Most olvasott cikk
A skót lazacfarmokon milliószámra hullanak a halak

A skót lazacfarmokon milliószámra hullanak a halak

Az állatok pusztulásának mértéke évek óta folyamatosan növekszik. A lazacfarmokon rengeteg az áldozat.

Elképesztő mennyiségű hal pusztul el a skóciai lazactenyészeteken, amint az kiderült a tavalyi évre vonatkozó hivatalos számadatokból. 2022 januárja és novembere között mintegy 15 millió állat pusztult el idő előtt ezeken a nagyüzemi farmokon.

Ez a számadat majdnem duplája a 2021-es adatnak (8,58 millió) és csaknem háromszorosa a 2020-ban jelentett mennyiségnek (5,81 millió). Ilyen ütemű emelkedés mellett a következő években több tízmilliós elhullásra lehet számítani a skót lazacfarmokon.

A tenyésztők a betegségek és a paraziták számának növekedésével indokolják ezt az elképesztő mértékű elhullást, ám vannak, akik szerint a borzalmas körülmények és a túlzsúfoltság az, ami az állatok tömeges halálát okozza.

„A halfarmokon tapasztalható halálozások számának rekordmértékű növekedése több okra is visszavezethető, többek között a zsúfolt közegben tartott halak közt terjedő fertőző betegségek számának ugrásszerű növekedésére, a rossz állapotban lévő kopoltyúkra és a tetvek eltávolításának durva módszereire. Ahogy az ipar egyre csak növekszik, vele együtt nőnek a gondok is. Vissza kell szereznünk a hatalmat és bojkottálnunk kell a tenyésztett halakat. Ez az egyetlen módja, hogy megszüntessük ezt a növekvő problémát” – mondta Abigail Penny, az Animal Equality UK vezetője.

A haltenyésztés komoly gazdasági tényező

A lazacfarmok 2021-ben 760 millió fonttal járultak hozzá a skóciai gazdasághoz, ami a 2019-es összeghez képest 20%-os növekedést jelent. A baromfi után a lazac a második legnagyobb mértékben tenyésztett állat az Egyesült Királyságban.

A tenyészetek évente körülbelül 77 millió halat szolgáltatnak a lakosságnak, ami nagyjából 200.000 tonna lazachúst jelent. Ez a mennyiség az utóbbi négy évben viszonylag stabil volt.

Az országban található 213 édesvízi farm vizsgálatát a Fish Health Inspectorate [Halegészségügyi Felügyelőség] ellenőrzi. Hozzájuk érkeznek az elpusztult állatokról szóló jelentések is.

„A halálozási mutató számos tényezőt listáz, például kopoltyúprobléma, bakteriális vagy vírusos fertőzés, gondozás, vagy elejtés, szóval nem mindig lehetséges egy konkrét indokra visszavezetni a halálozási számadatokat. De a kopoltyúelégtelenség továbbra is problémát jelent. A halálozásokhoz növekvő mértékben hozzájárultak a környezeti behatások, többek között a planktonok és medúzák burjánzása és a bakteriális fertőzések is 2022-ben” – mondta a skót kormány egyik szóvivője.

Mivel nem kötelező jelenteni az elhullásokat, a tényleges halálozási arányok sokkal magasabbak is lehetnek.

A tenyésztett lazacok 25%-a elpusztul, vagyis négyből egy. Ha a vidéken sétálók azt látnák, hogy minden negyedik tehén vagy bárány holtan fekszik a mezőn, elszörnyednének, de mivel ez a víz alatt történik, nincs szem előtt, nem kell vele foglalkozni

– mondta Don Stainford, a Scamon Scotlan lazactenyésztés-ellenes kampány vezetője, akinek állítása szerint van olyan Loch Nevis-i tenyészet, ahol 64%-os a halálozási arány.

A lazactenyésztés nemcsak a fogságban élő halak számára kegyetlen és szenvedéssel teli, de mint minden intenzív állattartási forma, a környezetre is kifejezetten káros. A halak ürüléke felgyülemlik a ketreceket körülvevő vízben, a betegségek és fertőzések terjedését megakadályozó kemikáliák és irtószerek pedig károsítják a környező vízi élővilágot.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.