Most olvasott cikk
Ázsia fehérjeszükségletének felét hamarosan hús nélkül kell fedezni

Ázsia fehérjeszükségletének felét hamarosan hús nélkül kell fedezni

Azsia hús alapú fehérjeszülségletének csökkennie kell

A kontinens populációja igen jelentős, és habár egyes helyeken a népesség csökkenésével a kibocsátási értékek is csökkennek, vannak országok, ahol továbbra is rohamosan nő a népesedés, ezzel együtt pedig a húsfogyasztás is. Az előrejelzések szerint mindenképpen szükséges, hogy idővel a fehérjeszükséglet legalább fele alternatív forrásból származzon, ha kordában szeretnénk tartani a klímaváltozást.

A növényi húsalternatívák, sejtalapú készítmények vagy precíziós fermentációval előállított élelmiszerek egyik hatalmas előnye az állatok felhasználásával készült termékekkel szemben, hogy sokkal kisebb a környezeti terhelésük. Emiatt pedig kritikus szerepet fognak játszani a jövőben a klímaváltozás ellen vívott harcban. Erre jutott a szingapúri székhelyű Asia Research Engagement tanulmánya, amely szerint képtelenség lesz az 1,5 Celsius-fokos határ alatt maradni az élelmezési rendszer átalakítása nélkül.

A kutatás tíz, gazdaságilag igen jelentős ázsiai ország – Kína, India, Indonézia, Japán, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Thaiföld és Vietnám – kibocsátási értékeit vetítette előre a jelenleg működő fehérje-előállítási módszereket alapul véve. Megállapították, hogy nagyobb méretű kibocsátáscsökkenést alapul véve sem lehetséges elérni a szükséges értékeket, ez pedig elősegíti a klímaváltozás tovább erősödését és veszélyezteti az élelmiszer-ellátást.

Azokban az országokban, ahol a népességnövekedés továbbra is erős – Pakisztán és India –, a jelentés szerint 2060-ra a fehérjeszükségletek 85 százalékát kellene alternatív forrásból fedezni.

Van remény a változásra

A jelentés megemlíti, hogy a megszokott módszerektől történő eltávolodást elősegítő és támogató szabályozások, valamint komoly pénzügyi befektetésekkel elérhető a cél. Kalkulációik szerint például 730 milliárd dolláros beruházással Kínában 2020 és 2060 között elérhetők lennének a kitűzött célok. Az országban egyébként nemrég nyitotta meg sejtalapú tesztüzemét a CellX.

Tavaly novemberben a szingapúri Temasek befektetőcég elindította az Asia Sustainable Foods Platformot, amely célja, hogy a régióban megnövelje az alternatív fehérjeforrások gyártását, ezzel csökkentve az állati eredetű forrásokra való támaszkodást. A Food Frontiers egy friss jelentése pedig úgy találta, hogy Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban és Thaiföldön nagy igény mutatkozik az alternatív fehérjeforrásokra, ami nagyszerű gazdasági lehetőségeket rejt magában.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.