Most olvasott cikk
Egy svéd startup növényekből csinált vegán lazacot

Egy svéd startup növényekből csinált vegán lazacot

Hooked vegán lazac

A halakat – legyenek akár édes- vagy sós víziek – valamilyen furcsa oknál fogva sokan nem tekintik állatoknak.

Még a vegetáriánusok (pontosabban peszkatáriánusok) között is vannak, akiknek simán belefér a mindennapjaikba a halfogyasztása – pedig, fontos lenne tudni, hogy ezek az állatok is ugyanolyan érző lények, mint szárazföldi társaik.

Ideje tehát, hogy a növényi élelmiszerek piacán végre megjelenjenek a halak húsát utánzó vegán termékek.

A Hooked nevű svéd élelmiszeripari cég jelenleg azon dolgozik, hogy létrehozzák a világ első tisztán növényi alapú lazacfiléjét.

Emil Wasteson és Tom Johansson 2019-ben pont azért hozták létre a céget, mert bár az adatok szerint a lazac a leggyakrabban fogyasztott tengeri fehérje Európában, egészen mostanáig még nem volt olyan növényi alternatíva, ami ízben és beltartalmi értékekben is versenyezni tudna az igazi lazaccal.

A túlhalászás óriási probléma

Ám Johanssonék nem csak a gasztronómiai tényezőket tartották szem előtt a cégük megalapításakor.

Nem elhanyagolható szempontjuk volt még, hogy a növényi halhúsok piacra dobása a bolygónk egyik legégetőbb problémáját, a túlhalászást is mérsékelni tudná.

„Nyilvánvaló, hogy a tengeri halászat környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a tengeri állatok húsa korábban sosem látott mennyiségben tartalmaz toxinokat. A kereslet azonban folyamatosan növekszik a tenger gyümölcsei iránt, ez pedig nem csak az állatokat, de a bolygót is veszélyezteti”

– nyilatkozta Tom Johansson nemrégiben a FoodNavigator magazinnak.

Ezért is döntött úgy a két alapító, hogy olyan vegán tenger gyümölcsei ételeket alkotnak meg, amik azon kívül, hogy finomak, még egészségesek is, és természetvédelmi szempontból fenntarthatóak.

Good Catch vegán hal
Egy másik cég, a Good Catch vegán tonhalat készített. (kép: Good Catch)

Tenger gyümölcsei növényekből

A cég elmondása szerint a növényi lazac tökéletesítésén még jelenleg is dolgoznak, a szójából készült tonhal alternatívájuk viszont már elkészült, így a vásárlók ezekkel a termékekkel fognak leghamarabb találkozni a boltok polcain.

Egyébként a kamu lazachúsnak is szója lesz az alapja, amihez a tökéletes íz elérése érdekében, valamint azért, hogy Omega-3 zsírsavakban is gazdag legyen, még algát és algaolajat is adnak majd.

A lazac mellett a későbbiekben vegán tintahalat és garnélarákot is szeretnének fejleszteni.

A Hooked első lépésként Svédország vezető növényi tengeri herkentyű előállítója szeretne lenni, majd, ha ezt elérték, más skandináv országokat is meg szeretnének hódítani, végül pedig belépni az európai piacra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.