Tett egy jelentős lépést az Egyesült Államok a növényi alternatívák teljes értékűként való elismerése felé, egy javaslat alapján a növényi italok gyártói ugyanis értékesíthetnék tejként a termékeiket, nem lenne szükség az „ital” vagy az „alternatív” szavakkal való trükközésre.
A növényi italokat is hívhatják tejnek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) friss ajánlása alapján. A javaslattervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb vásárló tisztában van azzal, hogy a növényi tejnek semmi köze nincs a tehenekhez, így nem szükséges ragaszkodni az eltérő megnevezéshez.
Bár a lépés nyilvánvalóan lesújtó az állati termékeket gyártók számára, részben nekik is kedvezett az FDA. Azt is javasolta ugyanis a hivatal, hogy a növényi tejek dobozán világosan tüntessék fel azt is a gyártók, hogy melyek a legfontosabb tápanyagbeli eltérések a növényi és a tehéntej között.
A tehéntejet forgalmazóktól mindeközben nem kérik, hogy írják rá a dobozra, milyen egészségügyi kockázatai, és a klímaválság szempontjából milyen káros hatásai vannak a terméküknek – szemben a növényi alternatívával.
A tápanyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos összehasonlító címke elhelyezése a jelenlegi tervek szerint nem lesz kötelező jellegű a növényi tejeken, szakértők szerint azonban a vállalatok nem dacolnak majd az FDA-val.
Az új iránymutatás-tervezet azért jött létre, hogy elősegítsük a növényi alapú tejalternatívák terjedését. Az elmúlt évtizedekben ezeknek a piaci elérhetősége jelentősen megugrott. Meglátásunk szerint az új címkézési rendszer segítségével a vásárlók világos tájékoztatást kapnak a tápanyagokról, és rendelkezésükre áll majd mindaz az információ, amellyel tudatos döntést hozhatnak
– mondta Robert M. Califf, az FDA egyik biztosa.
Az ügynökség azt tervezi, hogy a növényi tej megnevezésével kapcsolatban végső döntést egy nyilvános véleményezési időszakot követően hoznak.
Globális szinten folyik a címkeháború
Természetesen nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol vita folyik a növényi alternatívák megnevezéséről. Magyarországon is gyakori jelenség, hogy az állati termékeket piacra dobó gyártók felhördülnek, ha vegán kontextusban, vegán termékekre használva hallják például a kolbász, méz, tej, sajt szavakat.
Az Európai Unióban egyelőre az számít előrelépésnek, hogy az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2021-es döntése alapján nem vezettek be szigorú korlátozásokat a növényi eredetű élelmiszerek elnevezésével és hirdetésével kapcsolatban, elutasítva a híres-hírhedt 171-es módosító javaslatot.
Ugyanakkor a közelmúltban Olaszország is csatlakozott azoknak az országoknak a névsorához, ahol a tej- és húsipar a növényi termékek elnevezésének jogi úton történő megtámadásában látja a leghatékonyabb lépést. Az új olasz törvényjavaslat alapján nem lehetne többé húsos terminológiával illetni a húsokat imitáló, de növényi alapú, alternatív fehérjeforrásokat.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.