Most olvasott cikk
Ez a 65 éves testépítő a növényi étrendnek köszönheti csúcsformáját

Ez a 65 éves testépítő a növényi étrendnek köszönheti csúcsformáját

65 éves vegán testépítő - Dusan Dudas

A 65 éves egykori bodybuilder és személyi edző, Dusan Dudas a növényi étrendjének tulajdonítja, hogy sikerült megtartania erejét és egészségét.

A négyszeres Mr. New Zealand amatőr testépítő bajnok, aki legutóbbi versenyét 60 évesen nyerte 2015-ben, tíz éve vegán étrendet követ, mely gazdag nyers zöldségekben és gyümölcsökben.

„Az emberek azt gondolják, csak a húsból és tejtermékekből lehet bevinni a fehérjét, de közben elfeledkeznek egy fontos dologról. Ha a gorillák és az elefántok a Föld legerősebb állatai közé tartoznak, és kizárólag növényeket esznek, akkor mi miért ne tehetnénk így?”

nyilatkozta az Insidernek.

A szlovák származású Dudas 1994-ben költözött Új-Zélandra, és ekkor kezdődtek sikerei az amatőr testépítő bajnokságokon – 52 évesen, egy egészségügyi krízis után fordult a növényi táplálkozás felé.

Orvosai magas koleszterinszintet és magas vérnyomást állapítottak meg nála, és életmentő gyógyszereket írtak fel számára, hogy a még súlyosabb szívproblémák kockázatát mérsékeljék.

Mindeközben a felesége azt javasolta, hogy talán meg kéne változtatnia az étrendjét, így megmutatott egy könyvet a vegáns életmód egészségügyi előnyeiről, mely alapvető változást hozott az életébe.

„Egyetlen nap alatt vegán lettem. Az első három hétben csak nyers zöldséget és gyümölcsöt ettem. Aztán elmentem egy szakemberhez, aki majdnem elájult megdöbbenésében, mert nem is hitte, milyen fantasztikus lett az állapotom.”

– meséli.

A férfi jelenleg 80%-ban nyers vegán étrendet követ, a maradékot főtt gabonák és hüvelyesek teszik ki.

Dudas étrendje

Az Insider részletes betekintést adott a sportoló étrendjébe, melyet évek óta követ.

A napot egy csésze csalánteával kezdi, melyet desztillált vízből készít, majd egy „power juice” következik, ez négy frissen préselt répából, egy almából, egy céklából, két kis kurkuma gyökérből, gyömbérből és brokkoliból áll.

Emellett általában még gyümölcssalátát eszik, banánnal, almával, búzafűvel és citrommal, valamint egy jókora adag. szójatejben áztatott nyers zabkását fogyaszt.

Az ebédje főtt lencse, két gerezd fokhagymával és sörélesztő pehellyel, míg vacsorára két, héjában sült édesburgonyát és némi sült tököt eszik.

Dudas hozzátette, hogy bár étrendje főként nyers, azért nassolnivalóként néha megenged magának egy kis vegán húspótlót, ez az egyetlen feldolgozott táplálék az étrendjében, amit élvezettel elfogyaszt.

Habár szigorúan kidolgozott edzési rutint követ a megfelelő formája elérésének érdekében, nem éppen a kardiózás a szíve csücske.

„Nem is kardiózom, mert úgyis bármikor le tudnám adni a felesleges zsírt, ha szükségem lenne rá. A testépítés sikerének 80%-a a megfelelő étrendben rejlik. Még mindig edzem, és továbbra is jó formában vagyok. Nincs okom panaszra.”

– nyilatkozta büszkén az interjúban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.