A vízitetvek szaporodását nagyban elősegíti a melegedő vízhőmérséklet, ami önmagában is stresszfaktort jelent a lazacoknak. A medúzák száma is jelentősen megemelkedett a lazacfarmok közelében, ami további elhullásokhoz vezetett. A Viva! nyomozása megdöbbentő részleteket tárt fel.
A Skócia nyugati partjainál lévő lazacfarmokat – Bakkafrost, Scottish Sea Farms, Mowi – vizsgálta a Viva! vegán szervezet. A halgazdaságok olyan nagynevű üzleteket látnak el áruval, mint a Tesco, az Asda vagy a Sainsbury’s. A lazacfarmok közül mindegyikben nagyon elterjedtek a vízitetvek, amelyek képesek akár egy telepített tó teljes halállományát is kiirtani, és szó szerint belülről falhatják fel az őket megevő halakat. Emellett jelen volt mindenhol a kopoltyúgyulladás, és más bakteriális fertőzések is.
Egy másik nagyon elterjedt problémaforrás a medúzák elszaporodása volt, amely szintén hozzájárulhatott a nagymértékű halpusztuláshoz, és amiért nagy valószínűséggel a vizek megemelkedett hőmérséklete – vagyis a klímaváltozás – tehető felelőssé.
A vízitetvek régóta problémát okoznak
A Viva! idén június 3. és július 5. között készítette a felvételeket, amiket ők csak borzalmasként jellemeztek, de a tetvek már nagyon régóta gondot jelentenek a halgazdaságoknak, ezeken a helyeken sokkal több hal van összezárva, mint a természetben. A vízitetű elég gyorsan tud terjedni az állatok között, míg a természetben a halak migrációja következtében egyszerűen lesodródnak az állatokról. Ezzel szemben a haltenyészetekben alkalmazott irtási eljárás nemcsak a tetvek, de a halak számára is sokszor végzetes lehet.
A hydrolicernek, vagy thermolicernek nevezett hajók egy csövön keresztül felszippantják az állatokat a vízből, majd erős vízsugárral (a thermolicerek esetében 34 fokos vízzel, ami akár 20 fokkal is magasabb lehet a halak életközegénél) megpróbálják lemosni róluk a tetveket. Ezt követően pedig visszaszivattyúzzak őket a tenyészetbe. Bizonyítékok vannak rá, hogy a halak eközben éreznek fájdalmat (különösen a meleg vízzel történő tisztítás esetében, ami hatalmas stressz nekik), és évente több mint 60.000 hal is elpusztulhat az eljárás miatt.
A lazactenyésztők az apró állatok számának növekedésével magyarázták a 2022-es elhullási adatokat, de sokan úgy gondolják, hogy a kis helyen összezárt sok állat és a bakteriális fertőzések jelentik az igazi problémát.
A mikromedúzák – amelyek megcsíphetik vagy eltömíthetik a halak kopoltyúit – számának megnövekedése valószínűleg összefügg a klímaváltozással és azzal, hogy az Egyesült Királyság vizei idén nyáron 4-5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet produkáltak, mint általában.
Lex Rigby, a Vivia! nyomozási vezetője úgy fogalmazott, hogy a skót lazactenyésztés egy „gyomorforgató katasztrófa”.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.