Lelepleződött a ragadozó étrend nagy guruja, Liver King

Liver King

A nyers hús és belső szervek fogyasztásával népszerűséget szerzett testépítő, Liver King kiszivárgott e-mailjei alapján valószínűsíthető, hogy a kezdetektől fogva hazudik követőinek.

A növényi alapú étkezés antitézise a carnivore, vagyis húsevő étrend, melyben a meghatározás szerint nem szerepel semmilyen növényi alapanyag, leszámítva a kávébabot.

Brian Johnson – közismertebb nevén a Liver King (Máj Király) – még egy lapáttal erre is rátett, ő ugyanis előszeretettel fogyasztja nyersen a napi húsadagját, márpedig esetében egy kisebb étkű család számára elegendő mennyiségről beszélünk.

Legyen szó szívről, heréről, csontvelőről, vagy a kötelező napi fél kiló májról, a 45 éves testépítő nem sűrűn bajlódik a hőkezeléssel, és többmilliós követőtáborát is erre biztatja, aminek a kockázatai beláthatatlanok.

A népszerű influenszer tavaly tűnt fel a közösségi média felületeken és viszonylag rövid idő alatt sikerült sok millió követőt bevonzania ősközösségi életfilozófiájával és hipermaszkulin retorikájával, melyben sokszor megjelennek elrettentő példaként a mai kor „manicured” (ebben a kontextusban talán kényeskedő) férfiai.

Brian brandje egyrészt a számtalanszor emlegetett kilenc ősi tanra (ancestral tenet) – alvás, evés, mozgás, védelem, kapcsolat, hideg, meleg, harc, kötődés –, illetve az Ancestral Supplement étrendkiegészítőket forgalmazó cégre épül, aminek Brian az alapítója és az ügyvezetője. Talán senkit nem ér meglepetésként, hogy Brian az Ancestral Supplements termékeire esküszik, amiket rendszeresen reklámoz is közösségi felületein.

Az ősi életvitelhez való visszatérést magánrepülőről, privát séffel hirdető testépítő nem titkolja, hogy újdonsült népszerűsége és az általa megformált karakter nem kevés pénzt hozott neki a konyhára. Az ismertsége előtt is igen jómódú vikingimitátor jelenleg évi százmillió dollárnál is több pénzt influenszerkedik össze, amiből a jelek szerint igen tetemes mennyiséget költ havi szinten szintetikus hormonokra és teljesítménynövelőkre. A szerhasználat viszont eddig gyanúsan kimaradt a kilenc ősi tan közül.

Brian Johnson a Liver King karakter berobbanása óta szentül prédikálta az ősi úthoz való visszatalálás fontosságát és ennek az ars poeticának része volt az is, hogy nem visz be a testébe emberi mérgeket. Ebbe beletartozik minden anabolikus szteroid, hormonkészítmény, teljesítményfokozó (PED) stb., melyeknek a használatára vonatkozó utalásokat számtalan alkalommal kategorikusan visszautasította.

A More Plates More Dates Youtube-csatornához eljuttatott privát levelezés alapján viszont úgy tűnik, Brian nemcsak, hogy használt ilyen termékeket (a videóban 32:02-nél kezdődik a felsorolás), de havi szinten 10-12.000 dollár körüli értékben vásárolta ezeket, ami bőven túlmutat az átlagos szteroidhasználaton. Ez még a professzionális testépítők körében is ritka.

Az influenszer úgy próbálja népszerűségét és brandjét felhasználva elhitetni több millió követőjével, hogy állatok nyers húsának és belső szerveinek fogyasztásával, valamint kellő munkával az övéhez hasonló fizikumot szerezhetnek. Mindeközben a magyar éves átlagfizetésnek megfelelő összeget költ havonta különböző növekedési hormonokra és teljesítményfokozókra.

Azok, akik otthonosabban mozognak a testépítés témakörében, talán nem tartják ezt annyira meglepőnek, hiszen a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy Brian edzéstervében nemcsak súlyok és nyers hús, hanem fecskendők is szerepelnek. Ennek ellenére számos követőt vehetett rá hazugságaival a nyers húsok fogyasztására, ami önmagában számos veszélyt rejt magában.

Nyers húst enni veszélyes

A Liver King által hirdetett, súlyosan szélsőséges táplálkozási szokásnak számos hátulütője van, melyek közül sok akár végzetes is lehet. Egy kisebb könyvtárt meg lehetne tölteni az állati eredetű termékek fogyasztásának egészségre gyakorolt romboló hatásaival, a nyers hús evése pedig még ennél is több veszéllyel jár – a hazipatika.com bejegyzése név szerint is említi Brian Johnsont.

A hőkezelés a tartósításon túlmenően a nyers húsban gyakran megtalálható gombák, paraziták, baktériumok, vírusok és prionok semlegesítésére is szolgál.

Angolul tudók számára Mic the Vegan Brianről szóló videója mindenképpen fontos információforrás lehet. Mic szokásához híven számos kutatás eredményét felhasználva osztja meg saját – és a tudomány – álláspontját a Liver King kijelentéseivel kapcsolatban, a videó leírásában pedig most is megtaláljuk az összes hivatkozott tanulmány elérhetőségét, így magunk is meggyőződhetünk az elhangzott állításokról.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.