Most olvasott cikk
Éghajlatváltozást előidéző húsos menüt szolgáltak fel az Éghajlatváltozásról Szóló Egyezmény tárgyalásán

Éghajlatváltozást előidéző húsos menüt szolgáltak fel az Éghajlatváltozásról Szóló Egyezmény tárgyalásán

Az-Éghajlatváltozásról-Szóló-Egyezmény-tárgyalásán-éghajlatváltozást-előidéző-menüt-szolgáltak-fel

December. 14-én tartották az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozásról szóló Keretegyezményének (COP24) 24. konferenciáját Lengyelországban.

Bár köztudott tény, hogy az állatok étkezési célú tartása nagyobb mértékű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, mint az összes gépkocsi, repülőgép és más közlekedési forma együttvéve, a COP24 menüje mégis meglepően húsos volt.

Körülbelül 22 ezer küldött választhatott sajtburgert, gnocchit parmezánnal és Pármai sonkával, illetve marhahúst füstölt szalonnával.

A Farm Forward, a Brighter Green nevű szervezetek, valamint a Biológiai Sokféleség Központja szerint csak két vegán opció állt rendelkezésre.

Ellentmondás kimaxolva

A nonprofit szervezetek által lefolytatott elemzés azt mutatta, hogy

a 12 napos konferencián felhasznált élelmiszerek előállítása 500.000 liter benzin égetésével megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz generálását jelenti, ha minden résztvevő hús alapú ételt választ.

Az Éghajlatváltozásról Szóló Egyezmény tárgyalásán éghajlatváltozást előidéző menüt szolgáltak fel

Ez megegyezik 3000 ember New Yorkból Katowicébe történő repülőútjának ökolábnyomával.

A konferencián kínált húsételek átlagosan több mint négyszer nagyobb mértékben fokozzák az üvegházhatást, mint a felszolgált vegetáriánus lehetőségek. A két tejtermékmentes, növényi alapú étel a húsalapú fogások ra eső környezeti terhelésnek csupán egytizedét, a sajtot tartalmazó vegetáriánus ételek pedig kevesebb, mint a felét adják.

Továbbá a húsételek előállítása hétszer annyi földterületet, és közel kétszer annyi vízmennyiséget igényel, mint a növényi alapú hozzávalók megtermelése. Figyelembe véve, hogy az ENSZ egy korábban kiadott jelentésében épp a hús- és tejfogyasztás csökkentésén keresztül szólította fel a tagállamokat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben történő szerepvállalásra, a COP24 menüje messze nem tekinthető környezettudatosnak.

A változás a saját tányérodon kezdődik

„Mikor a világ vezetői Lengyelországban ülnek össze, hogy a jelenlegi éghajlati krízisre megoldást találjanak, elsőként a hús és tejfogyasztás mértékének csökkentését kellene célba venniük, kezdve a változtatásokat a saját tányérjukon.”

—vallja Stephanie Feldstein, a Biológiai Sokféleség Központjában zajló Lakossági és Fenntarthatósági Program igazgatója.

„Tehát ennek megfelelően a Nemzetközi Éghajlatváltozási Konferenciának elsőként kellene áttérnie a kisebb ökolábnyommal járó növényi alapú ételek felszolgálására.”

Bill Hare, klímaszakértő és éghajlatváltozás-elemző igazgató javaslata szerint a hús- és tejtermékfogyasztás visszaszorítása egy megfelelő módja lenne annak, hogy minden ország jelentősen csökkenteni tudja szén-dioxid-kibocsátását.

Az Éghajlatváltozásról Szóló Egyezmény tárgyalásán éghajlatváltozást előidéző menüt szolgáltak fel

De nem ez az első alkalom, hogy kifejezetten javasolták az állati termékek fogyasztásának csökkentését a bolygó helyzetének javítása érdekében.

Egy, a közelmúltban az Oxfordi Egyetem által lefolytatott kutatás eredménye szerint az állati termékekről történő átállás akár 73%-kal csökkentheti az összes szén-dioxid kibocsátást. Sőt, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha mindenki vegán lenne, a termőföldhasználat globális szinten 75%-al csökkenhetne.

A létező legjobb mód: a növényi étrend

Joseph Poore, a tanulmány főszerkesztője szerint:

„A vegán étrend valószínűleg a létező legjobb módja annak, hogy csökkentsük a Földre nehezedő nyomás mértékét, nemcsak az üvegházhatást okozó gázok, hanem a globális savasodás, az eutrofizáció, valamint a túlzott föld- és a vízhasználat tekintetében. Valójában az étrendváltásnak jóval nagyobb hatása lenne, mint a repülőutak ritkításának vagy az elektromos autó- használat növelésének.”

A pozitív hatás kiterjedése az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália és az egész Európai Unió együttes területével mérhető.

Nem létezik olyan, hogy „fenntartható” hús, tejtermék és tojás. A növényi alapú alternatívák előállítása az erőforrásoknak csupán töredékét igényli a húsalapú termékekhez képest.

Ráadásul a vegán életmód nem csak a bolygónknak jó, de számtalan állatot kímél meg a nagyipari farmokon az életen át tartó szenvedéstől. Sertéseket, teheneket, csirkéket, halakat és más tenyésztett állatokat tartanak rettenetes szenvedésben nap mint nap.

Ezeket az állatokat egy rémálom veszi körül a születéstől a halálukig: kegyetlen tartási körülmények, brutális csonkítások és erőszakos halál a mindennapjaik része.

Nem hiszel nekünk? Nézd meg magad:

Egy elkötelezett, egészséges vegán életmódra való áttéréssel nem csak az állatokat mentjük meg, hanem eredményesen tudjuk felvenni a harcot a bolygó megmentéséért is.

Kövesd a Prove.hu-t, hogy még több ingyenes tanácsot adhassunk neked az életmódváltáshoz.

5 hozzászólás

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.