Most olvasott cikk
Portugál fiatalok az Európai Bíróságra viszik a klímaharcot

Portugál fiatalok az Európai Bíróságra viszik a klímaharcot

A globális felmelegedés megfékezésére és a kollektív klímaharc megkezdésére buzdítana 32 országot hat portugál fiatal. Az ügy érdekében jogi lépéseket is tettek.

Ma már a legkevésbé sem számít ritka jelenségnek, hogy fiatalok, sok esetben gimnazisták próbálják meg felhívni a politikusok és vezető gazdasági szereplők figyelmét a globális felmelegedésre. Gondoljunk csak a Fridays for Future globális mozgalomra, amelynek keretében világszerte kezdtek tüntetni fiatalok, iskolások. A cél, hogy rámutassanak arra, ha nem teszünk semmit, számukra nem lesznek adottak a ma még alapvetőnek tekinthető dolgok, mint az ivóvíz, tiszta levegő, vagy éppen a természetes körforgáshoz nélkülözhetetlen biodiverzitás.

Az ifjúsági klímaharc kirobbantója Greta Thunberg volt. A húszéves svéd aktivista számos jelentős eseményen, csúcstalálkozón mondott már olyan beszédet, amely felért egy kijózanító pofonnal a hallgatóság számára. De gyakran vesz részt környezetvédelmi demonstrációkban is.

Most pedig hat portugál fiatal – részben Greta Thunberg munkásságából inspirálódva – meglehetősen határozott lépést tett a klímaharc jegyében. Bepereltek 32 európai országot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, azzal vádolva őket, hogy nem foglalkoznak megfelelően a globális felmelegedéssel.

A 11 és 24 év közötti gyerekeknek és fiataloknak a jogi lépéshez a motivációt a 2017-es portugáliai erdőtüzek adták. A katasztrófák emberéleteket követeltek, és értelemszerűen a természetben is óriási károkat okoztak.

A pert elindító fiatalok generációjuk azon félelmeinek adtak hangot, hogy az egyre melegebb éghajlat egyre több természeti katasztrófát generál. Ráadásul az emberi egészségre is kedvezőtlen hatást gyakorolnak rövid és hosszú távon egyaránt. Néhányan allergiát és légzési nehézségeket tapasztaltak az erdőtüzek alatt és után, ezek a problémák pedig tovább gyűrűzhetnek, ha a globális hőmérséklet emelkedése nem áll meg.

Ez egy igazi »Dávid és Góliát-ügy«

– nyilatkozta a fiatalokat jogi szempontból támogató Global Legal Action Network (GLAN) igazgatója, Gearoid Ó Cuinn.

A klímaharcra már felsorakoztak Strasbourgban

Az Európai Bíróság biztosította a portugál fiatalokat, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak az ügyre. Az EU 27 tagállamának pedig Norvégiával, Törökországgal, Nagy-Britanniával és Svájccal kiegészülve már meg is kellett jelennie szeptember 27-én Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A 32 beperelt országból csak Oroszország nem képviseltette magát a meghallgatáson.

A kormányoknak világszerte megvan a hatalmuk ahhoz, hogy ezt megakadályozzák. Az európai kormányok azonban úgy döntenek, hogy ezt nem teszik meg

– jelentette ki a 23 éves Catarina dos Santos Mora, a pert elindító portugálok egyike.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.