Most olvasott cikk
Hemzsegtek a vízitetvek a skót lazacfarmokon

Hemzsegtek a vízitetvek a skót lazacfarmokon

A vízitetvek szaporodását nagyban elősegíti a melegedő vízhőmérséklet, ami önmagában is stresszfaktort jelent a lazacoknak. A medúzák száma is jelentősen megemelkedett a lazacfarmok közelében, ami további elhullásokhoz vezetett. A Viva! nyomozása megdöbbentő részleteket tárt fel.

A Skócia nyugati partjainál lévő lazacfarmokat – Bakkafrost, Scottish Sea Farms, Mowi – vizsgálta a Viva! vegán szervezet. A halgazdaságok olyan nagynevű üzleteket látnak el áruval, mint a Tesco, az Asda vagy a Sainsbury’s. A lazacfarmok közül mindegyikben nagyon elterjedtek a vízitetvek, amelyek képesek akár egy telepített tó teljes halállományát is kiirtani, és szó szerint belülről falhatják fel az őket megevő halakat. Emellett jelen volt mindenhol a kopoltyúgyulladás, és más bakteriális fertőzések is.

Egy másik nagyon elterjedt problémaforrás a medúzák elszaporodása volt, amely szintén hozzájárulhatott a nagymértékű halpusztuláshoz, és amiért nagy valószínűséggel a vizek megemelkedett hőmérséklete – vagyis a klímaváltozás – tehető felelőssé.

A vízitetvek régóta problémát okoznak

A Viva! idén június 3. és július 5. között készítette a felvételeket, amiket ők csak borzalmasként jellemeztek, de a tetvek már nagyon régóta gondot jelentenek a halgazdaságoknak, ezeken a helyeken sokkal több hal van összezárva, mint a természetben. A vízitetű elég gyorsan tud terjedni az állatok között, míg a természetben a halak migrációja következtében egyszerűen lesodródnak az állatokról. Ezzel szemben a haltenyészetekben alkalmazott irtási eljárás nemcsak a tetvek, de a halak számára is sokszor végzetes lehet.

A hydrolicernek, vagy thermolicernek nevezett hajók egy csövön keresztül felszippantják az állatokat a vízből, majd erős vízsugárral (a thermolicerek esetében 34 fokos vízzel, ami akár 20 fokkal is magasabb lehet a halak életközegénél) megpróbálják lemosni róluk a tetveket. Ezt követően pedig visszaszivattyúzzak őket a tenyészetbe. Bizonyítékok vannak rá, hogy a halak eközben éreznek fájdalmat (különösen a meleg vízzel történő tisztítás esetében, ami hatalmas stressz nekik), és évente több mint 60.000 hal is elpusztulhat az eljárás miatt.

A lazactenyésztők az apró állatok számának növekedésével magyarázták a 2022-es elhullási adatokat, de sokan úgy gondolják, hogy a kis helyen összezárt sok állat és a bakteriális fertőzések jelentik az igazi problémát.

A mikromedúzák – amelyek megcsíphetik vagy eltömíthetik a halak kopoltyúit – számának megnövekedése valószínűleg összefügg a klímaváltozással és azzal, hogy az Egyesült Királyság vizei idén nyáron 4-5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet produkáltak, mint általában.

Lex Rigby, a Vivia! nyomozási vezetője úgy fogalmazott, hogy a skót lazactenyésztés egy „gyomorforgató katasztrófa”.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.