Most olvasott cikk
A vegetáriánus gyermekek ugyanúgy megfelelően fejlődnek, mint húst fogyasztó társaik

A vegetáriánus gyermekek ugyanúgy megfelelően fejlődnek, mint húst fogyasztó társaik

A húsmentesen élő gyerekek is egészségesek

Egy új kanadai tanulmány megerősítette, hogy a körültekintően összeállított húsmentes étrenden élő gyermekek fejlődése semmivel sem rosszabb, mint a húst is fogyasztó társaiké.

Kanadában is egyre inkább előtérbe kerül a növényi alapú táplálkozás – egyrészt a társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy a húsfogyasztás nagyon káros következményekkel jár a környezet és a biodiverzitás szempontjából, másrészt egy 2018-as felmérés szerint sokuk szeretné mérsékelni húsfogyasztását, a számok pedig a jövőben minden bizonnyal tovább nőnek majd.

A 2019-ben frissült hivatalos táplálkozási iránymutatás is arra ösztönzi az embereket, hogy minél inkább növényi forrásból – például babot vagy tofut fogyasztva – fedezzék fehérjeszükségletüket az állati eredetű ételek helyett.

Ennek egyenes következménye, hogy egyre több családban étkeznek a gyerekek növényi alapon, de legalábbis a húskészítményeket teljesen elhagyva. Eddig viszont nem sok kutatás foglalkozott azzal – legalábbis Kanadában –, hogy milyen hatással van a legfiatalabbak szervezetére az ilyen típusú táplálkozás.

Az elmúlt 20 évben figyelemmel kísérhettük a növényi étrend térnyerését és az ilyesfajta készítmények általános elterjedését, habár nem nagyon láttunk még olyan kutatásokat, amelyek a vegetáriánus módon étkező gyermekek egészségét vizsgálták volna Kanadában

– mondja a kutatás vezetője, Dr. Jonathon Maguire, a torontói St. Michael’s Hospital gyermekorvosa.

A rendesen megtervezett étrend teljesen megfelelő

A Pediatrics folyóiratban publikált kutatás 8907 alanyt vizsgált, akik életkora fél évestől egészen 8 évesig terjedt. Az étkezési szokások alapján vegetáriánusokra és nem-vegetáriánusokra bontották a vizsgált csoportot. Az adatgyűjtés időszaka 2008-tól egészen 2019-ig terjedt.

„A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a vegetáriánus étkezést követő gyermekek hasonló méretekkel és biológiai értékekkel rendelkeznek, mint a húst fogyasztó társaik. A vegetáriánus étrendet nagyobb mértékben kapcsolhatjuk össze az alultápláltsággal, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az alultáplált gyermekeknél szükséges a növényi étrend megfelelő és jól megtervezett összeállítása” – teszi hozzá Dr. Jonathon.

A kutatók maguk is elismerik, hogy a vizsgálódás nem teljes, hiszen a vegetáriánus gyermekeknél nem vizsgálták a növényi étrend minőségét és összetételét, habár tisztában vannak vele, hogy sokan, sokféle módon közelítenek a vegetáriánus táplálkozáshoz, és ez nagy mértékben befolyásolhatja a gyeremek egészségi állapotát.

A világ legnagyobb táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereket tömörítő szervezete, az Academy of Nutrition and Dietetics álláspontja szerint:

Egy jól megtervezett vegetáriánus és vegán étrend minden életkorban és élethelyzetben megfelelő, beleértve a várandósságot, szoptatást, csecsemőkort, gyermekkort, serdülőkort és a versenysportot is.

(Science Daily)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.