Most olvasott cikk
Klímavédelmi okokból száműzik a húsos ételeket a berlini egyetemek menzáiról

Klímavédelmi okokból száműzik a húsos ételeket a berlini egyetemek menzáiról

Vegán ételek a berlini egyetemek menzáin

Klímavédelmi okokból a berlini egyetemek menzái 4%-ra csökkentik a húsos ételek arányát, és többnyire növényi alapú ételeket kínálnak a diákoknak – számolt be róla a Die Welt német napilap.

A tervek szerint a hamarosan induló félévtől kezdve hétfőnként egyáltalán nem lesznek húsos ételek a kínálatban, a hét többi napján pedig többnyire vegetáriánus vagy teljesen növényi alapú kosztra számíthatnak a fogyasztók. Az ambiciózus döntést az motiválta, hogy a diákok közül egyre többen kérték, hogy etikai vagy klímavédelmi okokból változzanak a menzák kínálatai.

Daniele Kummle, a diákszövetség egyik tagja elmondta a Die Weltnek, hogy eddig is elérhetőek voltak napi szinten vegán “klímaételek”, melyek ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb, mint az állati eredetű opcióké, ám ezzel a történelmi jelentőségű döntéssel egy újabb nagy lépést tettek afelé, hogy segítsék a diákokat a klímabarát étrend megismerésében.

Amellett, hogy az étrendváltás már a menzákat is elérte, más törekvéseket is tesznek: a Berlini Műszaki Egyetem például kijelentette, hogy 2045-re klímasemleges lesz, a munkavállalói pedig nem szállnak többé repülőre, ha kisebb távokat kell megtenniük.

Korábban a Prove.hu is beszámolt róla, hogy egy hasonlóan progresszív változás történt a Volkswagen részéről is, ami miatt nemsokára a német munkások kedvence, a currys-ketchupos kolbász is csak növényi formájában kerülhet a dolgozók tányérjára. A Volkswagen ugyanis nyár végétől a második éttermét teszi teljesen húsmentessé.

A szakácsok a környezettudatosság jegyében mintegy 150 bevált receptet fognak növényi alapon újragondolva elkészíteni. Nemsokára a központi étterem mellett az üzemi konyha is megkezdi az átállást, ahol egyelőre még kaphatóak az ikonikus kedvencek.

A cég nyilatkozata szerint egyre több dolgozó érdeklődött a vegetáriánus és vegán fogások iránt. Ugyanakkor a döntés nemcsak a dolgozók érdekeit és egészségét, hanem a fenntarthatósági törekvéseket is szolgálja. A cég hannoveri üzeme már korábban sikerrel állt át a növényi fogásokra.

Az az idő, amikor a vegetáriánus ételek ördögtől valónak számítottak, végleg a múlté. A vegetáriánus konyha friss, változatos és rafinált

– nyilatkozta a Német Szállodák és Vendéglátóhelyek Szövetségének (Dehoga) szóvivője.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.