Ausztrália nemzeti kutatóintézete vizsgálja, hogy összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás a jó agyi egészséggel. Korábbi tanulmányok alapján a benne található ergotionin jó eséllyel segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.
Sok klímatudós felhívta már a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás csökkentésével visszaszorítható a károsanyag-kibocsátás is. Erre pedig rátesz egy lapáttal a megélhetési válság is: az ausztrál háztartások jelentős része döntött mindezek következtében úgy, hogy csökkentik a heti hús- és tengerigyümölcs-adagjukat.
Felmérések szerint ugyanakkor sokan nem is etikai, valamint egészségügyi okokból, vagy éppen pénztárcakímélési szempontok mentén fedezik fel az ausztrálok közül egyre többen a növényi alapú étrendet. A motiváció gyakran inkább a kíváncsiság.
Gombamód terjedő termesztés
A hús helyettesítésére kedvelt élelmiszer Ausztráliában (is) a gomba. Az ausztrálok évente több mint 70 ezer tonna gombát esznek meg, míg 2013-ban ez az érték még 65 ezer tonna volt.
Évről évre növekszik az országban a gombatermesztés: a gombaipar 2012 és 2020 között 25 százalékkal nőtt, 368 millió dolláros értékre. A termelés Victoriában és Új-Dél-Walesben a legintenzívebb.
Mintegy 50 termesztő fókuszál Ausztráliában a gombára, ám – mivel nem túl igényes élőlény – kis léptékben, házi körülmények között is könnyedén megterem.
Kivételes egészségügyi előnyök
A gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkező élelmiszer, állítja Flavia Fayet-Moore táplálkozási szakértő, aki a Hort Innovation kutatási és fejlesztési vállalat megbízásából végez tanulmányokat a témában.
Kijelentette: amellett, hogy könnyen produkálható a felhasználásával a húshoz hasonló textúra és íz, egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik.
- Kitinben gazdag, ennek köszönhetően jó élelmirost-forrás.
- Béta-glükánokat is tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet.
- Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amely képes D-vitamint felvenni, még ha csak tíz percig is éri a napfény, így természetes módon tartalmazzák ezt a vitamint.
Gombafogyasztás és demencia
Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO szintén végez egy ígéretes kutatást – egy kétfázisú klinikai vizsgálatot – a gombákkal kapcsolatban. A tudósok előfeltételezése, hogy a gombában található ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, javíthatja a memóriát és a hangulatot.
Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat
– mondta Naomi Kakoschke, a CSIRO vezető kutatója.
A kutatás keretében megvizsgálják, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokról számoltak be.
„A kognitív előnyök mellett az alvásminőséget, a hangulatot és a biokémiai markerek változását is mérni fogjuk” – magyarázta a szakértő.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.