Most olvasott cikk
A gombafogyasztás hozzájárul a jó agyi egészséghez

A gombafogyasztás hozzájárul a jó agyi egészséghez

Ausztrália nemzeti kutatóintézete vizsgálja, hogy összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás a jó agyi egészséggel. Korábbi tanulmányok alapján a benne található ergotionin jó eséllyel segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.

Sok klímatudós felhívta már a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás csökkentésével visszaszorítható a károsanyag-kibocsátás is. Erre pedig rátesz egy lapáttal a megélhetési válság is: az ausztrál háztartások jelentős része döntött mindezek következtében úgy, hogy csökkentik a heti hús- és tengerigyümölcs-adagjukat.

Felmérések szerint ugyanakkor sokan nem is etikai, valamint egészségügyi okokból, vagy éppen pénztárcakímélési szempontok mentén fedezik fel az ausztrálok közül egyre többen a növényi alapú étrendet. A motiváció gyakran inkább a kíváncsiság.

Gombamód terjedő termesztés

A hús helyettesítésére kedvelt élelmiszer Ausztráliában (is) a gomba. Az ausztrálok évente több mint 70 ezer tonna gombát esznek meg, míg 2013-ban ez az érték még 65 ezer tonna volt.

Évről évre növekszik az országban a gombatermesztés: a gombaipar 2012 és 2020 között 25 százalékkal nőtt, 368 millió dolláros értékre. A termelés Victoriában és Új-Dél-Walesben a legintenzívebb.

Mintegy 50 termesztő fókuszál Ausztráliában a gombára, ám – mivel nem túl igényes élőlény – kis léptékben, házi körülmények között is könnyedén megterem.

Kivételes egészségügyi előnyök

A gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkező élelmiszer, állítja Flavia Fayet-Moore táplálkozási szakértő, aki a Hort Innovation kutatási és fejlesztési vállalat megbízásából végez tanulmányokat a témában.

Kijelentette: amellett, hogy könnyen produkálható a felhasználásával a húshoz hasonló textúra és íz, egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik.

  • Kitinben gazdag, ennek köszönhetően jó élelmirost-forrás.
  • Béta-glükánokat is tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet.
  • Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amely képes D-vitamint felvenni, még ha csak tíz percig is éri a napfény, így természetes módon tartalmazzák ezt a vitamint.

Gombafogyasztás és demencia

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO szintén végez egy ígéretes kutatást – egy kétfázisú klinikai vizsgálatot – a gombákkal kapcsolatban. A tudósok előfeltételezése, hogy a gombában található ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, javíthatja a memóriát és a hangulatot.

Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat

– mondta Naomi Kakoschke, a CSIRO vezető kutatója.

A kutatás keretében megvizsgálják, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokról számoltak be.

„A kognitív előnyök mellett az alvásminőséget, a hangulatot és a biokémiai markerek változását is mérni fogjuk” – magyarázta a szakértő.

(ABC Rural)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.