Most olvasott cikk
Az Egyesült Államokban kiérdemelhetik a „tej” megnevezést a növényi italok

Az Egyesült Államokban kiérdemelhetik a „tej” megnevezést a növényi italok

Tett egy jelentős lépést az Egyesült Államok a növényi alternatívák teljes értékűként való elismerése felé, egy javaslat alapján a növényi italok gyártói ugyanis értékesíthetnék tejként a termékeiket, nem lenne szükség az „ital” vagy az „alternatív” szavakkal való trükközésre.

A növényi italokat is hívhatják tejnek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) friss ajánlása alapján. A javaslattervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb vásárló tisztában van azzal, hogy a növényi tejnek semmi köze nincs a tehenekhez, így nem szükséges ragaszkodni az eltérő megnevezéshez.

Bár a lépés nyilvánvalóan lesújtó az állati termékeket gyártók számára, részben nekik is kedvezett az FDA. Azt is javasolta ugyanis a hivatal, hogy a növényi tejek dobozán világosan tüntessék fel azt is a gyártók, hogy melyek a legfontosabb tápanyagbeli eltérések a növényi és a tehéntej között.

A tehéntejet forgalmazóktól mindeközben nem kérik, hogy írják rá a dobozra, milyen egészségügyi kockázatai, és a klímaválság szempontjából milyen káros hatásai vannak a terméküknek – szemben a növényi alternatívával.

A tápanyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos összehasonlító címke elhelyezése a jelenlegi tervek szerint nem lesz kötelező jellegű a növényi tejeken, szakértők szerint azonban a vállalatok nem dacolnak majd az FDA-val.

Az új iránymutatás-tervezet azért jött létre, hogy elősegítsük a növényi alapú tejalternatívák terjedését. Az elmúlt évtizedekben ezeknek a piaci elérhetősége jelentősen megugrott. Meglátásunk szerint az új címkézési rendszer segítségével a vásárlók világos tájékoztatást kapnak a tápanyagokról, és rendelkezésükre áll majd mindaz az információ, amellyel tudatos döntést hozhatnak

– mondta Robert M. Califf, az FDA egyik biztosa.

Az ügynökség azt tervezi, hogy a növényi tej megnevezésével kapcsolatban végső döntést egy nyilvános véleményezési időszakot követően hoznak.

Globális szinten folyik a címkeháború

Természetesen nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol vita folyik a növényi alternatívák megnevezéséről. Magyarországon is gyakori jelenség, hogy az állati termékeket piacra dobó gyártók felhördülnek, ha vegán kontextusban, vegán termékekre használva hallják például a kolbász, méz, tej, sajt szavakat.

Az Európai Unióban egyelőre az számít előrelépésnek, hogy az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2021-es döntése alapján nem vezettek be szigorú korlátozásokat a növényi eredetű élelmiszerek elnevezésével és hirdetésével kapcsolatban, elutasítva a híres-hírhedt 171-es módosító javaslatot.

Ugyanakkor a közelmúltban Olaszország is csatlakozott azoknak az országoknak a névsorához, ahol a tej- és húsipar a növényi termékek elnevezésének jogi úton történő megtámadásában látja a leghatékonyabb lépést. Az új olasz törvényjavaslat alapján nem lehetne többé húsos terminológiával illetni a húsokat imitáló, de növényi alapú, alternatív fehérjeforrásokat.

(The New York Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.