Most olvasott cikk
Szakértők szerint “győztek az állatjogok”, csökken a marhahús iránti kereslet

Szakértők szerint “győztek az állatjogok”, csökken a marhahús iránti kereslet

Egy közelmúltban készült jelentés szerint a marhatenyésztő vállalatok egyre inkább eladósodnak, főként azért, mert a marhahús iránti kereslet csökken. A vásárlók szívesebben fogyasztanak vegetáriánus vagy vegán ételeket. Egy állatjogi aktivista szerint ez ünneplésre ad okot.

A Viva! alapítója és igazgatója, Juliet Gellatley szerint ez egy pozitív változás. Szerinte a gazdáknak el kellene fogadniuk a veganizmus terjedését és fel kellene fedezniük a benne lévő lehetőségeket.

A marhahús iránti kereslet csökkenése

Alex Demetriou szerint, aki az Egyesült Királyság vendéglátóiparáért felelős kormányzati igazgatója, a marhahús iránti kereslet 5 százalékkal esett az előző évhez képest.

„Ezért a trendért a vegetáriánus, vegán és flexitariánus mozgalmak felelősek. Ezek egyre népszerűbbé válnak az Egyesült Királyságban és inkább jelentenek életmódot, mintsem divatirányzatot”

– nyilatkozta Demetriou a Bristol Live-nek.

„Az év első negyedében megnőtt a vágások száma. Ennek a Brexit körüli bizonytalanság volt az oka. Közvetlen hatást gyakorolt volna a marhatenyésztőkre, ha március végén elhagyjuk az EU-t.”

A Farmers Weekly szerint a marhatenyésztők problémájának gyökerét nem Bristolban kell keresni. A kereslet csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy a vásárlók negatív üzeneteket kapnak a marhahússal kapcsolatban.

A vörös húsról általában az elhízásra, a rákra és a környezeti terelésre asszociálnak a fogyasztók. Ez a fő oka annak, hogy mind a kiskereskedelemben, mind a vendéglátóiparban csökkent a kereslet.

„Azt mondanám, hogy a legtöbb marhatenyésztő eladósodott”

– nyilatkozta Sam Chesney, az Ulsteri Tenyésztők Egyesületének elnöke.

Az állattenyésztők növényeket kezdtek el termeszteni
Rengeteg állattenyésztő kezdett el növényeket termeszteni, mert az a jövő.

Egyértelmű győzelem

„A tenyésztőknek nem kellene fenyegetést látni a veganizmus terjedésében”

– fejti ki Juliet Gellatley.

„A marhahús iránti kereslet csökkenését ünnepelni kell. Ez egy egyértelmű győzelem az állatjogi mozgalom számára. A kisebb kereslet miatt kevesebb állatot szaporítanak majd, így kevesebb élőlény él majd szenvedéssel teli kegyetlen életet”

„Arra buzdítanám a tenyésztőket, hogy ne fenyegetésként éljék ezt meg, hanem lássák az ebben rejlő lehetőségeket. A vegánoknak is enniük kell. Egyre több ember tér át erre az életmódra. Ez rengeteg munkahelyet jelent majd.”

„Tulajdonképpen már rengeteg tejtermelő váltott. Növényeket kezdtek el termelni, ami nyereségesnek bizonyult. Egymásnak is segítettek a váltásban. Ahogy bármely másik iparágnak, az agráriumnak is váltania kell, hogy ki tudja elégíteni a fogyasztók szükségleteit.”

Környezeti terhelés

Gellatley arról is beszélt, hogy az állattenyésztés hogyan hat a környezetre. Úgy fogalmazott, hogy ez mindannyiunkat érint, beleértve a tenyésztőket is.

„A nagyüzemi állattartás nagymértékben rombolja a környezetet, hatást gyakorol a biodiverzitásra, valamint az éghajlatváltozásra és a szennyezésre”

„Ha túl akarjuk élni, akkor nincs más választásunk. Vegán világot kell teremtenünk. Szóval itt egy tiszta indíték és ráépülő kereslet, amiben az állattenyésztő megláthatják a lehetőséget. Miért ne csatlakoznának a vegán forradalomhoz?”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.