Most olvasott cikk
Izrael legnagyobb pékségei vegánra váltanak

Izrael legnagyobb pékségei vegánra váltanak

Vegán almáspite

Izrael legfőbb pékségeinek a Vegan Friendly nevű nonprofit szervezet fog segíteni abban, hogy elhagyják a tejet és a tojást. A Közel-Keleti országok legnagyobb pékségláncainak termékeit ez a nonprofit szervet alkotja újra úgy, hogy tojás- és tejmentesek legyenek.

A kezdeményezésben Izrael legnagyobb pékségláncai vesznek részt. Ezek a következők: La Farina, Mr. Donuts, Davidovich, Lehamim, Biga, Neeman, Biscotti, Piece of Cake, Antikovich, Gold Cookies és Roladin. A változás 81 márkát fog érinteni.

A La Farináben nemrég debütált a vegán csokis-kávés torta, amely már 15 üzletükben kapható. Az új termékkel minden évben 12.000 tojást, 370 liter tejet, és 250 kg vajat spórolnak meg.

A Mr. Donut vezetősége pedig úgy döntött, hogy a termékportfólióját teljesen vegánná alakítja. A vállalat több ezer fánkot ad el kiskereskedelmi láncoknak és hoteleknek. Ezzel a döntéssel 200.000 tojást váltanak ki.

A Vegan Friendly minősítése már 5000 terméken megtalálható Izraelben.

A jövő vegán

Mr. Donuts vegán fánkokra vált
A Mr. Donuts mostantól kizárólag vegán fánkokat árul Izraelben.

A nonprofit szervezet képviselője az ISAEL21c-nek adott interjújában elmagyarázta, hogy szükségtelenek az állati eredetű összetevők ahhoz, hogy a péksütemények ízletesek és eladhatóak legyenek.

„A szakértőkkel való konzultációnk során megállapítottuk, hogy sok termék egyszerűen átalakítható vegánná. Szükségtelenek hozzá az állati eredetű összetevők. A tojást, a vajat és a tejet csak megszokásból, vagy a hagyományok miatt adjuk hozzá”

– nyilatkozta a Vegan Friendly alapítója, Omri Paz.

A vállalatokat nem kellett győzködni arról, hogy alakítsák át a termékeiket, hiszen az állati eredetű termékek mellőzése olcsóbbá és egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A kezdeményezés ezenfelül nagyobb vásárlói tömeg számára teszi elérhetővé ezeket a termékeket. Így azok akik laktózérzékenyek, vagy allergiásak a tojásra, megtalálhatják a számításaikat.

Ezenfelül a párve ételeket (tej- és húsmentes) keresők felé is nyitnak. Továbbá a Vegan Friendly szolgáltatása ingyenes. Paz arra is rámutatott, hogy a pékségek sosem változtattak volna, ha az új recepttel elkészült termék nem lenne épp annyira ízletes, vagy ízletesebb, mint az eredeti.

A váltás nem időigényes; körülbelül 1-3 konzultáció kell ahhoz, hogy a pékség elégedett legyen az új termékkel. Vegan Friendly-nek egy díjnyertes cukrász segít ebben: Tal Hausen alkotja újra a recepteket.

Hausen Párizsban tanult, és még az angol királyi család számára is készített desszerteket és születésnapi süteményeket. A legjobb londoni cukrásznak járó elismerést 2011-ben kapta, mikor egy vegán pékségben dolgozott.

Paz ezzel a projekttel nem csak a péksüteményeket veszi célba.

„Jelenleg a pékségekre koncentrálunk. Ha elérjük azt, hogy Izrael pékségeinek 60-70 százaléka vegán süteményeket áruljon, akkor más termékeket is célba veszünk. Úgy hiszem, hogy ez a kezdeményezés meg fogja változtatni az emberek gondolkodásmódját”

– nyilatkozta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.