Most olvasott cikk
Egy gigantikus húsipari cég és Leonardo DiCaprio is támogatja ezt a halmentes lazacot

Egy gigantikus húsipari cég és Leonardo DiCaprio is támogatja ezt a halmentes lazacot

A Wildtype sejtalapú lazachúsa az elsők között lehet, ami kereskedelmi forgalomba kerül az Egyesült Államokban.

Rövidesen valósággá válhat – legalábbis az Egyesült Államok éttermeiben –, hogy olyan lazachúst rendeljünk, aminek az előállítása nem járult hozzá a túlhalászathoz, és nincs is tele mikroműanyaggal, de még a higany is hiányzik az összetevők közül.

A Wildtype sejtalapú lazacot gyártó élelmiszeripari cég beszámolója szerint már idén megvalósulhat, hogy az amerikai éttermek kínálatát bővíti majd a szusiminőségűnek titulált lazachúsuk.

A vállalat tavaly 100 millió dolláros anyagi támogatást kalapolt össze, ami a legnagyobb összeg, amit alternatív tengeri fehérjeforrás előállításával foglalkozó cég valaha kapott.

A cég támogatói között feltűnik Leonardo DiCaprio és Jeff Bezos neve is, de az egyik legnagyobb húsfeldolgozó, a Cargill is támogatja a kezdeményezést.

Külföldi érdeklődők is akadnak, Dél-Korea harmadik legnagyobb cégkonglomerátumának befektetési ágazata, az SK Inc. például 7 millió dollárral támogatja a halászatmentes lazachúst.

Jelenleg az FDA (Food and Drug Adminisztration – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal) pre-market konzultációjának az eredményére várnak, amely azt hivatott kivizsgálni, hogy mennyire biztonságos a cég által előállított lazachús. Csak a konzultáció sikerességét követően lehet a kereskedelmi forgalomba kerülésről beszélni. Amennyiben a hivatal semmilyen problémát nem talál, úgy a Wildtype az egyik első olyan cég lehet Amerikában, amelyik piaci színtérre léphet a sejtalapú termékeivel.

A konzultáció, habár elengedhetetlen fontosságú, önmagában nem engedély, pusztán csak egy elismerő nyilatkozat. Ezt követően szükség lesz még egyéb engedélyekre is, mielőtt az étlapról Wildtype-lazachússal készült szusit lehet majd rendelni.

Ennek ellenére a cég annyira pozitív, hogy néhány amerikai étteremmel és kiskereskedelmi forgalmazóval már szerződést is kötöttek termékeik értékesítéséről.

A cég központi termelőüzemében évente 200.000 font (~91 tonna) lazachús előállítására képesek jelenleg.

Fotó: @Wildtype

Hogyan lesz pár sejtből lazac?

A cég alapként lazacokból nyert őssejteket használ, amelyeket egy kultiváló közegbe helyeznek, ahol ezek a sejtek tovább fejlődhetnek, éppen úgy, ahogy tennék azt a természetben, egy hal részeként.

A keltetőközeg pontosan ugyanazokat a körülményeket biztosítja a fejlődő sejtek számára, amit egy hal teste is. Eközben pedig zsírokkal, fehérjékkel, cukrokkal és természetes ásványokkal táplálják őket.

A kultivált sejteket ezt követően növényi alapú szerkezetekre helyezik, amit a leírás alapján egyfajta „állványozás”-ként kell elképzelni, ami a sejtek növekedésének struktúráját adja meg, hogy ezáltal a lazachús mindenki által jól ismert színét, textúráját és formáját elnyerjék.

„Mindegy, hogy higany- vagy mikroműanyag-mentes tengeri halra vágysz, vagy csak fenntarthatóbban szeretnél étkezni, mi azt szeretnénk, hogy a Wildtype termékei mindenki által elérhetők legyenek. A nagynevű befektetőink lelkes támogatása segítségével ezt el is fogjuk tudni érni” – adott hangot örömének Justin Kolbeck társalapító.

A világon egyelőre kizárólag Szingapúrban értékesítenek sejtalapú technológiával készült húsokat, de ha minden jól megy, rövidesen Amerikában is valósággá válhat a sejtekből növesztett húskészítmények kereskedelmi forgalomba kerülése.

(ChooseVeg)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.