Most olvasott cikk
A malacok olyan intelligens lények, hogy szinte bűn megenni őket

A malacok olyan intelligens lények, hogy szinte bűn megenni őket

A malacok titkos élete - Prove.hu

„Szeretem a malacokat. A kutyák felnéznek ránk. A macskák lenéznek minket. A malacok egyenlően kezelnek!”

– Winston Churchill

A legtöbb embernek nem adatik meg a kiváltság, hogy megismerjen egy malacot. Többségünk előtt egy piszkos, falánk állat képe jelenik meg, ha rájuk gondol – holott ez igencsak távol áll a valóságtól.

A disznók nem izzadnak, és csak azért dagonyáznak a sárban, hogy lehűtsék magukat. Természetüknél fogva igen tiszta állatok, és ha tehetik, tiszta vízben hűsölnek.

Természetes körülmények között kiépítik a búvóhelyüket, ahol a toalettnek választott terület elkülönül az alvóterülettől. Sok embertől eltérően mértéket szabnak az étkezésben, sosem eszik túl magukat.

A malacok titkos életek
Nicolas Castez, Unsplash

Okosabbak, mint a kutyák?

A malacok figyelemre méltóan intelligens lények, sokak szerint még a kutyáknál is okosabbak. Megtaníthatók, hogy szóbeli utasításokat kövessenek, és könnyen szobatisztaságra szoktathatóak.

Vizsgálatok bizonyították, hogy hosszú távú memóriával rendelkeznek, és bizonyos feladatokra jobban tudnak koncentrálni, mint más emlős állatok.

A Bristol Egyetem kutatói igazolták, hogy a malacok okosan versengenek a fajtársaikkal, és hogy elkerüljék a konfrontációt, megvárják, míg senki sem figyel rájuk, és elcsenik az elrejtett ételt.

„Ez a viselkedésmód bizonyítja, hogy a malacok igencsak komplex és tiszteletre méltó módon versengenek egymással” – mondta dr. Mendl a bristoli egyetemről.

Játékos malacok

A malacoknak rendkívül fejlett a szociális struktúrájuk, és szoros kapcsolatot építenek ki a csoportjuk tagjaival.

Körülbelül háromhetes korukban elkezdenek játszani a többi kismalaccal, és az elkövetkező hetekben egyre inkább egymással lépnek kapcsolatba, mintsem a csorda többi tagjával.

A játék és kapcsolatteremtés annak az ideje, amikor a szoros kötelékek megalapozódnak, és gyakran élethosszig tartanak.

A malacok ragaszkodnak az anyakocához
Alan Roberts, Unsplash

Anyák és gyerekek

Mintegy 24 órával az ellés előtt az anyakoca ideiglenesen elhagyja a csapatot, hogy ágakat és puha anyagokat gyűjtsön a “fészek” elkészítéséhez. Röviddel a születés után a kismalacok a koca fejéhez lépdelnek, megérintik, hangokat adnak, majd szopni kezdenek.

Az első néhány hétben az anyakoca elszigetelődik a társaitól, és külön helyen marad a malacaival, így igen szoros kötődés alakul ki köztük. Az anyák jellemzője, hogy mintegy „énekelnek” a malacoknak, így tájékoztatják őket, hogy merre van az anyatej.

Egészséges étvágy

Egy malac élete főként táplálékszerzésből és étkezésből áll. Az orrukon olyan érzékeny tapintó receptorok találhatóak, mint az emberek kezén, így az orruk speciális és kifinomult testrész.

Ez a képességük, valamint a kiváló szaglásuk is képessé teszi őket arra, hogy beazonosítsák és felfedezzék a magok, gyökerek és a szarvasgomba egyedi ízét.

A kutyáktól és emberektől eltérően a malacok soha nem eszik túlzottan degeszre magukat – még akkor sem, ha korlátlan ételmennyiség áll rendelkezésükre.

A malacok szeretetteljes, gondoskodó, játékos, intelligens és szociális állatok, akik igencsak szenvednek a nagyüzemi állattartás körülményeitől, ezért újra kell gondolnunk, hogy mit, pontosabban kit eszünk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.