Most olvasott cikk
A vörös hús és a magas halálozási kockázat: újabb tanulmány erősíti meg a kapcsolatot

A vörös hús és a magas halálozási kockázat: újabb tanulmány erősíti meg a kapcsolatot

A vörös hús rákot okozhat, állítja egy újabb kutatás

„Azoknál az embereknél, akik 8 év alatt növelték a vörös hús bevitelüket, a következő 8 évben magasabb volt a halálozás kockázat, mint azoknál, akiknek a húsbevitele ugyanezen időszak alatt változatlan maradt. Ezzel szemben a húsfogyasztás csökkentése és helyettesítése egészségesebb alternatívákkal csökkentette a halálozási kockázatot.”

Ezek a fő következtetései annak a friss kutatásnak, melyet szerzői a napokban hoztak nyilvánosságra a The BMJ folyóiratban.

A tanulmány vezető szerzője Yan Zheng, a Sanghaji Fudan Egyetem professzora, a szerzőpár másik tagja pedig Frank Hu, Fredrick J. Stare, táplálkozási és epidemiológiai professzor, a Boston-i Harvard T.H. Chan Egészségügyi Iskola Táplálkozási Tanszékének elnöke. Zheng professzor és munkatársai az Ápolók egészségügyi tanulmányából és az Egészségügyi szakemberek nyomon követéses tanulmányából származó adatokat használták fel.

A kutatók összesen 53.553 nőt és 27.916 férfit vontak be a vizsgálatba, akiknél a vizsgálat kezdetén nem volt jelen szív- és érrendszeri betegség vagy rák. A csapat megvizsgálta, hogy az 1986 és 1994 közötti időszakban a vörös hús bevitel változásai összefüggésben álltak-e az elkövetkező 8 évben – azaz 1994 és 2002 között – fennálló halálozási kockázattal.

Azt is értékelték, hogy a vörös hús bevitel 1994 és 2002 közötti időszakban bekövetkezett változásaiból lehet-e következtetni a 2002–2010 közötti időszakra vonatkozó halálozási kockázatra.

A mediterrán stílusú étrend adoptálása

Zheng professzor és csapata úgy találta, hogy azoknak, akik a napi feldolgozott húsmennyiséget több, mint fél adaggal növelték, 13%-kal nagyobb esélyük volt bármely eredetű halálozásra.

Ugyanilyen mértékű napi növekedés a feldolgozatlan húsbevitelben a halálozási arányban 9%-os emelkedést eredményezett.

Ezzel ellentétben a vörös hús bevitelének csökkentése és többek között a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek fogyasztásának emelése mellett ugyanazon 8 éves időszakban csökkentette a következő 8 évre prognosztizált halálozási kockázatot.

A kutatók úgy nyilatkoztak, hogy ezek az összefüggések az olyan tényezők figyelembe vétele után is statisztikailag szignifikánsak maradtak, mint a fizikai aktivitás, a dohányzás, a táplálkozási szokások vagy az alkoholfogyasztás.

“Ez a hosszú távú vizsgálat további bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozólag, hogy a vörös hús bevitelének csökkentése más fehérjetartalmú ételek, továbbá a teljes kiőrlésű gabonafélék és zöldségek fogyasztása mellett csökkenthetik a korai halálozás kockázatát”

– mondta Hu.

“Mind az egészség, mind a környezet fenntarthatóságának javítása érdekében fontos, hogy mediterrán stílusú vagy más olyan típusú étrendet kövessünk, amely hangsúlyozza az egészséges növényi ételek fogyasztását.”

Az ilyen étrendre a legjobb példa, mely kompromisszumok nélkül nyújtja számunkra a hasznos tápanyagok tárházát, a teljes értékű növényi étrend.

Mi magyarázhatja a megnövekedett halálozási kockázatot?

Bár a tanulmány megfigyelő jellegű volt, és nem foglalkozott az okozati összefüggéssel, a kutatók néhány lehetséges magyarázattal azért szolgálnak az általuk feltárt korrelációk tekintetében.

A telített zsírok, a koleszterin, a hem vas és a tartósítószerek csak néhány, a vörös húsban lévő anyagok közül, amelyek negatívan hatnak a kardiometabolikus egészségre – vélik a kutatók.

Továbbá a magas hőmérsékleten történő főzés a rákkeltő anyagok termelődéséhez is hozzájárul. A trimetil-amin-N-oxid metabolitja, amely a kutatók szerint akár ateroszklerózist is okozhat, szintén a bélbaktériumok terméke, amely ezen vegyület előállításával reagál a vörös hús fogyasztására.

Néhány újabb tanulmány azt is sugallta, hogy a vörös hús fogyasztása még egészen kis mennyiségben is növeli a korai halálozás kockázatát, valamint növelheti a veseelégtelenség kockázatát is.

A mellrák, a vastagbélrák és az Alzheimer-kór csupán néhány azon kóros egészségügyi állapotok közül, melyeket a korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a vörös hús bevitelével.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.