Most olvasott cikk
Az állattenyésztésben túlhasznált antibiotikumok nagyban veszélyeztetik az egészséget

Az állattenyésztésben túlhasznált antibiotikumok nagyban veszélyeztetik az egészséget

az emberi egészségre ártalmas az antibiotikum túlhasználat az állattenyésztésben

A legújabb adatok szerint tavaly 2.000 ember halálát okozták közvetve a nagyipari állattenyésztésben túlhasznált antibiotikumok az Egyesült Királyságban. A jelentés arra figyelmeztet, hogy 2050-re akár több mint 50.000 ember életét is követelheti a gyakorlat. Hogy a helyzet fényesebb legyen, ahhoz az állatjóléti körülmények javítására és az antibiotikumok használatának drasztikus visszaszorítására lenne szükség.

A World Animal Protecion UK jelentésének köszönhetően fény derült arra, milyen következményekkel jár az antibiotikumok túlhasználata az állatiparban. A gyakorlat tavaly 2.000 ember halálát okozta közvetve a szigetországban. Amennyiben a módszer nem változik, 2050-re 52.000 halálos áldozattal lehet majd számolni. A kalkulációk alapján ez 33,55 milliárd font veszteséget jelent majd a brit iparnak, ami az ország GDP-jének 1,51 százaléka.

Reméljük, hogy ez a jelentés felhívja a kormány figyelmét arra, hogy be kell vezetni az EU-ban érvényben lévő szabályozást és meg kell szüntetni az antibiotikumok rutinszerű, megelőzésre összpontosító alkalmazását

– nyilatkozta Lindsay Duncan, a World Farming UK állatipari kampánymenedzsere. Duncan nyilatkozatában arra a 2022-es EU-rendeletre utal, amely betiltotta a farmokon a megelőzésre irányuló antibiotikumhasználatot.

A probléma forrása, hogy az intenzív állattenyésztésben nem a betegségek gyógyítására, hanem megelőzésére alkalmazzák a készítményeket. Világviszonylatban az antibiotikumok háromnegyedét az állatiparban használják fel. Az Egyesült Királyságban ez az arány 2021-ben 80,6 százalék volt. Ez a gyakorlat nagyban hozzájárul az antibiotikumrezisztens kórokozók elszaporodásához. Ennek következtében sokkal nehezebb lesz kezelni olyan betegségeket, amelyeket korábban sikerrel gyógyítottak. Ezek a rezisztens kórokozók később számos más helyet – például a természetes vízkészletet – is megfertőzhetnek.

Nem csak az antibiotikum túlhasználata veszélyes az emberre

Az Egyesült Királyság haszonállatainak 85 százaléka intenzív állattartásban él. Az ilyen farmokon tapasztalható borzalmas körülmények miatt az állatok immunrendszere nagymértékben károsodik. Ez az oka annak, hogy a gazdák ilyen mennyiségben adják az állatoknak az antibiotikumokat. A probléma egyik megoldása emiatt az állattartási körülmények javítása lenne. Emellett viszont elengedhetetlen a gyógyszerek használatának drasztikus csökkentése is. Az jelenlegi folyamat ugyanis nem elég hatékony.

Az Egyesült Királyságban az emberek 70 százaléka támogatja az antibiotikumok jelenlegi formában való használatának tiltását, és reméljük, hogy az aláírásgyűjtés arra sarkallja majd a kormányt, hogy mielőbb bevezesse ezeket a szabályozásokat

– mondja Duncan.

A kórokozók elleni védekezés ellehetetlenítése mellett a nagyüzemi állatipar a légszennyezéssel is veszélyezteti az emberek egészségét. Az Egyesült Királyságban az állatipar a legnagyobb légszennyező, ez pedig szintén számtalan emberéletet követel. Ráadásul olyan betegségek kialakulását is elősegíti, mint például a demencia. A növényi étrend ezzel szemben csökkenti az ilyen jellegű károkozást.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.