Most olvasott cikk
Ezt gondolják a Facebook-felhasználók az éghajlatváltozásról

Ezt gondolják a Facebook-felhasználók az éghajlatváltozásról

Száznál is több ország közösségi médiás felhasználóit kérdezték az éghajlatváltozással kapcsolatban. A felmérés pontosabb képet fest a Facebook-felhasználók klímaváltozással kapcsolatos elképzeléseiről, véleményéről, vélekedéseiről. Megtudtuk, hogy a magyar emberek például nagyon tájékozottnak tartják magukat a kérdést illetően.

A Yale Program on Climate Change Communications a Metával együttműködve kutatta a közösségi média felhasználóinak klímaváltozáshoz fűződő viszonyát. Azért is fontos tudni, hogy az átlagos Facebook-felhasználó milyen kapcsolatban áll az éghajlatváltozással, mert a platformokon számos információ és dezinformáció is helyet kap. Tavaly a Climate Action Against Disinformation Coalition az egykori Twittert nevezte meg a legrosszabb platformnak ebből a szempontból. A Meta 2020-ban létrehozta a Climate Change Centert, hogy ezzel küzdjön az álhírek ellen, de nem túl sikeres a projekt. Ezért is fontos, hogy kiderüljön, mit gondolnak a felhasználók a klímaváltozásról, annak okairól és következményeiről.

A felmérésben 187 ország közel 140.000 felhasználóját kérdezték a témáról. Magyarországról 620-an vettek részt benne. A kérdések egy része az éghajlatváltozással kapcsolatos általános ismeretekre kérdezett rá. Másik részük a felhasználók személyes véleményére, elképzeléseikre, félelmeikre volt kíváncsi. Végül azt kérdezték a kutatók, ki mennyire tartja fontosnak a klímaváltozás elleni cselekvést. A felmérés augusztus 2. és szeptember 2. között zajlott.

A Facebook-felhasználók nagy része egyetért

Egyetértés van a megkérdezettek között abban, hogy az éghajlat egyre melegszik, ez pedig megváltoztatja a globális klímát. Arra a kérdésre, hogy mennyit tud a felhasználó a klímaváltozásról, a magyarok 85 százaléka felelte azt, hogy „sokat” vagy „valamennyit”. Ezzel csak a finnek előzik meg hazánkat a vélt ismeretek mértékének tekintetében. A magyar válaszadók 2 százaléka viszont soha nem is hallott a jelenségről a felmérés szerint. Azt pedig csak 44 százalékuk gondolja, hogy a folyamatért leginkább az ember tehető felelőssé. Abban viszont 67 százalékunk egyetért, hogy a jelenség komoly gondot fog okozni a jövő nemzedékeinek.

Abban is nagyjából egyetértés van az országok között, hogy a klímaváltozást kiemelt módon kéne kezelnie a politikának. A finneknél meglepő módon viszont csak 26 százalék tartja úgy, hogy „nagyon magas” prioritást kéne élvezni a témának a kormány munkájában. Annak ellenére, hogy a skandináviai ország állampolgárai tartják a legtájékozottabbnak magukat.

A tanulmány megjegyzi, hogy mivel a felmérés a Facebookon keresztül zajlott, az alacsony jövedelműek és az olvasási nehézségekkel küzdők alulreprezentáltak az eredményekben.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.