Most olvasott cikk
A tejtermékek rákkeltőek – állítja egy hatszoros ráktúlélő tudós

A tejtermékek rákkeltőek – állítja egy hatszoros ráktúlélő tudós

A rákot hat alkalommal is leküzdő tudós, Jane Plant professzor nem eszik tejtermékeket – és állítása szerint az étrendje volt az, ami segített abban, hogy két alkalommal is legyőzze a mellrákot.

Plant professzor – aki egyébként környezeti rákkeltőkre szakosodott geokémikus – először 1987-ben harcolt a mellrákkal, írja a Telegraph. 1993-ban ötödjére tért vissza nála a rák egy fél tojás méretű tumor formájában, az orvosok mindössze pár hónapot jósoltak neki.

Plant professzor és geológus férje Peter egész karrierjük alatt Kínában dolgoztak, és jól ismerték a mellrák történelmileg alacsony előfordulási arányát a kínai nők között, ami 100.000 nőre 1 fő. Ezzel szemben minden 12. nyugati nő küzd a betegséggel, egy ’70-es évekbeli tanulmány szerint.

Az állati ételekre alapuló étrend a gond?

A professzor felfedezte, hogy mikor a kínai nők egy nyugati országba költöztek, és a hagyományos húsban és tejtermékekben gazdag étkezést kezdték el követni, a rák kockázati mutatóik a nyugati nőkével megegyeztek.

Ő és férje rájött arra, hogy a magasabb rákkockázatnak köze lehetett az étrendhez, konkrétabban a tejtermékek fogyasztásához.

A Dr. Colin Campbell és fia, Dr. Thomas M. Campbell által írt „Kína tanulmány” című 2005-ben kiadott könyv nem csak a rák alacsony előfordulási arányát vizsgálta a Kína vidéki területein élőknél, de olyan krónikus betegségek jelenlétét is, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi táplálékban gazdag étrend csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát.

Plant professzor – aki ekkor már csak kevés állati terméket fogyasztott – a kemoterápiás kezelés alatt minden tejterméket száműzött az étrendjéből. Hat héten belül a csomó eltűnt szervezetéből, és 18 évig rákmentes maradt.

Kifejlesztette a Plant programot, egy növényeket hangsúlyozó, tejtermékmentes étrendet, valamint „Az életed a kezedben: Megértés, megelőzés és a mellrák leküzdése” címmel könyvet írt  tapasztalatairól.

Amikor Plant-nél 2011-ben kiújult a daganat, úgy érezte, hogy ezt ismét a tejtermékek fogyasztása váltotta ki. Ezen felismerés hatására áttért a növényi alapú étrendre, és ismét tünetmentes lett.

Bár nem utasítja el a rák hagyományos orvosi eszközökkel történő kezelését, mint a kemoterápia és a mastectomia, úgy véli, hogy az étrend az, ami képes segíteni vagy épp hátráltatni az embereket a gyógyulásban.

A tejtermékek rákkeltőek?

„Sokáig mindannyian bedőltünk annak, hogy a tejre szükségünk van. Most azonban már bizonyíték van arra, hogy a benne lévő növekedési faktorok és hormonok nem csak az emlőrákra nézve kockázatosak, hanem más hormonfüggő ráktípusok, mint a prosztata-, a here- és a petefészekrák kialakulásának is kedveznek”

– magyarázza a professzor.

„A tehéntej jó a borjak számára – de nem számunkra”

– tette hozzá Plant.

„A tehéntejben [legyen az organikus vagy egyéb] kimutatottan 35 különböző hormon és 11 növekedési faktor található.

Ez azt is jelenti, hogy a vegán étrendben alacsonyabb a rákot előidéző molekulák száma és magasabb azon DNS-kötő fehérjéké, amelyek megfékezik ezeknek a molekuláknak a hatását.”

A tejtermékek rákkeltőek - állítja egy hatszoros ráktúlélő
Couleur / Pixabay

Az Angliai Rákkutató Intézet szerint, eddig nem volt kimutatható egyértelmű kapcsolat a tejfogyasztás és a megnövekedett rákkockázat között.

A World Cancer Research Fund tanulmánya a húst – különösen a vörös és a feldolgozott húst – a rák fokozott kockázatához kötötte; a megállapításokat azonban a tejtermékekre nem mondták ki.

Ellenben a PCRM (Orvosok Felelősségteljes Orvostudományi Bizottsága), amely egy több, mint 12 000 orvost tömörítő non-profit szervezet, hangsúlyozza a tejfogyasztással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat.

A tej és a sajt nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, melyek a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásánál is szerepet játszanak.

Már a modern tudomány is igazolja

Dr. Kristi Funk, aki a „Mellek, egy kezelési kézikönyv” c. könyv szerzője, s akinek páciensei között vannak Angelina Jolie és Ellen Pompeo színészek is, szintén azt vallja, hogy a tejfogyasztás növeli a rák kockázatát.

„Egyértelmű, hogy a szervezet sejtszintű válasza az állati fehérjékre és a zsírra nézve csak a következő lehet: Veszélyes!”

– mondta.

Plant Professzorhoz hasonlóan Dr. Funk is úgy véli, hogy a túlnyomóan növényi étrend a legjobb választás a rák kialakulási kockázatának csökkentéséhez.

Egyre növekvő számú tanulmány bizonyítja, hogy a teljes értékű vegán étrend – mely elkerül minden állati eredetű terméket és erősen feldolgozott ételt – az egyik leghatékonyabb módja a krónikus betegségek kezelésének.

A professzor második könyve, ami a „Győzd le a rákot: Hogyan nyerd vissza az irányítást az egészséged és az életed felett” címet kapta, egyszerű helyettesítőket kínál a tejtermékek elhagyásához, mint a vegán tej, a vegán joghurt és a növényi alapú sajt.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.