Most olvasott cikk
Maa Ka Doodh – megrázó dokumentumfilm India tejiparáról

Maa Ka Doodh – megrázó dokumentumfilm India tejiparáról

A díjnyertes dokumentumfilm hiánypótló nézőpontból, az indiai szubkontinens vallási és kulturális közegében járja végig a világ legnagyobb tejtermelő országának iparát.

„Ameddig léteznek vágóhidak, mindig lesznek háborúk” – Leo Tolstoy. Ezzel a híres idézettel indul a Maa Ka Doodh (Mother’s Milk – Egy anya teje) című, kétórás dokumentumfilm, ami India tejiparáról szól.

A filmet Dr. Harsha Atmakuri rendezte, aki végzettsége és eredeti foglalkozása szerint orvos, ám személyes tapasztalatai az állattartó mezőgazdálkodással arra sarkallták, hogy jobban megismerje az állatokat használó ipar titkait.

Ezt követően határozta el, hogy aktívan részt vesz az állatok jogaiért vívott harcban és a nagyüzemi állattartással kapcsolatos, széles körű tájékoztatásban. Végül otthagyta munkáját, hogy minden idejét a Maa Ka Doodh című dokumentumfilm elkészítésének szentelhesse. A dokumentumfilm két év történéseit öleli fel.

A filmalkotás megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek és a legjobb gondolatébresztő filmnek járó díjakat a Bangkoki Nemzetközi Filmfesztiválon.

A tehén szent állat, de egyben exportcikk is

Indiában a tehén különös tiszteletnek örvend. Szent jellege vallási és kulturális szempontból is több ezer éves múltra vezethető vissza. Emiatt számos, Indiában meglévő vallás követői számára tilos a húsának fogyasztása.

Ezért meglepő információ lehet sokak számára, hogy India a világ 4. legnagyobb marhaexportőre. A teljes marhaexport 12%-a tőlük származik, ami majdnem annyi, mint az utána következő Argentína (7,58%) és Új-Zéland (5,90%) együttes exportja, és majdnem négyszerese az EU teljes exportjának.

Ez a hatalmas mennyiség pedig szoros összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy India jelenleg a világ legnagyobb tejtermelő országa. A világon termelt tej megdöbbentő hányadát, az egynegyedét (24%) a szubkontinensen állítják elő.

Ez a dominancia annak az országos kezdeményezésnek lett az eredménye, amit 1970-ben indított a National Dairy Development Board (NDDB – Nemzeti Tejiparfejlesztési Tanács).

A kezdeményezés „fehér forradalom” néven vonult be a köztudatba és olyan sikeres lett, hogy India, ami akkoriban egy tejhiánnyal küzdő ország volt, 1998-ban megelőzte az Egyesült Államokat – az addigi világelsőt – tejtermelésben.

A két adat (a magas marhaexport és a világelső tejgyártás) természetesen összefügg, egyik a másik nélkül nem létezhet, ez pedig központi témája Dr. Harsha dokumentumfilmjének, ahogy a megnövekedett tejfogyasztás etikai, politikai, kulturális, természetvédelmi, egészségügyi, gazdasági és társadalmi vonatkozásai is.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.