A Wildtype sejtalapú lazachúsa az elsők között lehet, ami kereskedelmi forgalomba kerül az Egyesült Államokban.
Rövidesen valósággá válhat – legalábbis az Egyesült Államok éttermeiben –, hogy olyan lazachúst rendeljünk, aminek az előállítása nem járult hozzá a túlhalászathoz, és nincs is tele mikroműanyaggal, de még a higany is hiányzik az összetevők közül.
A Wildtype sejtalapú lazacot gyártó élelmiszeripari cég beszámolója szerint már idén megvalósulhat, hogy az amerikai éttermek kínálatát bővíti majd a szusiminőségűnek titulált lazachúsuk.
A vállalat tavaly 100 millió dolláros anyagi támogatást kalapolt össze, ami a legnagyobb összeg, amit alternatív tengeri fehérjeforrás előállításával foglalkozó cég valaha kapott.
A cég támogatói között feltűnik Leonardo DiCaprio és Jeff Bezos neve is, de az egyik legnagyobb húsfeldolgozó, a Cargill is támogatja a kezdeményezést.
Külföldi érdeklődők is akadnak, Dél-Korea harmadik legnagyobb cégkonglomerátumának befektetési ágazata, az SK Inc. például 7 millió dollárral támogatja a halászatmentes lazachúst.
Jelenleg az FDA (Food and Drug Adminisztration – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal) pre-market konzultációjának az eredményére várnak, amely azt hivatott kivizsgálni, hogy mennyire biztonságos a cég által előállított lazachús. Csak a konzultáció sikerességét követően lehet a kereskedelmi forgalomba kerülésről beszélni. Amennyiben a hivatal semmilyen problémát nem talál, úgy a Wildtype az egyik első olyan cég lehet Amerikában, amelyik piaci színtérre léphet a sejtalapú termékeivel.
A konzultáció, habár elengedhetetlen fontosságú, önmagában nem engedély, pusztán csak egy elismerő nyilatkozat. Ezt követően szükség lesz még egyéb engedélyekre is, mielőtt az étlapról Wildtype-lazachússal készült szusit lehet majd rendelni.
Ennek ellenére a cég annyira pozitív, hogy néhány amerikai étteremmel és kiskereskedelmi forgalmazóval már szerződést is kötöttek termékeik értékesítéséről.
A cég központi termelőüzemében évente 200.000 font (~91 tonna) lazachús előállítására képesek jelenleg.
Hogyan lesz pár sejtből lazac?
A cég alapként lazacokból nyert őssejteket használ, amelyeket egy kultiváló közegbe helyeznek, ahol ezek a sejtek tovább fejlődhetnek, éppen úgy, ahogy tennék azt a természetben, egy hal részeként.
A keltetőközeg pontosan ugyanazokat a körülményeket biztosítja a fejlődő sejtek számára, amit egy hal teste is. Eközben pedig zsírokkal, fehérjékkel, cukrokkal és természetes ásványokkal táplálják őket.
A kultivált sejteket ezt követően növényi alapú szerkezetekre helyezik, amit a leírás alapján egyfajta „állványozás”-ként kell elképzelni, ami a sejtek növekedésének struktúráját adja meg, hogy ezáltal a lazachús mindenki által jól ismert színét, textúráját és formáját elnyerjék.
„Mindegy, hogy higany- vagy mikroműanyag-mentes tengeri halra vágysz, vagy csak fenntarthatóbban szeretnél étkezni, mi azt szeretnénk, hogy a Wildtype termékei mindenki által elérhetők legyenek. A nagynevű befektetőink lelkes támogatása segítségével ezt el is fogjuk tudni érni” – adott hangot örömének Justin Kolbeck társalapító.
A világon egyelőre kizárólag Szingapúrban értékesítenek sejtalapú technológiával készült húsokat, de ha minden jól megy, rövidesen Amerikában is valósággá válhat a sejtekből növesztett húskészítmények kereskedelmi forgalomba kerülése.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.