Most olvasott cikk
Egy új kutatás szerint a lelkileg kiegyensúlyozott emberek nyitottabbak a sejtalapú húsokra

Egy új kutatás szerint a lelkileg kiegyensúlyozott emberek nyitottabbak a sejtalapú húsokra

Ez az egyik első olyan kutatás, amely kézzelfogható bizonyítékokkal szolgál a fogyasztók mentális egészsége és a sejtekből előállított húskészítmények fogyasztására való hajlandóság között.

A sejtalapú, vagyis laborban előállított, speciális közegben kultivált húskészítmények egyelőre kizárólag Szingapúrban kaphatók, bár már az Egyesült Államokban is látunk biztató kezdeményezéseket.

A mostani cikkben bemutatott reprezentatív tanulmány is Szingapúrban, a Singapore Management University’s School of Social Sciences, valamint a Lee Kong Chian School of Business kutatói által készült.

Az intézetek munkatársai 948 szingapúri felnőttet kérdeztek egy online kérdőíven keresztül, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat áll fent a mentális egészségi állapot, vagy kicsit pontosabban a pszichológiai, lelki jólét és a sejtkultúrával készült húskészítmények fogyasztására való hajlam között.

A kutatást tavaly június és július között folytatták, az eredményeket pedig az Appetite (Étvágy) című, szakértők által ellenőrzött tudományos folyóiratban tették közzé.

Milyen következtetések vonhatók le a kutatásból?

Dr. Angela KY Leung, a kutatás egyik társvezetője úgy nyilatkozott, az eredmények kiértékelése előtt arra számítottak, hogy pozitív összefüggés lesz a kutatásban résztvevők lelki jóléte, valamint a húskészítmények kipróbálására való hajlamuk között, ezért nem voltak különösen meglepve, amikor ezt az eredményt kapták.

Az alanyok lelki jólétét – amit az emberek saját életükre vonatkozó kognitív és érzelmi tapasztalások alapján próbáltak meghatározni – számos kérdéssel igyekeztek felmérni, mint például hányszor érzik magukat boldognak, mennyire érdeklődnek az élet dolgai iránt, biztosak-e abban, hogy az életüknek van iránya és jelentősége.

Habár az eredmény önmagában nem volt túl meglepő a kutatóknak, fontos mérföldkő, hogy ez az első tanulmány, amely gyakorlati bizonyítékokat szolgáltat a mentális egészségi állapot és a sejtkultúra felhasználásával előállított ételekkel kapcsolatos befogadás mértéke között.

Emellett az is kiderül a kutatásból, hogy mi miatt mutatnak ezek az emberek nagyobb hajlandóságot. E mögött a hozzáállás mögött az a hajtóerő, hogy a laborban készült húsokat legalább annyira egészségesnek, biztonságosnak és táplálónak gondolják, mint a hagyományos húsokat. Ezenfelül pedig társadalmilag is pozitív az ilyen termékek hatása.

A tanulmány hasznos lehet azoknak a cégeknek, akik sejtalapú húskészítmények gyártásával foglalkoznak.

Dr. Leung azt tanácsolja az ilyen vállalatoknak, hogy vagy jó lelkiállapotú egyéneket célozzanak meg kampányaikkal, vagy fókuszáljanak azokra az országokra, ahol általánosságban véve magas az életszínvonal és az általános az elégedettség. Így az ezekben az országokban tapasztalható nyitottság a későbbiekben átragadhat más országokra is, könnyebbé téve a termékek bevezetését.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.