Ez a lasagne nem csak vegán, hanem gluténmentes és alacsony zsírtartalmú is. És szemtelenül tápláló. Ricotta sajt helyett a tofut és karfiolt használunk, tészta helyett pedig padlizsánt és a cukkinit. Ha nem is vagy gluténérzékeny, akkor is érdemes elkészítened, ugyanis a gluténmentes étrend jó hatással van az egészségedre.
Vegán lasagne tofuból (gluténmentes)
Adag: 4-6 adag, 20×20 tepsiben
Elkészítés: 90 perc
Hozzávalók:
- A tészta (helyett):
- 1 db közepes cukkini megpucolva, vékony szeletekre vágva
- 1 db közepes padlizsán megpucolva, vékony szeletekre vágva
- A “ricottához”:
- 1 közepes fej karfiol, felaprítva kb 1 cm-es darabokra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 450 g tofu
- 1/4 csésze sörélesztő pehely
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- pár csipet feketebors
- A szószhoz:
- kb 800 g paradicsomszósz
- 2 evőkanál kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál só
- A rétegezéshez:
- 1,5 csésze bébispenót
- 1/4 csésze aprított, vagy szeletelt fekete oliva bogyó
- 1/2 csésze szeletelt gomba
Elkészítés:
- Grillezzük a cukkini és padlizsán szeletek mindkét oldalát 2-3 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, és terítsük el rajta a karfiol darabokat, és hintsük meg a sóval.
- Süssük 10 percig, majd forgassuk át, és süssük még 15-20 percig, amíg kicsit megbarnul, és megpuhul.
- Ezalatt morzsoljuk szét a tofut egy edénybe, és nyomkodjuk szét a kezünkkel, amíg ricottára emlékeztető állaga lesz.
- Tegyük hozzá a sörélesztő pelyhet, a citromlevet, a borsot, és egy kis sót. Amikor kész a karfiol, tegyük hozzá azt is, és dolgozzuk össze alaposan.
- A szósz elkészítéséhez keverjük össze a szétnyomott fokhagymát, a kakukkfüvet és a sót a paradicsomszósszal.
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy jénai tál aljába tegyünk a szószból egy vékony réteggel. Tegyünk rá egy réteg cukkinit és padlizsánt vegyesen. Tegyük rá a “ricotta” 1/3-át. Helyezzük rá a gomba felét, majd a spenót felét. Tegyünk rá kb. egy csészényi szószt. Ismételjük meg az egészet még egyszer.
- A felső rétegben tegyük rá a cikkinit és a padlizsánt, aztán a szószt, utána a “ricottát”, majd szórjuk rá a szeletelt olivát.
- Süssük 40 percig.
Megjegyzés:
–