Most olvasott cikk
MILKED – egy új vegán dokumentumfilm, ami leleplezi a tejipar sötét oldalát

MILKED – egy új vegán dokumentumfilm, ami leleplezi a tejipar sötét oldalát

MILKED dokumentumfilm

Napokkal ezelőtt a semmiből debütált egy új, nagyszabású dokumentumfilm, ami azt hivatott bemutatni, hogy a tejipar milyen erőszakos és fenntarthatatlan gyakorlattal üzemel világszerte, és főleg Új-Zélandon.

A film egy fiatal aktivista, Chris Huriwai nyomozását követi, aki fel szeretné fedezni, hogy valóban nemzeti büszkeség-e az ottani tejipar, ahogyan azt a kormány és a tejipari óriások hirdetik.

A készítők szerint eredetileg csak egy kisebb projektet terveztek, de ahogy belemélyültek a kutatásba, egyre érdekesebb adatokat, bizonyítékokat és eseteket találtak arról, hogy a tejipari milliárdok mögött súlyos problémák lapulnak. Többek között, hogy felfoghatatlan mennyiségű környezetpusztítást és szívszorító elnyomást támogatnak a fogyasztók, amikor új-zélandi tejtermékeket vásárolnak.

Különösen felkeltette a készítők figyelmét, hogy a Fonterra, a világ egyik legnagyobb tejipari vállalata meghívta Huriwait, de végül visszamondták a találkozót. Ez kifejezetten motiválta az alkotókat, hogy folytassák a filmet és kiterjesszék országossá.

“Már a projekt előtt is sokat tudtam a tejiparról és annak működéséről, de a MILKED segített összerakni az összes darabot.”

– nyilatkozta Chris Huriwai, a film producere.

Sztárok a filmben

A MILKED olyan hírességeket is megszólalt, mint Dr. Jane Goodall etológus környezetvédő, Suzy Amis Cameron színésznő és aktivista, valamint Keegan Kuhn, a méltán híres Cowspiracy című vegán dokumentumfilm társrendezője.

Emellett további interjúalanyokat kérdeztek a tejipar lehetséges negatív hatásairól politikusok, gazdasági szakértők és orvosok részéről. A film létrejöttében az Oscar-díjas James Cameron is részt vett, aki régóta szószólója a veganizmusnak.

Nem titkolt üzenete a készítőknek, mely már az előzetesből is kiderül, hogy a valaha volt egyik legpusztítóbb iparágnak tartják a felfedezéseik alapján.

A MILKED várhatóan november 6-án, a christchurchi Isaac Theatre Royalban debütál először, majd hetekkel később az Új-Zélandi Nemzetközi Filmfesztiválon is megmutatja magát. Globális premierről, vagy egy esetleges Netflix-együttműködésről egyelőre nem esett szó, noha sok vegán film kötött már ki mozikban vagy népszerű streaming szolgáltatókon, elérve ezzel nézők tízmillióit.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.