Ha egy isteni, szaftos desszertre vadászol, akkor megtaláltad a tökéletes vegán almás süti receptet. Nemcsak nagyon finom és vegán, de egészséges is. Nagyon gusztán néz ki, de én csak nagyon ritkán használok hozzá vajat vagy olajat. Az én receptem cukor és olaj nélkül készül. Gluténmentesen is egyszerűen elkészíthető.
Isteni finom vegán almás süti
Hozzávalók:
-
120 g zabpehely lisztté őrölve
-
150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt *
-
1/2 tk őrölt fahéj
-
1 tk sütőpor
-
1/2 tk szódabikarbóna
-
200 ml szójatej *
-
vanília aroma
-
fahéj és egy kis őrölt szerecsendió
-
3 ek őrölt lenmag
-
6 ek víz
-
5 alma (460g)
-
100 ml víz
-
2 ek almaszósz
-
egy csipet őrölt szerecsendió
-
1/2 tk őrölt fahéj
-
120 g datolya
-
körülbelül 130 ml víz
-
1/8 tk vanília aroma
-
1 ek világos mandulavaj
-
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
-
szeletelt mandula (opcionális)
Vegán almás süti elkészítése:
- Melegítsd fel a sütőt 180-200 ° C-ra. Bélelj ki egy kisebb tepsit (20x20cm) sütőpapírral.
-
Az őrölt lenmagot egy kis tálban keverd össze a 6 evőkanál vízzel és hagyd dagadni, amíg a többi hozzávalóval dolgozol.
-
Mixeld össze a zabpelyhet egy mixerben, vagy egy konyhagépben, hogy zabliszt legyen belőle. Természetesen le is darálhatod, vagy használhatsz készen kapható zablisztet is. Keverd össze a zablisztet, a tönköly lisztet, a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban.
-
Időközben vágd darabokra az almát (nem kell nagyon kicsire), és tedd egy közepes méretű lábosba. Add hozzá a fahéjat, a szerecsendiót, az almaszószt és a vizet. Keverd össze és hagyd körülbelül 15 percig rotyogni, de itt nincs szabály. Addig főzd az almákat amilyen puhára szeretnéd őket.
-
Tedd a datolyát egy konyhagépbe és add hozzá a vizet, a vaníliát és a mandula vajat. Mixeld össze.
-
Keverd össze a datoly-víz keveréket a száraz összetevőkkel és kapard ki a mixeredet egy spatulával. Add hozzá tejet, a reszelt citromhéjat és az áztatott lenmagot. Add hozzá a főtt alma felét is.
-
Öntsd a tésztát a tepsibe és kanalazd a tetejére a maradék főtt almát. A tetejére tehetsz még szeletelt mandulát és előmelegített sütőben körülbelül 45-50 percig süsd. Ellenőrizd tűpróbával a sütit kb. 40 perc után. Minden sütő különböző, ezért lehet, hogy neked 40 perc után kész lesz. A tetejére mandulavajat kanalaztam. Melegen a legfinomabb.
Megjegyzés:
* gluténmentes lisztet, például rizslisztet is használhatsz
* bármilyen növényi alapú tejet használhatsz
Ha a vegán almás sütit nem kívánod, próbáld ki az isteni finom vegán túrógombócot!
További receptek a Prove.hu-n
Yoli vagyok, 4 éve Berlinben lakom. Ételfotósként, Bloggerként és Social Media Managerként dolgozom a földrajz tanulmányaim mellett. Majdnem 3 éve vagyok már vegán és egyik életem legjobb döntése volt! Célom, hogy minél több ember szemét és lelkét nyissam fel, hogy nyitottabb legyen a növényi táplálkozás felé.