Most olvasott cikk
Magyarországon és Németországban sem kell már felárat fizetni a növényi tejért a Starbucksban

Magyarországon és Németországban sem kell már felárat fizetni a növényi tejért a Starbucksban

Getty Images

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Magyarország után immár Németországban sem kell plusz költséggel számolniuk azoknak, akik a hagyományos helyett növényi tejjel szeretnék fogyasztani a kávéjukat a Starbucksban. Az Egyesült Államokban és Kanadában ellenben még nem vezették be ezt az újítást.

Nem számolnak fel többé felárat a növényi tejért a Starbucks németországi kávézóiban. A német kávérajongók számára így már nem jár semmiféle extra költséggel az, ha a növényi opciókból választanak. Ezek egyébként a következők:

  • mandula,
  • kókusz,
  • zab,
  • szója.

Már nagyon érett a Németországgal kapcsolatos döntés a Starbucks számára, miután az Egyesült Királyságban és Franciaországban – két, gazdasági szempontból igencsak jelentős országban – is meglépték ezt 2022-ben.

Több vegán szervezet, köztük a PETA is évek óta igyekszik nyomást gyakorolni az éttermekre, egyéb élelmiszeripari szolgáltatókra, hogy ne diszkriminálják felár kivetésével a vegán fogyasztókat. A kezdeményezés mögé olyan hírességek álltak be, mint Paul McCartney zenész, vagy James Cromwell színész.

Ebben megelőztük Észak-Amerikát

Az európai előrelépések ellenére az Egyesült Államokban és Kanadában a Starbucks még mindig felszámol 80 cent (kb. 300 forint) felárat a növényi alternatíváért.

Január 3-a óta a magyar fogyasztókat sem terheli extra költség, ha a cég kávézóiban a növényi alternatívát rendelik.

Örömmel jelentjük, hogy a Starbucks magyarországi kávézóiban ezentúl nem számolunk fel semmiféle extra díjat a tejalternatívákért. Így, ha vendégeink inkább a növényi alapú italokat részesítik előnyben, mostantól felár nélkül kérhetik ezekkel kávéjukat

– olvasható a kávéházlánc közleményében.

Fenntarthatósági törekvések

A Starbucks korábban már a nyilvánosság előtt is elismerte, hogy környezetvédelmi szempontból a növényi ital mindenképp előzi a hagyományos állati eredetű tejet. Azt is hozzátették, hogy utóbbi teszi ki a cég karbonlábnyomának legnagyobb részét.

Korábban már vállalták, hogy visszaszorítják a cég tevékenységéhez kapcsolható vízfelhasználást és pazarlást. A vállalat 2030-ra felére szeretné visszaszorítani a karbonlábnyomát, a vízfelhasználását és a cég által termelt hulladékot a 2020-as állapothoz képest.

Ugyanakkor az idei davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) éppen arra hívta fel a figyelmet beszédében António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, hogy fenntartásokkal kell kezelni a cégek zöld vállalásait.

A főtitkár elmondta, meglátása szerint egyre több cég jelöl ki zérókibocsátási célokat, ezekhez azonban homályos viszonyítási pontokat adnak csak meg. Kiemelte, ezzel egyszerre vezetik félre a vásárlókat, a befektetőket és a szabályozó hatóságokat is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.