Most olvasott cikk
A dán klímatanács húsadót vetne ki

A dán klímatanács húsadót vetne ki

Dánia kormányának független tanácsadó testülete így látja teljesíthetőnek a 2030-ra kitűzött kibocsátáscsökkentést.

A dán klímatanács úgy látja, égető szükség lenne a húsfogyasztás drasztikus, kétharmad-arányú csökkentésére, emellett pedig megalapozottnak látja egy nagymértékű különadó kivetését a leginkább kibocsátásintenzív, marhahúsból készült termékekre. A különadó mértékét a tanács 33%-ban határozta meg.

Erre azért van szükség, mert az ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az 1990-es értékekhez viszonyítva 70%-kal csökkenti a kibocsátási értékeit 2030-ra. A dán klímatanács álláspontja szerint, amennyiben mindenki a javasolt mértékben (66%-kal) csökkentené a húsfogyasztását, éves szinten akár 3,9 millió tonnával kevesebb szén-dioxiddal egyenértékű gázkibocsátást tudnának elérni.

Dánia büszke földművelő ország, ahol jelenleg a megművelt területek 80%-án takarmányt termesztünk. A továbbiakban sokkal inkább arra kell koncentrálnunk, hogy olyan élelmet termeljünk, amiket anélkül is el lehet fogyasztani, hogy előtte megette volna egy tehén, vagy sertés. Egy új és zöldebb irányba haladunk, ezt pedig megtámogatja majd az új földművelési egyezmény is

– mondta Frederik Madsen, a Dániai Növényi Alapú Ételszövetség titkárságának vezetője.

Dániában jelenleg több disznó él, mint ember

Az ország húsfogyasztása a globális átlag kétszerese, az ország területének fele pedig művelés alatt áll. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy határozott és jelentős változásokat előidéző lépéseket alkalmazva haladjanak a megígért kibocsátáscsökkentés felé. Szerencsére vannak ebbe az irányba mutató kezdeményezések.

Két éve az ország több mint a fele csökkenteni kívánta a húsfogyasztását és ugyanebben az évben 90 millió dolláros támogatást különítettek el azon gazdák részére, akik növényi alapú élelmiszergyártást folytatnak.

Dánia ezen felül tavaly nagyjából 35 milliárd forintnak megfelelő összeggel tervezte támogatni a növényi alapú táplálkozás országos szintű népszerűsítését, valamint az országban működő alternatív fehérjeforrások előállításával foglalkozó cégek gazdasági helyzetét.

Két évvel ezelőtt Dánia legnagyobb húsipari cégének a vezetője is úgy nyilatkozott, hogy sokkal jobban járnának, ha emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termesztenének a megművelt területeken, nem pedig takarmánynövényeket azoknak az állatoknak, amiket utána megesznek.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.