Most olvasott cikk
Fiatal környezetvédők nyertek pert Montana állam ellen

Fiatal környezetvédők nyertek pert Montana állam ellen

A fiatalok azért perelték be Montana államot, mert annak fosszilis üzemanyagokra vonatkozó szabályzata megsértette az egészséges és tiszta környezethez való alkotmányos jogukat, a szabály szerintük alkotmányellenes. Ez az első ilyen jellegű ügy az Egyesült Államokban és a per precedenst teremthet, arra bátorítva más szervezeteket is, hogy jogi úton lépjenek fel a nem megfelelő környezetvédelmi irányelveket alkalmazó államok vagy cégek ellen.

Történelmi jelentőségű bírói ítélet született a napokban az Egyesült Államokban, ahol egy montanai bíróság úgy döntött, az állam környezetvédelmi politikája alkotmányellenes, miszerint sérti a felperesek – ezzel együtt pedig minden montanai lakos – tiszta és egészséges környezethez való alkotmányos jogát. Montana állam nemrég fogadott el egy szabályozást, amely tiltja a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos projektek klímaváltozásra gyakorolt hatásának beható vizsgálatát, a projektek engedélyezésének ilyen elveken alapuló megakadályozását, ezzel pedig ellene megy a saját állami alkotmányában foglalt garantált környezetvédelmi vállalásoknak.

A mai ítélet Montana államban fordulópontot jelent abban a harcban, amit a fiatalság vív azért, hogy megmentse a bolygót az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás káoszától. Ez hatalmas győzelem számunkra. Ehhez hasonló ítéletekre a jövőben is biztosan lehet majd számítani

– mondta Julia Olson, a fiatal felpereseket képviselő ügyvéd, az Our Children’s Trust igazgatója és vezető jogi tanácsosa.

Kathy Steele bíró júniusban egy héten keresztül hallgatta az 5 és 22 év közötti fiatal felperesek vallomását azzal kapcsolatban, hogy milyen módon érinti őket a klímaváltozás, valamint az állam fosszilis energiahordozókat népszerűsítő hozzáállása. A felperesek beszéltek az elhúzódó erdőtüzekről, a gyakori hőhullámokról és szárazságokról, az őslakosok szertartásait és természetes élelemforrásait veszélyeztető körülményekről. Az ítélettel egy hároméves jogi procedúra ért mérföldkőhöz, amely sokak szerint történelmi jelentőségű, hiszen ez az első alkalom, hogy egy bíróság alkotmányos klímavédelmi alapon ítélt egy kormányzat ellen.

Montana állam fellebbez az ítélet ellen

Az állam kormányzása nem fogadta jól a hírt és mindenképpen lépéseket terveznek az ítélet ellen, ami szerintük röhejes.

„Ez az ítélet teljesen abszurd, de nem meglepő egy bírótól, aki engedte, hogy a felperesek ügyvédei az adófizetők pénzéből finanszírozott egyhetes reklámfogást adjanak elő egy bírósági tárgyalás helyett. Az általuk képviselt jogi érveléseket már számos szövetségi és állami bíróságon elvetették. Az állam fellebbez” – mondta Emily Flower szóvivő. A montanai legfelsőbb bíróság fogja következő körben tárgyalni az ügyet.

Az állam érvelése nem a klímaváltozás ellen szól, a mögöttes tudományt nem igyekeztek hitelteleníteni, viszont úgy gondolják, hogy az állam hozzájárulása a globális problémához csekély, emiatt nem tehető felelőssé az eseményekért.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.