Most olvasott cikk
A kínai húspiacok is nagyban hozzájárultak a koronavírus elterjedéséhez

A kínai húspiacok is nagyban hozzájárultak a koronavírus elterjedéséhez

Wuhan-i húspiacról indulhatott a koronavírus

Tavaly szeptemberben egy Peking melletti farmot feljelentettek a rendőrségen, mivel mintegy tízezer élő madarat tartottak összezsúfolva egy csűrben. Illegális módon, csapdákkal fogták el őket, hogy ezután éttermeknek adják el fogyasztás céljából. Köztük több madárfaj a különösen veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A rohamosan terjedő koronavírus kapcsán a kínai vadállat-piac reflektorfénybe került. Január 26-án betiltották Kínában a vadon élő állatokkal történő kereskedést mindaddig, míg a vírus visszaszorul.

A médiában egyre több kép jelenik meg szenvedő állatokról, elevenen forró levesbe dobott denevérekről. Ezzel is érzékeltetve, hogy a vadon élő állatok étkezési célból történő adásvétele milyen kiterjedt jelenség Kínában.

A piaci helyzetet nehéz pontosan felmérni, de az bizonyos, hogy az import és export sok esetben illegális, és ezeket az állatokat étkezésre, gyógyszeripari célokra vagy kedvencként árulják.

Egy 2014-es kutatás szerint öt kínai városban több, mint ezer embert megkérdezve teljesen eltérőek voltak a szokások a vadon élő állatok fogyasztásával kapcsolatban. Volt, ahol a megkérdezetteknek csak 5 százaléka fogyasztott ilyen állatokat, ám volt, ahol a 84 százalékuk.

Érdekesség, hogy országosan nézve a megkérdezetteknek több, mint fele úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem helyes vadon élő állatokat fogyasztani.

A fertőzések melegágya

A piacokon az állatok haldokolnak, szomjasak, rozsdás ketrecekben és piszokban tartják őket. Sokszor hiányoznak a végtagjaik és nyílt sebektől szenvednek, melyeket a csapdázás során, vagy a szállításkor szereztek. A kereskedők nem bánnak velük kesztyűs kézzel – a ketreceket odavágják a földre a ki- és berakodáskor. Az állatok rengeteget szenvednek.

„A kereskedelemben tapasztalható káosz lehetővé teszi a zoonózisok – az állatról emberre terjedő megbetegedések – elszaporodását”

– mondja Christian Walzer, az Egyesült Államokban található Vadállatokat Vizsgáló Szövetség főállatorvosa.

„A vadon élő állatok hordozói bizonyos vírusoknak, azonban természetes körülmények közt nem érintkeznek emberekkel. Nem is betegednek meg, csak amolyan csendes vírushordozók. Ám ha beavatkozunk az életükbe, betörünk az életterükbe, akkor kitesszük magunkat a betegségeknek.

„A zoonózisok 70 százalékát vadon élő állatok terjesztik. Közéjük tartozik a HIV, az Ebola és a SARS vírus is, ezek mind vadállatoktól terjedtek az emberekre, és növekvő mértékben fertőznek”

– mondja Erin Sorrel, a Washington államban lévő Georgetown Egyetem mikrobiológiai és immunológiai kutatóadjunktusa

Húsevés és a koronavírus kapcsolata
Miguel Candela / SOPA Images / LightRocket

A koronavírus és a húsevés kapcsolata

Bizonyított tény, hogy a Wuhanban kezdődött koronavírus kiindulópontjai a denevérek. Az még tisztázatlan, hogy pontosan melyik állatfaj vitte át a vírust az emberekre, de a wuhan-i élőállat-piacokon beazonosították a vírust.

A vadon élő állatokkal történő kereskedelem ideiglenes betiltását szigorúan szabályozzák Kínában. Peter Li társadalomtudós professzor szerint vészhelyzetnek kell tekinteni a kialakult szituációt.

Minden kereskedő és szállító, aki megszegi a tilalmat, büntetésben részesül. Ahhoz, hogy az időszakos kereskedelmi tilalom állandósuljon, tisztázni kell a részleteket: a tiltás ne csak az élő állatokra vonatkozzon, hanem a szárított állati testrészekre, csontokra is.

Erin Sorrel mikrobiológus szerint minden vadon élő állatot örökre ki kell vonni a kereskedelemből. De nagyon körültekintőnek kell lenni, mert a vadon élő állatokkal történő kereskedés a tiltás után illegális tevékenységgé válhat, ami még veszélyesebb, hiszen azt sem tudni, honnan származik az állat és mit fogyasztanak el az emberek valójában.

A kormánynak pedig gondoskodni kell arról, hogy a farmereknek, akik az állat-kereskedelemből éltek, más megélhetési formát biztosítson.

Egy 18 éves, Kínában tanuló diáklány szerint az élet fordulóponthoz érkezett. Az iskola zárva van, és nem tudja meglátogatni a családját sem. A krízisre, ami egy kulturális eredetű tevékenységből eredt (melyre neki nincs semmilyen befolyása), így reagált:

„Úgy hiszem, hogy a természet visszaadja nekünk, amit tőlünk kap. Nagyon valószínű, hogy forradalmi változás áll küszöbön.”

Mit tehetünk a koronavírus ellen?

Habár egyelőre nem tartanak számon koronavírussal fertőzött személyt Magyarországon, világszerte – és főleg Kínában – már 20.000 embert érint a vírus.

A WHO Hungary tanácsai alapján ajánlott:

  • a rendszeres és alapos kézmosás
  • a tüsszentéshez és köhögéshez zsebkendőt használni, valamint utána ismét kezet mosni
  • lázas megbetegedés esetén orvoshoz fordulni, illetve jelezni a korábbi külföldi utazásokat
  • elkerülni az olyan piacokat, ahol élő vagy levágott állatokat árulnak, ha ott már megjelent a vírus
  • elhagyni a nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszerek fogyasztását

(via NG)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.