Most olvasott cikk
A növényi étrend nagyban csökkenti a légszennyezést egy új kutatás szerint

A növényi étrend nagyban csökkenti a légszennyezést egy új kutatás szerint

a növényi étrend nagyban csökkenti a légszennyezést egy új kutatás szerint

Ha Európában sikerülne áttérni a növényi alapú étkezésre, a mezőgazdaságból származó metán- és ammóniakibocsátás drasztikus mértékben csökkenne. Ez nagyban csökkentené a légszennyezést is, ami közel negyedmillió ember életét menthetné meg évente – mondja egy friss kutatás. A tanulmány szerzői azt is kiszámolták, hogy az ilyen módon nyert jobb közérzet és egészségi állapot akár 1,3 billió dollárnak megfelelő GDP-növekedést is eredményezhetne globálisan.

A légszennyezés világviszonylatban több millió korai halálért tehető felelőssé, az intenzív állatipar pedig az egyik legnagyobb légszennyező. A légkörben szálló 10 mikronnál kisebb (PM10) szemcsék már átjutnak a garaton, a 2,5 mikronnál kisebb részecskék (PM2,5) pedig akár a véráramba is bekerülhetnek. Vagyis szinte soha, vagy csak nagyon nehezen ürülnek a testünkből. A légszennyezettséghez köthető többféle rák, szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár a cukorbetegség, de egyes kutatások szerint a demencia kialakulásában is szerepet játszik. Emiatt kifejezetten aggasztó, hogy egy friss kutatás szerint szinte egész Európában – köztünk hazánkban is – nagyon rossz minőségű levegőt lélegzünk.

Egy új tanulmány most azt vizsgálta, milyen módon csökkenne a légkörbe jutó ammónia és metán mennyisége, ha átváltanánk vegán, vegetáriánus vagy flexitáriánus étrendre. Az eredmények azért is fontosak, mert a légszennyezettség miatt bekövetkező egészségromlás nagyon komoly terhet ró a közegészségügyre, és ellentétben azzal, hogy mit fogyasztunk, a belélegzett levegő minőségét nem tudjuk tudatosan megválasztani.

Nem csak a légszennyezést csökkentené

Az eredmények azt mutatják, hogy a vegán, vagyis teljesen növényi alapú étkezésre történő váltással a – jellemzően állattartásból származó – metán- és ammóniakibocsátás 84-86 százalékkal csökkenne (ugyanez az érték a vegetáriánus étrendnél 69-70 százalék, míg a flexitáriánus étrendnél 44-48 százalék). Ennek megfelelően a kizárólag növényi étrendre való áttéréssel lehetne a tanulmány a szerint a legtöbb halálesetet megelőzni, ami a légszennyezettséggel összefüggésbe hozható. A kutatás szerint ez évi 236.000 megmentett életet jelent, ami globálisan 6 százalékos csökkenést jelentene a PM2,5-höz írható halálozási rátában.

A tanulmány kitér még egy pozitív jelenségre, ami a légszennyezés csökkenésével járna, ez pedig a megnövekedett munkateljesítmény. A kutatók úgy kalkuláltak, hogy a vegán étrendre való áttérésnek köszönhetően bekövetkező légszennyezés-csökkenés globálisan 1,3 billió dollárnak megfelelő GDP-növekedéssel járna, de a kalkuláció felső határa alapján akár a 3 billió dolláros értéket is elérheti. A legalacsonyabb kiszámított érték 0,5 billió dolláros növekedést jósolt.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.