Kedves gyerekek, az egzotikus állatok sem tárgyak!

Kiskorunkban kivétel nélkül minden állatot szeretünk, simogatjuk, közel akarunk lenni hozzájuk – legyen az kutya vagy malac, cica vagy katicabogár.

Állatos mesék és karakterek tucatjait imádjuk, és a legtöbben gyerekként kértünk valamilyen háziállatot a szüleinktől.

Nem véletlen, hiszen az ember alapvetően egy nagyon intelligens és empatikus faj. Nem vagyunk kegyetlenek, nem akarjuk az állatokat és az embereket bántani. A kutatások is azt igazolják, hogy a macskák vagy kutyák társaságában felnövő gyerekek sokkal barátságosabbak, nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek, erősebb az immunrendszerük és könyörületesebbek.

Minden jel arra mutat, hogy a gyerekek és az állatok jól kijönnek. Viszont ha ezt a gyermeki tulajdonságot szülőként nem támogatjuk vagy elnyomjuk a gyermekben, az a jövőbeli döntéseire és személyiségére is rossz hatással lehet.

Míg vannak, akik családtagként, de legalábbis érző élőlényként tekintenek a háziállatokra – vagy minden állatra -, addig vannak, akik használati tárgyként kezelik őket. Ha egy kiskorú ezt látva nő fel, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy később ő is saját igényei és elvárásai szerint kihasználja az állatokat ahelyett, hogy megvédené őket a fájdalomtól és a haláltól.

A gyermekek és egzotikus háziállatok

Az egzotikus háziállatok már rengeteg országban “menővé” váltak. Ma, amikor mindenki figyelemre vágyik, és néhányan emiatt bármit képesek bevállalni és feladni, egyre több szomorú esetet látni, ahol akár veszélyeztetett, kihaló félben lévő állatokat fognak be, és adják el a világ minden táján.

Az emberek (akiknek nem tanította meg senki, hogy az állatok nem tárgyak) pedig megveszik és büszkék rá, miközben nem is sejtik, milyen kegyetlenséget támogatnak ezzel. Az Egyesült Arab Emírségekben például egyre több fiatalnak van gepárdja, tigrise, krokodilja vagy oroszlánja.

Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy az egzotikus állatok sem tárgyak!

Azt meg sem kell említenünk, hogy az egzotikus állatokkal való kereskedelem a legtöbb országban illegális, és a vadvilágot is teljesen felborítja, hogy folyamatosan befogják vagy tenyésztik őket eladásra. És akkor már ne feledjük el azt sem, hogy ezek az állatok aligha lesznek cukik, főleg nem kényszerítéssel, ezért bármikor veszélyes lehet az emberekre.

Az egzotikus háziállatok piacának növekedésről Dr. Elsayed Mohammad, az Állatjóléti Nemzetközi Alap regionális igazgatója azt nyilatkozta:

Ha megnézzük, hány oroszlánt, hány pitont importáltak az Egyesült Arab Emírségekbe, láthatjuk, hogy ezek nagy része gyerekeknek érkezik. Amikor korábban együtt dolgoztunk a gyerekekkel, észrevettük, hogy majdnem mindegyiknek volt már életében legalább egyszer valamilyen egzotikus háziállata.

Betiltották az egzotikus állatok kereskedelmét

Az Egyesült Arab Emírségek a közelmúltban tiltotta be, hogy magántulajdonként egzotikus állatokat birtokolhassanak az emberek. Egyelőre – ahogy arra számítani lehetett -, nagyon sokan vesznek továbbra is illegálisan ilyen állatokat, annak ellenére, hogy nem nagyon mutathatják meg sehol a tilalom miatt.

Egyelőre az EAE kormánya elszánt a szaporítók és kereskedőkkel szembeni harcban, mindent megtesznek és további törvényeket dolgoznak ki, hogy teljesen véget vessenek az országban uralkodó egzotikus állatok kereskedelmének.

Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy az egzotikus állatok sem tárgyak!

Egzotikus állatok világszerte

Sajnos az EAE kormányán kívül a világban kevés olyan országot találunk, ahol bárkit is érdekelne ez a kegyetlenség. a legtöbb országban nem foglalkoznak a kérdéssel vagy nem veszik komolyan a törvényt az egzotikus állatokra vonatkozóan.

Dr. Jane Goodall az Egyesült Arab Emírségekben tett utazása után azt mondta:

Sajnos az egzotikus állatkereskedelem nem csak itt [az Egyesült Arab Emírségekben] van jelen. Ez olyan emberekről szól, akik ki akarnak tűnni mások közül.

Sajnos az Egyesült Államokban is brutális a probléma: jelenleg több tigris van az USA-ban, mint a vadonban! És még ezek csak a tigrisek.

Az USA hét állama nem rendelkezik semmilyen szabállyal, törvénnyel vagy korlátozással a zegzotikus állatokra magántulajdonként való kezelésére,  és korlátozásokkal az egzotikus állatok magántulajdonában, és csak 18 államban tiltottak a “veszélyes” egzotikus fajok, például a medvék, a nagy macskák, a főemlősök és a farkasok.

Ha pedig nem elég, hogy ez állatkínzás és illegális kereskedelem, illetve a vadvilág tönkretétele az ember szórakoztatásáért, még betegségeket is terjeszthetnek. Az elmúlt években több mint 1600 olyan eset volt csak az USA-ban, amit egyértelműen az egzotikus állatok hoztak be és terjesztettek el.

A szemléletmódunk megváltoztatása

Az elmúlt 40 évben vadvilág 52 százaléka eltűnt. Sajnos ebben jelentős szerepe van az emberi fajnak. Ezek mind azért alakultak így, mert a történelem során az emberek használták az állatokat. Ma viszont már egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy bántsuk és kihasználjuk őket.

Ha megtanítjuk gyermekeinknek, hogy az állatok nem tárgyak, és velük osztozunk ezen a bolygón, akkor biztosan nem fognak felnőtt korukra ilyen, és ehhez hasonló állatkínzásért fizetni. Egy jó szülő semmiképp nem tanítja a gyermekeinek az állatbántalmazást.

Mindannyiunknak nagy felelőssége van abban, hogy az állatok is megmaradjanak ezen a bolygón. Ha nem edukáljuk gyermekeinket a jó és a rossz közötti különbségre (ami általában magától értetődő) akkor bizony részesei vagyunk a problémának.

Oszd meg az igazságot, és ne félj elkezdeni ezt a gyermekeid esetében. Valószínűleg ők fogják a legtermészetesebb módon megérteni – mert már születésük óta tudják.

Az állatok rovatunkban segítünk, hogy másképp tekints az állatokra!

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.