Most olvasott cikk
Nincs vegán választási lehetőség a menzán, bírósághoz fordultak a hallgatók

Nincs vegán választási lehetőség a menzán, bírósághoz fordultak a hallgatók

Egyetemi kantin

Abszurdnak gondolja a perui San Marcos Egyetem rektora, hogy a vegán választási lehetőség reményében bírósághoz fordult két hallgató. A fiatalok azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy joguk van szabadon dönteni, a jelenlegi étkeztetési rendszer pedig egyenesen diszkriminálja őket.

Jogi lépésre szánta el magát a perui San Marcos Egyetem (Universidad Nacional Mayor de San Marcos, UNMSM) két hallgatója, amiért az oktatási intézmény menzája nem biztosít napi szinten vegán alternatívát. A limai alkotmánybíróság dönt majd arról, jogosan követeli-e Gabriela Santos Tacuri és Luis Nitai Syam Florian Andrade a növényi alapú választási lehetőséget – írta meg a Vegan FTA.

A hallgatók hangsúlyozták, a vegán alternatíva hiánya sérti lelkiismereti szabadságukat, az egyenlőségi jogaikat és diszkriminálja őket. Ráadásképp az egészséges táplálkozás lehetőségétől is elzárja őket a felsőoktatási intézmény azzal, hogy a menzán nincs növényi alapú opció.

Annak biztosítására, hogy az „egészséges” kritérium is teljesüljön, a két fiatal dietetikai jóváhagyást is szeretne kiharcolni a bíróságon. Elképzeléseik szerint egy növényi alapú táplálkozásra specializálódott táplálkozástudományi szakértőnek kellene a jövőben jóváhagynia az egyetem menzájára kerülő vegán menüt. Így lehetne ugyanis biztosítani, hogy a felkínált lehetőség valóban tápláló legyen.

A fiatalok lépéséhez a jogi hátteret a Legal Defense Institute (IDL) adja, de az Animal Law in Peru (DAP) állatvédő szervezet és az Acción Antiespecista aktivistacsoport is támogatja őket.

Az egyetem rektora, Jeri Ramón Ruffner abszurdnak nevezte a hallgatók akcióját, és kiemelte, az étkeztetésre szánt havi büdzséből nem futja a vegán választási lehetőség biztosítására.

A vegán választási lehetőség fölé lőne egy kezdeményezés

Peruban ez az első olyan per, amelyet vegánok diszkriminációja miatt indítottak. Az azonban a legkevésbé sem egyedülálló gondolat, hogy a felsőoktatási intézmények menzáján legyen vegán választási lehetőség. A Plant-Based Universities (PBU – Növényi alapú egyetemek) kampánya ráadásul nem is elégszik meg ennyivel. A cél az, hogy ezeknek az egyetemeknek a menzáján a jövőben kizárólag vegán menü legyen elérhető.

A kampánynak köszönhetően az Egyesült Királyságban már nyolc, Ausztriában pedig egy egyetemi diákszövetségben fogadtak el indítványokat az egyetemi étkeztetés növényi alapúvá tételére.

A közelmúltban Hollandiában is munkához láttak a PBU aktivistái

  • az amszterdami,
  • az utrechti és
  • a wageningeni egyetemeken.

A kezdeményezés mellett több egészségügyi szakértő is kiállt. Semmi garancia nincsen azonban arra, hogy sikerrel is járnak, arra is volt ugyanis példa, hogy a hallgatók végül leszavazzák a kezdeményezést, és nemet mondanak a tisztán vegán menüre. Ez történt például az Edinburgh-i Egyetemen is tavaly tavasszal. Az edinburgh-i hallgatók közül 812-en adtak le szavazatot, ezeknek azonban csak a 19 százaléka szólt a növényi alapú menü mellett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.