Most olvasott cikk
2007-ben megjósolta egy tanulmány, hogy létre fog jönni az új koronavírus

2007-ben megjósolta egy tanulmány, hogy létre fog jönni az új koronavírus

Koronavírus teszt

A COVID-19 vírus hurrikánként söpör végig jelenleg a világon, és minden nap felbukkanni látszik valamilyen új információ, hatósági stratégia és korlátozás.

Ami azonban egyre inkább egyértelműnek tűnik, az az, hogy ez a világjárvány nem derült égből villámcsapásként érte az emberiséget.

A tudósok 12 éve figyelmeztettek

2007-ben, a COVID-19 kitörése előtt 12 évvel hívta fel a figyelmet egy tanulmány a 2002-es SARS-CoV-vírushoz hasonló járvány lehetséges megjelenésére.

A Clinical Microbiology Reviews folyóiratban megjelent írásban azt állították, hogy a gazdasági növekedés a húsfogyasztás emelkedését is jelenti.

Ebbe beletartozik az egzotikus állatok húsa is, és ez az, ami az új évezred első nagy koronavírus-járványához is vezetett 2002-ben (SARS-CoV).

A 2007-es tanulmány azt írja:

“A kínai piacokon jelenlévő, nagy mennyiségű és sokféle vadállat jelenléte túlzsúfolt ketrecekben, valamint a biológiai biztonsági intézkedések hiánya az, ami lehetővé tette, hogy ez az új vírus az állatokból az emberekbe kerülhessen. Az emberből emberbe való átadás lehetősége, a tudatlanság a kórházi fertőzések megfékezésével kapcsolatban, és a nemzetközi légi utazás az, ami elősegítette ennek a kórokozónak a gyors és globális terjedését. […]

A vírus alig néhány hónap alatt, 2003 elején olyan tartós és drasztikus hatással volt az érintett országok egészségügyére, gazdaságára és társadalmára, ami az utolsó járvány óta példa nélküli volt. A SARS rövid időre újra felbukkant 2003 végén, miután a vadállatokat áruló piacok újraindultak dél-Kínában. Ez pedig a nemrég a patkósdenevérekben felfedezett, nagyon hasonló SARS-CoV-vírussal együtt azt jelentheti, hogy a SARS visszatérhet […].”

Ezek a feltételek annyira illenek a mostani válsághelyzetre, hogy szinte hihetetlen, hogy ennek tudatában is hagytunk kirobbanni egy újabb járványt.

Tudtunk az időzített bombáról, de hagytuk felrobbanni

Azt még fontos megjegyezni, hogy a 2002-es SARS-CoV 8000 embert érintett, és 774 elhalálozással járt. Ehhez képest ma, amikor ez a cikk íródik, a COVID-19 már több, mint 1.1 millió embert fertőzött meg, és több, mint 62 ezer halálos áldozatot követelt – és még közel sem járunk a járvány végéhez.

A SARS-CoV tökéletes “tanulópénz” lehetett volna a világnak, a tanulmány pedig ezt is hangsúlyozza:

“A koronavírusokról tudjuk, hogy hajlamosak genetikai rekombináción keresztül menni, ami új genotípusokhoz és járványokhoz vezethet. Az, hogy a SARS-CoV-hoz hasonló vírusok nagymértékben jelen vannak a patkósdenevérekben, Kínában pedig kultúrája van az egzotikus emlősök fogyasztásának, egy időzített bomba. A SARS és más, új vírusok újbóli megjelenésének lehetőségét, valamint az erre való felkészülést tehát nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

A virológusok jelenleg biztosak benne, hogy a mostani vírus egy kínai húspiacról, élőállat általi terjesztéssel kezdődött, és majdnem biztosak abban is, hogy a vírus eredeti gazdaszervezetei patkósdenevérek voltak.

Ráadásul nem az említett 2007-es tanulmány az egyetlen, ami figyelmeztetett az egzotikus állatok által terjesztett vírusok veszélyére a 2000-es években, mégsem történtek jelentős lépések egészen mostanáig, amíg az említett “időzített bomba” teljesen fel nem robbant globálisan.

Egy 2006-os tanulmány azt írja:

“Egyre világosabbá válik, hogy a denevérek olyan vírusokat hordoznak, amik képesek fajok között átlépni, ezáltal embereket, háziállatokat és más vadállatokat megfertőzni.”

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a háziállatok nem tudják átadni az embernek, tehát nincs szükség aggodalomra.

Nem csak egzotikus állatok és vírusok, hanem haszonállatok és baktériumok is

Ezekből a tényekből logikus következtetés, hogy az egzotikus állatok húsának fogyasztását törvényileg kell korlátozni.

Viszont fontos az is, hogy meglássuk az összefüggést a veszélyes kórokozók és a húsfogyasztás között, nem csak azokban az országokban, ahol hagyomány az egzotikus állatok fogyasztása, hanem globálisan, mindenhol, ahol húst eszünk, és ipari körülmények között tartjuk az állatokat.

Ugyanis nem csak az egzotikus állatok által hordozott vírusok jelentenek ránk veszélyt, hanem a mutálódó baktériumok is, amelyeket az ipari állattartásban használt iszonyatos mennyiségű antibiotikummal szabadítunk magunkra.

Antibiotikumok nélkül nem létezhetne ipari állattartás, ipari állattartás nélkül pedig nem tudnánk kielégíteni az igényt az óriási és egyre inkább növekvő globális húskeresetre.

Az alábbi videó segít megérteni az összefüggést:

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.