Most olvasott cikk
Egy vegán sportoló egyszerre hat rekordot döntött meg a brit erőemelő bajnokságon

Egy vegán sportoló egyszerre hat rekordot döntött meg a brit erőemelő bajnokságon

Sophia Ellis, a vegán testépítő körökben már jól ismert sportoló ismét megmutatta, hogy a növényi étrenden élők sem mondanak le az izmaikról és sportsikereikről.

Mindig remek érzés olyan vegán atlétáról olvasni, akik döntésükkel nem csak nagyszerű példát mutatnak a sportolni vágyó fiatalok számára, de saját sportágukon belül kimagasló, nem ritkán a legjobb teljesítményt is nyújtják.

Különösen nagyon öröm, amikor olyan sporteredmények születnek, amelyekhez a technika és állóképesség mellett a színtiszta izomtömeg is elengedhetetlen, ugyanis ez az egyik tévhit, amit a növényi alapú táplálkozást ellenzők rendre hangoztatnak.

Azt a téveszmét, miszerint kizárólag hússal érhetünk el kiváló eredményeket, azóta számos sportoló és kutatás megcáfolta, és Sophia múlt hónapban elért sikerei is ékes példái annak, hogy nem csupán megfelelő, vagy elfogadható, de rekorddöntésre is tökéletesen alkalmas a jól összeválogatott növényi étrend.

A versenyző 6 rekordot állított be a skóciai Lochgelly-ben tartott márciusi British Women’s Classic Championships versenyen. Többek között 237.5 kg-ot húzott fel, 170 kg-mal guggolt és 118 kg volt a fekvenyomás versenyszámban elért legjobb eredménye. Az összértéke ezzel 525.5 kg lett, ami szintén rekord a szigetországban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sophia Ellis▪️Strength Coach (@sophiastrength) által megosztott bejegyzés

Növényekkel a csúcsra

Az atléta természetesen nem csak kizárólag a növényeknek tulajdonítja a rövid sportolói pályafutása alatt elért elképesztő eredményeket, de minden alkalommal hangsúlyozza, hogy ez az életmód az egyik alapja sportsikereinek.

Tíz éve vagyok vegán és négy éve versenyzek erőemelőként. Borzasztóan élvezem, hogy lebonthatom a tévképzeteket és megmutathatom az embereknek, hogy lehet valaki egyszerre erős és vegán.

Sophia a Plant Based News-nak adott interjújában hosszabban is kifejti, hogy mennyire fontosnak tartja felkészülésében a növények szerepét.

„Úgy gondolom, különböző tényezők együttese segítette atlétikai pályafutásomat. Ezek közül a táplálkozás nagyon fontos része a regenerálódás folyamatának és a veganizmus egyértelműen segített ezen a területen, ahogy a rendszeres edzés, a folyamatos vízbevitel, a megfelelő alvás és stresszmentes környezet kialakítása is.”

Sportolóként Sophia természetesen tisztában van azzal is, hogy pusztán a növényi táplálkozás nem elegendő. Hiszen senkiből sem lesz rekordokat megdöntő, országos bajnokságokat megnyerő erőemelő, ha kólát és kekszet fogyaszt – ez a kombináció ugyanis teljesen vegán, mégis elég távol áll bármitől, amit egészséges táplálkozásnak hívhatunk.

„Amíg megfelelő mennyiséget és változatos ételeket fogyasztok, sokkal jobbak a regenerálódási értékeim és mindig elegendő erővel rendelkezem az edzésre. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék: a táplálkozással lehet nagy változásokat elérni. Lehet az ember vegán, de ha nem megfelelő arányban és mennyiségben fogyasztjuk a növényeket, akkor nem fogjuk tudni learatni a veganizmus által nyújtott előnyöket.”

Legközelebb 2022 júniusában szoríthatunk az erőemelő hölgynek, amikor a világbajnokságon méri össze tudását és erejét a többi versenyzővel. Remélhetőleg onnan is ilyen szép eredményekkel és néhány új rekorddal távozik majd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.