Most olvasott cikk
A húsban gazdag étrend több ember haláláért felelős, mint a dohányzás

A húsban gazdag étrend több ember haláláért felelős, mint a dohányzás

A húsban gazdag étrend több embert öl meg, mint a dohányzás

A The Lancet-ben publikált tanulmány 195 országban vizsgálta a fogyasztási szokásokat 1995-től 2017-ig, és arra a megállapításra jutott, hogy a rossz étkezési szokások felelősek a halálesetek egyötödéért.

Dr. Ashkan Afshin, a Washingtoni Egyetem professzora és a tanulmány egyik szerzője az alábbi módon határozta meg, hogy mit értenek „rossz étkezési szokások” alatt:

„Rossz étkezési szokások alatt olyan egészségtelen ételek nagy mennyiségű bevitelét értem, mint a vörös hús, a feldolgozott húsok, a cukor és az édesítőszer, valamint a cukros üdítőitalok.

Valamint ehhez még hozzátartozik az alábbi egészséges ételek mellőzése: gyümölcsök, zöldségek, magok és diófélék, teljes értékű gabonák. Ez globális szinten a legnagyobb egészségügyi kockázati tényező.”

A tanulmányban feldolgozásra kerültek azok az étkezési rizikófaktorok, amelyek a 11 millió halálesethez hozzájárultak 2017-ben. Eszerint a húsban gazdag étrend több halálesetért felelős, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy nem elég csökkenteni a vöröshús, a nátrium és a feldolgozott húsok mennyiségét. A kulcs az, hogy az étrendünk több egészséges ételt tartalmazzon; például gyümölcsöket, zöldségeket és teljes értékű gabonákat.

Afshin jótanácsa nem csak arra irányul, hogy kerüld az egészségtelen ételeket, mint a feldolgozott húsok és a cukros üdítőitalok. Sokkal inkább így hangzik:

„próbáld meg az egészségtelen ételeket egészségesekkel helyettesíteni”.

Az egészség és az étrend

Erik Lundqist / Unsplash

A tanulmányt számtalan olyan vizsgálat követte, amelyek az étrend különböző betegségekre való hatását vizsgálták.

Egy 2018-as tanulmány szerint a növényi étrend csökkentheti a gyulladás, így a szívbetegségek kockázatát is. A kutatás nyolc hétig vizsgált 100 olyan beteget, akik koszorúér megbetegedésben szenvedtek.

Egyesek növényi alapon étkezek, míg mások olyan étrendet követtek, amelyben sovány húsok, hal, tojás és alacsony zsírtartalmú tejtermékek is szerepeltek. Azoknak a csoporttagoknak lett a legjobb az eredménye, akik növényi alapú étrenden voltak; nekik jelentősen csökkent a gyulladás a szervezetükben.

Egy 2017-es tanulmány is hasonló eredményre jutott. Eszerint ha napi két adag állati eredetű fehérjét két adag növényi eredetű fehérjére cserélünk, akkor a koleszterinszint 5 százalékkal is csökkenhet, ezzel pedig csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata. tag heuer autavia for sale replica copy original watches
fake gucci watches for sale
1963 corvette grand sport replica for sale

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.