Most olvasott cikk
Szinte az összes kibocsátási mutató elmarad a vállalt értékektől

Szinte az összes kibocsátási mutató elmarad a vállalt értékektől

A State of Climate Action 2023 jelentése alapján egyetlen kivételtől eltekintve nincs olyan kibocsátási mutató, ami az egyes országok által kinyilatkoztatott karboncsökkentési vállalásokkal összhangban lenne. Amíg a legtöbb ország jól hangzó célokkal dobálózik, a valóság az, hogy senki sem produkálja az elvárható számokat a másfél fokos átlaghőmérséklet-növekedés megakadályozása érdekében. A jelentés részletezte, hogy milyen drasztikus lépések szükségesek ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás katasztrofális következményeit.

Nagyon úgy tűnik, hogy egyre távolabb kerülünk a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben kitűzött céloktól. Egyetlen kivételtől eltekintve ugyanis nincs olyan kibocsátási mutató, ami megfelelő mértékben csökkenne. Az egyetlen kivételt az elektromos autók eladásának száma jelenti. Ez a mutató igencsak megnövekedett az utóbbi években. Ennek köszönhetően ez az egyetlen olyan tétel a 42 közül, ami megfelelő pályán halad a 2030-as és 2050-es célok eléréséhez.

A State of Climate Action 2023 úgy találja, hogy a felmelegedést 1,5 °C alatt tartó igyekezetek minden területen kudarcot vallanak, a fejlemények ugyanis – az elektromos autók eladását leszámítva – mind az igyekezetek tempóját és mértékét tekintve elmaradnak a klímakrízis megakadályozásához szükséges értékektől

– olvasható a leírásban.

Mi is többször beszámoltunk róla, hogy egyre fogy az idő, hogy a kitűzött célokat – amelyek a legrosszabb forgatókönyv elkerülését célozták meg – elérhessük. A jelentés is kiemeli, hogy az ígéretek és vállalások tekintetében nem állunk rosszul. Ám amíg csak papíron léteznek ezek az ígéretek, a valóságban viszont nem látjuk eredményüket, úgy nem érnek sokat az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából.

A kibocsátási mutatók helyes irányba terelésének pontjai

Az elektromos autók eladási számai a 2018-as 1,6 százalékról 2022-ben 10 százalékra nőttek. Az utóbbi öt évben az eladások éves szinten 65 százalékos növekedést mutatnak, ezzel pedig ez az egyetlen olyan érték, ami megfelelő irányba tart. Ezt leszámítva viszont számos olyan területet találunk, ahol a csökkentés vagy a felhasználás mértékét nagyon fel kell gyorsítani. Ráadásul van hat olyan terület, ahol az irány nem a jó felé halad.

  • Drasztikusan növelni kell a nap- és szélenergia felhasználását. Éves szinten átlagosan 14 százalékkal nő ennek a két forrásnak a felhasználása az áramtermelésben. Ezt az értéket 24 százalékra kell növelni.
  • Hétszer gyorsabban kell kivezetnünk a szénerőműveket. Ez évente 240 átlagos méretű szénerőmű leállítását jelenti 2030-ig. Tekintettel arra, hogy még mindig épülnek ilyen üzemek, ez az érték a későbbiekben tovább növekedhet.
  • A tömegközlekedés kiépítésének mértékét hatszorosára kell növelni. Vagyis évente akkora hálózatot kellene kiépíteni, mint New York teljes tömegközlekedési hálózatának háromszorosa.
  • Az erdőirtás mértékének csökkenését négyszeresére kell növelni. 2022-ben percenként 15 focipálya méretű erdős terület tűnt el átlagosan a földről.
  • A növényi élelmiszereket középpontba helyező étkezésre történő átváltás sebességét a nyolcszorosára kellene növelni. Ez leginkább azokat a területeket érinti (Amerika, Európa, Óceánia), ahol heti két adag felett fogyasztanak húst az emberek.

A hónap végén megrendezendő COP28 jó alkalom lehet a világ vezetőinek, hogy átértékeljék a szükséges lépéseket és megfelelő mértékű változásokat vezessenek be – most már ne csak papíron, ígéretek formájában.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.