Most olvasott cikk
Egy híres londoni egyetem betiltotta a marhahúst, hogy így küzdjön a klímaváltozás ellen

Egy híres londoni egyetem betiltotta a marhahúst, hogy így küzdjön a klímaváltozás ellen

A londoni Goldsmiths egyetem bejelentette, hogy eltávolítja a marhahúst az egyetem boltjaiból és kávézóiból, hogy ezzel is harcoljon a klímaváltozás megfékezéséért. A vörös hús előállítása során ugyanis nagy mennyiségű üvegházhatású gáz termelődik.

Az egyetem többé nem árul marhahúsos hamburgert, lasagne-t vagy taco-t, így közelebb kerülve a céljához, hogy 2025-re széndioxid-semlegessé váljon.

A marhahús előállítása negatív hatással van a bolygóra, és az éghajlatváltozás fő mozgatórugójának tartják, nagyrészt az ipar magas üvegházhatású gázkibocsátása miatt.

Az IPCC legutóbbi, ötödik értékelő jelentése szerint – amely felméri az éghajlatváltozás lehetséges hatásait, valamint azt, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy enyhítsünk a környezeti válságon –az éghajlatváltozás elleni harc egyre sürgetőbbé válik.

Földterület 75%-át állattenyésztésre használjuk

Fenntartható egyetemi környezet

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy sok faj kihalásával fenyeget a klímaváltozás, nem beszélve az egészségünkről és az élelmezésbiztonságról, melyeket szintén veszélyeztet a szélsőséges időjárás és az óceánszint növekedése, melyek előfordulási esélye a 21. század végére több lesz, mint 95% az óceán melletti területeken.

A marhahús-tilalom mellett a Goldsmiths több napelemet fog telepíteni és átvált a 100%-ban tiszta energiaellátókra.

Az egyetem ráadásul a műanyag szennyezés elleni küzdelemre is törekszik, így a hallgatóknak 10% díjat számítanak fel, ha egyszer használatos műanyag palackokat vagy poharakat vesznek.

Valamint az egyetem azzal is kísérletezik, hogy hogyan tudná jobban beépíteni az éghajlatváltozással kapcsolatos témákat az előadásaiba.

„Egy éghajlati vészhelyzetre nem lehet üres szavakkal felhívni a figyelmet”

– mondta a Goldsmiths új igazgatója, Frances Corner professzor, akit a hónap elején neveztek ki. A marhahús betiltása az első intézkedése, melyet a pozícióba lépése óta tett.

„Bár csak nemrég érkeztem a Goldsmithshez, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy munkatársaink és hallgatóink szenvedélyesen törődnek környezetünk jövőjével, és eltökélt szándékuk, hogy segítsenek lépéseket tenni afelé, hogy drasztikusan és minél gyorsabban tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.”

– tette hozzá.

Ez a pozitív lépés a Humane Society International állatvédelmi szervezet figyelmét sem kerülte el.

„Kevesebb húsos étel felszolgálása hozzájárul az egyetemek üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az állatjóléti hitelességük javításához, ezért örömmel látjuk, hogy a Goldsmiths ilyen határozott lépéseket tesz.”

„A HSI Forward Food programja az egyetemi szakácsokat országszerte képezi tovább a vegán konyha fortélyaira, ösztönözve őket az általuk felszolgált hús és tejtermékek mennyiségének csökkentésére, ezzel segítve a bolygót, az emberek egészségét és az állatokat. Biztosak vagyunk abban, hogy még sok más egyetem követi a Goldsmith-et abban, hogy realizálják, milyen fontos szerepet játszik az étrend alakítása a klímaváltozás elleni küzdelemben.”

New York iskolái húsmentes hétfőt vezetnek be

Még több iskola tervezi betiltani a húst

A Cambridge Egyetemi ételkiszolgálók 2016 óta nem kínálnak marha- és bárányhúst, hanem inkább „elősegítik a vegetáriánus és vegán ételek fogyasztását”.

A Westminster Egyetem arra is ösztönzi a hallgatókat, hogy válasszanak húsmentes ételeket azáltal, hogy „részidős húsevő hűségkártyát” kínálnak, melyekkel a tanulók, ha négy vegetáriánus ételt vásárolnak, kapnak egyet ingyen.

Az egyetemi fenntarthatósági igazgató, Dave Gorman szerint az Edinburgh Egyetem kampuszának kávézóiban az ételek körülbelül 40%-a vegán vagy vegetáriánus. Gorman elmondta a Telegraph című napilapnak, hogy ezt az értéket 50%-ra akarják növelni.

A kelet-angliai egyetem, az Ulster Egyetem, valamint néhány Cambridge-i és Oxford-i főiskola is részt vesz Húsmentes Hétfőben.

Ez a kezdeményezés pedig az Egyesült Államokba is eljutott; az összes New York állambeli iskola – a világ legnagyobb állami iskolai rendszere – jelenleg részt vesz a Húsmentes Hétfő programban.

Ezt a rendszert, amely szerint a new york-i iskolák hétfőn növényi alapú reggelit és ebédet kínálnak, a hallgatók egészségének javítása céljából fogadták el.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.