Most olvasott cikk
Különleges vegán lasagne (gluténmentes)

Különleges vegán lasagne (gluténmentes)

vegán lasagne

Ez a lasagne nem csak vegán, hanem gluténmentes és alacsony zsírtartalmú is. És szemtelenül tápláló. Ricotta sajt helyett a tofut és karfiolt használunk, tészta helyett pedig padlizsánt és a cukkinit. Ha nem is vagy gluténérzékeny, akkor is érdemes elkészítened, ugyanis a gluténmentes étrend jó hatással van az egészségedre.


Vegán lasagne tofuból (gluténmentes)

Adag: 4-6 adag, 20×20 tepsiben

Elkészítés: 90 perc


Hozzávalók:

  • A tészta (helyett):
    • 1 db közepes cukkini megpucolva, vékony szeletekre vágva
    • 1 db közepes padlizsán megpucolva, vékony szeletekre vágva
  • A “ricottához”:
    • 1 közepes fej karfiol, felaprítva kb 1 cm-es darabokra vágva
    • 1/2 teáskanál só
    • 450 g tofu
    • 1/4 csésze sörélesztő pehely
    • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
    • pár csipet feketebors
  • A szószhoz:
    • kb 800 g paradicsomszósz
    • 2 evőkanál kakukkfű
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1/2 teáskanál só
  • A rétegezéshez:
    • 1,5 csésze bébispenót
    • 1/4 csésze aprított, vagy szeletelt fekete oliva bogyó
    • 1/2 csésze szeletelt gomba

Elkészítés:

  1. Grillezzük a cukkini és padlizsán szeletek mindkét oldalát 2-3 percig.
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, és terítsük el rajta a karfiol darabokat, és hintsük meg a sóval.
  3. Süssük 10 percig, majd forgassuk át, és süssük még 15-20 percig, amíg kicsit megbarnul, és megpuhul.
  4. Ezalatt morzsoljuk szét a tofut egy edénybe, és nyomkodjuk szét a kezünkkel, amíg ricottára emlékeztető állaga lesz.
  5. Tegyük hozzá a sörélesztő pelyhet, a citromlevet, a borsot, és egy kis sót. Amikor kész a karfiol, tegyük hozzá azt is, és dolgozzuk össze alaposan.
  6. A szósz elkészítéséhez keverjük össze a szétnyomott fokhagymát, a kakukkfüvet és a sót a paradicsomszósszal.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy jénai tál aljába tegyünk a szószból egy vékony réteggel. Tegyünk rá egy réteg cukkinit és padlizsánt vegyesen. Tegyük rá a “ricotta” 1/3-át. Helyezzük rá a gomba felét, majd a spenót felét. Tegyünk rá kb. egy csészényi szószt. Ismételjük meg az egészet még egyszer.
  8. A felső rétegben tegyük rá a cikkinit és a padlizsánt, aztán a szószt, utána a “ricottát”, majd szórjuk rá a szeletelt olivát.
  9. Süssük 40 percig.

Megjegyzés:

vegán lasagne

forrás: One Green Planet

További receptek a Prove.hu-n

prove receptek vegan glutenmentes növényi étrend

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.