Most olvasott cikk
Hogyan javíthat az egészségeden a növényi étrend?

Hogyan javíthat az egészségeden a növényi étrend?

Hogyan változtatja meg az egészséged a növényi étrend?

Egy közelmúltban készült tanulmányban a kutatók összehasonlították a növényi étrend hatásait olyan étrendekkel, amelyek tartalmaznak állati eredetű táplálékot is. A kutatás eredménye szerint a növényi étrend követése hozzájárul a jobb egészség fenntartásához, valamint segít a súlymegőrzésben is.

Nemrég olvashattuk, hogy Magyarország az EU legkövérebb országa, rengetegen túlsúlyosak és küzdenek cukorbetegséggel vagy prediabétesszel.

Ahhoz, hogy a fent felsorolt állapotokat kezelhessük, nagyon fontos a megfelelő étrend követése.

Az Office of Disease Prevention and Health Promotion (Betegségek Megelőzése és Egészségmegőrzési Közösség) által kiadott táplálkozási irányelvek szerint, egy átlagos amerikainál megfigyelhető tipikus étkezési minták nem igazodnak a dietetikusok ajánlásaihoz.

Szerintük a népesség körülbelül háromnegyede nem fogyaszt elegendő zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket. A zöldség- és gyümölcsfogyasztásban a magyarok még rosszabbak.

Egy új tanulmány – amelynek elkészítésében három nemzetközi intézmény is részt vett; a Washingtoni Orvosok Szövetsége a Felelősségteljes Gyógyászatért, a Prágai Endokrinológiai Intézmény és a Klinikai és Tapasztalati Gyógyászat Intézménye – azt állítja, hogy a növényi étrendnek előnyös hatása lehet az egyén egészségére nézve.

Pontosabban, a tanulmány szerint a növényi étrend támogatja bizonyos bélhormonok jelenlétét, amelyek a vérnyomás szabályozásában is segítenek. Ha ezek a hormonok megfelelően működnek, akkor az egyén előbb érez jóllakottságot. Emiatt az a diéta, ami jótékony hatással van a bélhormonokra, segít a súlymegtartásban is.

A tanulmányról

A kutatásban 60 férfit vizsgáltak: közülük 20 küzdött túlsúllyal, 20 cukorbetegséggel és 20-nak nem volt semmilyen egészségügyi problémája; ők alkották a kontrollcsoportot.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották meg; így a csoport egyik fele növényi alapon étkezett, a másik fele pedig feldolgozott húsokat és sajtot fogyasztott. A kutatók úgy állították össze mindkét fogást, hogy a kalória mennyisége és a makronutriensek arányai megegyezzenek.

A vizsgálat eredménye arra jutott, hogy azoknál magasabban volt a jótékony hatású bélhormonok szintje, akik növényi alapon étkeztek, mint azoknál, akik húst és sajtot ettek. Az eredmény független volt attól, hogy az adott egyénnek volt-e egészségügyi problémája, vagy sem.

Az emberi egészség szempontjából jó hatással bíró bélhormonok segítenek a glükózszint szabályozásában és az inzulin termelésében. Ezenfelül elősegítik a jóllakottság érzését, így hozzájárulnak a súlymegőrzéshez.

A kutatók szerint a résztvevők a növényi ételek magas rosttartalmának köszönhetően érezték magukat jóllakottnak, amelyek valóban hozzájárulnak ehhez az érzethez, de nem jelentenek plusz kalóriát.

„Ezek a jótékony hatású bélhormonok segítenek az egészséges súly fenntartásában, az inzulin kiválasztásban, a vércukorszint szabályozásában és tovább érezzük magunkat tőlük jóllakottnak”

– mondta a kutatás társszerzője Dr. Hana Kahleova.

„Egyetlen étkezés befolyásolhatja ezeknek a jótékony hormonoknak a kiválasztódását. Ezek a bélhormonok nagy jelentőséggel bírnak azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy súlyproblémákkal küzdenek.”

Már egy ezt megelőző kutatásban is arra jutott Dr. Kahelova, hogy a növényi étrend segít a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek, hiszen növeli az inzulinkiválasztást és fejleszti az inzulinérzékenységet.

A mostani tanulmány alátámasztja az előző eredményét, ezenfelül pedig bebizonyítja, hogy a növényi alapú étrend hozzájárul az egészséges súly megtartásához.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.