Most olvasott cikk
Egy 15 éves vegán lány beszéde aratott a Katowicei Klímakonferencián

Egy 15 éves vegán lány beszéde aratott a Katowicei Klímakonferencián

Greta-Thunberg-vegán-környezetvédő-aktivista

Egy tizenöt éves vegán, Asperger-szindrómás környezetvédelmi aktivista feladta a leckét a világ vezető politikusainak: a svéd Greta Thunberg az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 24. konferenciáján (röviden: COP24) mondott beszédével hívta fel magára ismét a világ, valamint a politikusok figyelmét.

A lány nem finomkodott, beszédében határozottan elítélte a döntéshozókat, amiért nem tesznek eleget a jövő nemzedékeinek védelméért.

Thunberg a Climate Justice Now nevű környezetvédelmi szervezet nevében beszélt a jelenlévő több, mint 200 ország vezetőjéhez. Szívhez szóló beszédében képet festett arról is, milyennek képzeli saját jövőjét a jelenlegi helyzetben:

2078-ban 75 éves leszek. Ha lesznek gyerekeim, talán velük töltöm majd ezt a napot. Talán majd önökről is kérdezni fognak. Hogy miért nem tettek semmit, amíg még lehetett volna; amíg még nem volt késő.

A lánnyal a beszéde után a CNN készített interjút, melyben azt mondta:

Felelősségre kell vonnunk az idősebb generációkat a helyzetért, amit teremtettek, és megmondani nekik: többé nem tehetik így kockára a jövőnket.

Példamutatás

Greta fontosnak tartja a példamutatást is, ezért sokat változtatott az életén, hogy a saját ökológiai lábnyomát csökkentse: nem ül repülőre, nem fogyaszt húst és tejtermékeket, és semmilyen árucikket nem vesz újonnan. A lány nagy hatással van a fiatal nemzedékekre tüntetéseivel is, melyeken követeli, hogy a felnőttek lépjenek fel az éghajlatváltozás ellen, például a megújuló energiaforrásokra való átváltással.

Sőt, a családját is sikerült meggyőznie, hogy mind váltsanak vegán életmódra, miután megtudta, milyen hatalmas az állati termékek előállításának ökológiai lábnyoma.

Egy elemzés, amely a COP24 alatt felszolgált húsos menü ökológiai lábnyomát volt hivatott kideríteni, arra jutott, hogy amennyiben mindenki húsos ételt választott, a 12 napos konferencia teljes menüjének előállítása annyi üvegházhatású gázt generálhatott, mintha elégetnénk 500 ezer gallon benzint. Ebből 3000 ember repülhetne New Yorkból Katowicébe.

Greta Thunberg vegán környezetvédő beszéde a COP24 Katowice eseményen
Greta Thunberg, 15 éves vegán, környezetvédő aktivista. / 2018, Katowice

A körülbelül 22 ezer delegált képviselő részére összeállított menün olyan ételek szerepeltek, mint a sajtburger, parmezános-pármai sonkás gnocchi és füstölt szalonnás marhahús. A Farm Forward, Brighter Green és a Center for Biological Diversity non-profit szervezetek jelentése szerint mindössze két vegán opció volt a menün.

Az állattenyésztés a klímaváltozás egyik fő okozója: az ipar több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint az autók, repülők és az összes többi közlekedési eszköz együttvéve

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés az ember által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 15%-áért felelős, melyből a marhahús és a tej a fő tettes.

Az adatok alapján fenntartható forrású hús, tejtermék és tojás nem létezik, viszont a jó hír, hogy ezeknek léteznek növényi alternatívái, amelyek előállítása sokkal kevesebb erőforrást igényel.