Most olvasott cikk
Egy svéd startup növényekből csinált vegán lazacot

Egy svéd startup növényekből csinált vegán lazacot

Hooked vegán lazac

A halakat – legyenek akár édes- vagy sós víziek – valamilyen furcsa oknál fogva sokan nem tekintik állatoknak.

Még a vegetáriánusok (pontosabban peszkatáriánusok) között is vannak, akiknek simán belefér a mindennapjaikba a halfogyasztása – pedig, fontos lenne tudni, hogy ezek az állatok is ugyanolyan érző lények, mint szárazföldi társaik.

Ideje tehát, hogy a növényi élelmiszerek piacán végre megjelenjenek a halak húsát utánzó vegán termékek.

A Hooked nevű svéd élelmiszeripari cég jelenleg azon dolgozik, hogy létrehozzák a világ első tisztán növényi alapú lazacfiléjét.

Emil Wasteson és Tom Johansson 2019-ben pont azért hozták létre a céget, mert bár az adatok szerint a lazac a leggyakrabban fogyasztott tengeri fehérje Európában, egészen mostanáig még nem volt olyan növényi alternatíva, ami ízben és beltartalmi értékekben is versenyezni tudna az igazi lazaccal.

A túlhalászás óriási probléma

Ám Johanssonék nem csak a gasztronómiai tényezőket tartották szem előtt a cégük megalapításakor.

Nem elhanyagolható szempontjuk volt még, hogy a növényi halhúsok piacra dobása a bolygónk egyik legégetőbb problémáját, a túlhalászást is mérsékelni tudná.

„Nyilvánvaló, hogy a tengeri halászat környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a tengeri állatok húsa korábban sosem látott mennyiségben tartalmaz toxinokat. A kereslet azonban folyamatosan növekszik a tenger gyümölcsei iránt, ez pedig nem csak az állatokat, de a bolygót is veszélyezteti”

– nyilatkozta Tom Johansson nemrégiben a FoodNavigator magazinnak.

Ezért is döntött úgy a két alapító, hogy olyan vegán tenger gyümölcsei ételeket alkotnak meg, amik azon kívül, hogy finomak, még egészségesek is, és természetvédelmi szempontból fenntarthatóak.

Good Catch vegán hal
Egy másik cég, a Good Catch vegán tonhalat készített. (kép: Good Catch)

Tenger gyümölcsei növényekből

A cég elmondása szerint a növényi lazac tökéletesítésén még jelenleg is dolgoznak, a szójából készült tonhal alternatívájuk viszont már elkészült, így a vásárlók ezekkel a termékekkel fognak leghamarabb találkozni a boltok polcain.

Egyébként a kamu lazachúsnak is szója lesz az alapja, amihez a tökéletes íz elérése érdekében, valamint azért, hogy Omega-3 zsírsavakban is gazdag legyen, még algát és algaolajat is adnak majd.

A lazac mellett a későbbiekben vegán tintahalat és garnélarákot is szeretnének fejleszteni.

A Hooked első lépésként Svédország vezető növényi tengeri herkentyű előállítója szeretne lenni, majd, ha ezt elérték, más skandináv országokat is meg szeretnének hódítani, végül pedig belépni az európai piacra.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.