. Nagyjából 120 ezer négyzetkilométernyi területen számlálta ezeket a nagymacskákat India, a transz-himalájai régióban.

Egészen a közelmúltig a hópárduc indiai elterjedése meghatározatlan volt, mivel nem készültek átfogó országos felmérések erre a veszélyeztetett fajra vonatkozóan

– utalt a környezetvédelmi minisztérium arra, hogy ez volt az első széles körű próbálkozás arra, hogy megbecsüljék a faj indiai egyedszámát.

Veszélyeztetettként tartják számon a hópárducot

A faj vadon élő egyedeit többféle veszély is fenyegeti. Sok állathoz hasonlóan küzd például azzal, hogy egyre szűkül az élettere az infrastrukturális fejlesztések miatt. De az orvvadászat is tizedeli a populációt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Indián kívül Kínában, Bhutánban, Nepálban, Indiában, Pakisztánban, Oroszországban és Mongóliában is fellelhetők hópárducok. Egyes becslések szerint globális szinten 4080-6590 példány él.

Az indiai beszámoló írói hangsúlyozták, az állat populációjának minél pontosabb ismerete azért fontos, mert a himalájai ökoszisztémában ők csúcsragadozó szerepet játszanak. Az egyedszám és annak változása az ökoszisztéma egészségi állapotát jelzi.

Fajvédelmi törekvések Indiában

Indiából egyre több olyan kísérletről hallani, amelynek keretében egyes fajok példányszámát próbálják növelni, stabilizálni. Kifejezetten sikeres például az ország tigrisvédelmi projektje. 2022-ben a példányszám elérte a 3167-et a 2006-ban regisztrált 1411 után.

Több ezer éves a tigrisekkel összefonódó történelmünk. A tigrist sok törzsben a testvérünknek tekintik. Az emberiség csak akkor tekinthet szebb jövő elé, ha a környezetünket megvédjük, a biológiai sokféleségünk pedig tovább bővül

– mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki az évforduló alkalmából két tigrisrezervátumot is meglátogatott.

Afrikából importált gepárdok betelepítésével is próbálkoznak, ez azonban egyelőre nem tekinthető zökkenőmentes folyamatnak. Megoldásokat keresnek arra, hogy a példányszám ne kezdjen csökkenni a tervezett növekedés helyett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.