Most olvasott cikk
A túlzott cukorfogyasztás árthat a bőrödnek

A túlzott cukorfogyasztás árthat a bőrödnek

A túlzott cukorfogyasztás árthat a bőrödnek

Hála a cukorbetegséggel foglalkozó kutatásoknak, mostanra több információt sikerült felhalmozni arról, hogy hogyan hat a finomított cukor az emberi szervezetre. Amellett, hogy a fogyasztása esetén megnő a kockázata a diabétesznek, a szívbetegségek kialakulásának, vagy az elhízásnak, negatív hatást gyakorolhat a bőrödre is.

Napjainkban minden hozzáadott cukrot tartalmaz, így nehéz elkerülni a fogyasztását. Ha szeretnéd megtudni, hogy miért káros a cukorfogyasztás és hogyan tudod helyettesíteni a cukrot különböző édesítőszerekkel, akkor olvass tovább!

1. Hogyan hat a cukor a bőrödre?

A finomított cukor két módon károsítja a bőrt: egyrészt a feldolgozott cukor korai öregedéshez vezet, másrészt pedig gyulladást is okozhat.

Korai öregedés

A túlzott cukorfogyasztás a korai öregedés tüneteit okozhatja; olyan szimptómákat idézhet elő, mint dehidratált és kiszáradt bőr, sötét; szem alatti karikák, de ráncokat is eredményezhet. Ennek oka, hogy amikor a cukor a véráramba kerül, akkor egy ún. glikáció nevű reakciót idéz elő. A glikáció egy nem-enzimatikus reakció, amely folyamán a cukor a fehérjéhez kapcsolódik, ezáltal egy veszélyes molekulát hoz létre; az előrehaladott glikációs végterméket.

Ezek a molekulák azért károsak a bőrre, mert olyan fehérjéket károsítanak, mint a kollagén és az elasztin. A kollagén tulajdonképpen a bőr vázaként szolgál; a test alkotóelemei között dinamikus kapcsolatot tart fent; az izmok, az inak és a csontok között. Az elasztin pedig a bőröd feszességéért és rugalmasságáért felel. Ez adja a bőröd elasztikus jellegét.

Az előrehaladott glikációs végtermék torzítja és merevvé teszi az elasztint és a kollagént, emiatt megereszkedett és ráncos lesz a bőröd. Ezenfelül a glikáció rosaceat is okozhat.
Minél több cukrot fogyasztasz, annál előbb elkezd öregedni a bőröd.

Gyulladás

Ha magas glikémiás indexű ételeket, vagy nagy mennyiségű cukrot fogyasztasz, akkor ezeket a molekulákat a tested villámgyorsan glükózzá alakítja, amely az égbe emeli az inzulinszintedet.

Dr. Perricone szerint – aki bőrgyógyászként szakértő a bőr öregedését gátló stratégiák kidolgozásában – a túlzott cukorfogyasztást az egész testedben gyulladást okoz. A tested immunreakciójának köszönhetően citokinek és kemokinek szabadulnak fel. Ezek a gyulladást okozó hormonok szabadgyököket és más, olyan káros anyagokat szabadítanak fel, amelyek károsítják a bőrt. A túlzott cukorfogyasztás inzulinrezisztenciát is okozhat, amely következtében sötét foltok jelenhetnek meg a tested bizonyos területein, például a nyakadon.

2. Egészséges alternatívák a cukor helyett

A túlzott cukorfogyasztás árthat a bőrödnek

Ha édesszájú vagy, de mégis szeretnél törődni a bőröd egészségével, akkor ne ijedj meg, rengeteg finomított cukormentes alternatívát találhatsz! A természetes cukorhelyettesítők ízletesek, mégis teljesen bűnmentesek. Íme, néhány cukormentes, mégis édes opció:

  1. Az összezúzott banán, vagy „banánpüré” természetesen édes, főleg akkor, ha a banán teljesen érett, így remek hozzávalója lehet a süteményeknek. Ezenfelül olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kálium, továbbá kiváló helyettesítője lehet a tojásnak, ha süteményt szeretnénk készíteni.
  2. Juharszirup egyrészt ízletes cukorhelyettesítő, másrészt alacsony a glikémiás indexe és gazdag az antioxidánsokban. Remek vegán alternatívája lehet a méznek!
  3. A stevia egy természetes édesítőszer, amelyet Dél-Amerikában már több száz éve használnak süteményekhez. Ebből kisebb mennyiség is elég, mivel sokkal édesebb, mint a cukor.
  4. A datolya nem csupán gazdag természetes cukrokban, de különleges állaga miatt is népszerű. A karamell ízű gyümölcs kiváló édesítője a különböző energiabomba süteményeknek, továbbá ragadós jellege miatt remek kötőanyagként is szolgálhat a különféle édességekben.
  5. A sötét melaszt szintén gyakran használják sütemények készítéséhez, hiszen gazdag a tápanyagokban; vasat, káliumot, szelént és B6 vitamint is tartalmaz.
  6. A kókuszvirág cukornak szintén alacsony a glikémiás indexe, emellett pedig gazdag ásványi anyagokban. A kókuszvirág cukor a kókusz gyantaszerű folyadékának hevítéséből keletkezik; ami a kigőzölgés után megmarad, az a kókuszvirág cukor.

3. Cukormentes receptek a tiszta bőrért

A túlzott cukorfogyasztás árthat a bőrödnek

Manapság már rettenetesen egyszerű olyan édességeket alkotni, amelyek bűnmentesen édesek, nem emelik meg az inzulinszintedet, illetve nem szabadítanak fel olyan molekulákat, amelyek károsítják a bőrödet. Néhány természetes édesítővel készült cukormentes receptet találhatsz a Prove.hu receptjei között is.

Segítünk neked elkezdeni a cukormentes életet! Próbáld ki ezt az egyszerű kókusz macaroont, a vegán krémsajtos, lisztmentes banánkenyeret, vagy a cukormentes csokifagyit,

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.