Most olvasott cikk
A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát a férfiaknál

A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát a férfiaknál

bélrák

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiaknál a bélrák kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint – idézte a The Guardian egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották.

A kutatásban részt vevő 93 ezer nő esetében ezt az összefüggést nem állapították meg. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél egyébként is magasabb a bélrák kialakulásának esélye. A tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg.

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő – írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítői.

Korábbi kutatások ugyan azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmű.

Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kialakulásának kockázatával

– írták.

A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevőktől, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló lista alapján.

Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták.

Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok az olyan krónikus gyulladások ellen hatnak, melyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát

– állítják a kutatók.

A férfi résztvevők átlagéletkora 60, míg a nőké 59 év volt.

(MTI)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.