Most olvasott cikk
Meghalt Mali, a világ legszomorúbb elefántja, aki egész életét fogságban töltötte

Meghalt Mali, a világ legszomorúbb elefántja, aki egész életét fogságban töltötte

Meghalt Mali az elefánt, aki egész életét magányosan egy állatkertben töltötte

A Fülöp-szigetek egyetlen fogságban tartott elefántja több mint négy évtizednyi rabság után november végén elpusztult. Mali a Manilai Állatkert egyik legnépszerűbb látványosságának számított. Az intézmény még 1981-ben kapta ajándékba az elefántot a Srí Lanka-i kormánytól. Aktivisták és hírességek hosszú éveken keresztül próbálták elérni, hogy a manilai vezetés szállítsa át Malit egy menhelyre, ahol fajtársaival élhet. Sajnos erre már nem került sor.

Mali (teljes nevén Vishwa Ma’ali) a Malinai Állatkert, ezzel együtt pedig a Fülöp-szigetek egyetlen fogságban tartott elefántja volt. A jámbor óriást még a Srí Lanka-i kormánytól kapta az állatkert 1981-ben. Mali egész életét betonfalak és vasrácsok között töltötte, miközben vendégek százai bámulták naponta, ahogy magányosan járkált ketrecében. Sokszor csak a világ legszomorúbb elefántjaként utaltak rá, az elefántok ugyanis kifejezetten társasági lények, ám Malinak soha nem volt társa. Az állatkert sok évtizednyi magányra kárhoztatta, ami egy elefánttehén számára maga a pokol.

Csak, hogy tisztázzuk, Mali tegnap délután 3:45-kor pusztult el itt, a Malinai Állatkertben. Körülbelül 43 éves volt. A Srí Lanka-i kormány ajándékozta a városvezetésnek

– nyilatkozta Honey Lacuna polgármester a szomorú eset kapcsán.

Az intézmény vezető állatorvosa, miután észrevette, hogy Malinak fájdalmai vannak, vitaminokkal és antihisztaminnal próbált javítani a helyzeten, de nem járt sikerrel. A  halál hivatalos indoka hasnyálmirigyrák, valamint aortaelzáródás.

A legszomorúbb elefánt története talán felnyitja az emberek szemét

Az elefántok rettentően igénylik fajtársaik közelségét. A nőstények családtagjaikkal egy csordában vándorolnak, miközben közösen nevelik az utódiakat. Mali mindettől megfosztatott, hiszen életét fajtársai nélkül, magányosan kellett leélnie. Az ügyéért olyan nagy nevek is felszólaltak, mint Jane Goodall, Paul McCartney – aki 2013-ban levelet is írt az akkori Fülöp-szigeteki elnöknek –, vagy Brigitte Bardot. Sajnos sem ők, sem más nem járt sikerrel.

Világhírű elefántkutatók és mások a világ minden tájáról könyörögtek, hogy engedjék el Malit egy menhelyre, ahol a fajtársaival lehet. A Manilai Állatkert és a városvezetés viszont több évtizednyi magánzárkára ítélte, ami borzalmas szenvedés egy elefántnak, aki a vadonban anyjával és nővéreivel élhetett volna, egymást védelmezve, együtt nevelve a borjaikat

– nyilatkozta a PETA a haláleset kapcsán.

Mali halála, de leginkább a természetellenes magányban eltöltött élete újra rávilágít az állatok fogságban tartásának erkölcsi kérdéseire.

(ABC News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.