Most olvasott cikk
Jogszerű-e, ha gyámhatósággal fenyegetik a vegán szülőket? Íme a szakértő válasza

Jogszerű-e, ha gyámhatósággal fenyegetik a vegán szülőket? Íme a szakértő válasza

Előfordul, hogy egy orvos hatósági eljárás indítását helyezi kilátásba, ha a szülő kitart a gyerek vegán étkeztetése mellett. A lapunknak nyilatkozó jogi szakértő szerint azonban ettől semmiképp nem kell megijedni. Nem valószínű, hogy egy gyermekvédelmi eljárás során arra jutna a gyámhatóság, hogy a szülő veszélyezteti a növényi alapú étrenddel a gyerekét.

A vegán szülői csoportokban olvasható bejegyzések és hozzászólások alapján több védőnő és gyermekorvos is jelenti a gyámügynek, ha egy gyereket növényi étrendet követve nevelnek. A legtöbb esetben végül nem is kerül sor a bejelentésre, már a fenyegetéssel elérik, hogy a riadt szülő – rögtön a legrosszabb forgatókönyvet vázolva magában – inkább beadja a derekát, és megtöri a növényi alapú étrendet a gyerek esetében.

A Prove.hu-nak nyilatkozó jogi szakértő szerint azonban indokolatlan megijedni.

A gyermekjóléti intézkedések elsődleges célja a gyerek megfelelő testi, lelki, értelmi fejlődésének szavatolása. Feltételezhető, hogy a védőnő vagy gyermekorvos, aki ezen lépés mellett dönt, attól tart, hogy a szülő ezzel az étrenddel veszélyezteti a gyermekét. Egy dolog viszont biztos: nehezen állná meg a helyét egy hivatalos eljárásban a hatóság előtt az az állítás, hogy ezzel az étrenddel veszélyeztetné a gyermekét a szülő

– mondta lapunknak Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa.

Mit is tesz a gyámhatóság?

Ha a gyermekjóléti szolgálat értesítést kap arról az egészségügyi ellátótól, hogy veszélyeztetés eshetősége áll fenn, fel kell vennie a szülőkkel a kapcsolatot, de nem kell feltétlenül gyermekjóléti eljárást indítania. Ha a gyámhivatal kap bejelentést, akkor ők is először a gyermekjóléti szolgálathoz továbbítják a jelzést. A kapcsolattartás keretében van lehetősége bizonyítani a szülőknek, hogy valójában fel sem merült a veszélyeztetés lehetősége.

Az első lépés az eljárás során a vizsgálódás: a gyermekjóléti szolgálat megkéri a szülőket arra, hogy – első körben – családgondozók révén betekintést nyerhessenek az életükbe. Környezettanulmány készülhet, megvizsgálhatják az életmódjukat, nyilatkozattételre kérhetik őket fel, majd ezek alapján tudnak megállapításokat tenni a gyerek veszélyeztetettségére vagy annak a hiányára vonatkozóan.

Véleményem szerint a vegán étrend miatt elindított eljárások mindig utóbbira futnak majd ki, és ezzel a megállapítással meg is szüntetik őket

– mondta Takács Ádám.

Hozzátette, rövid távon még az sem minősülhet a gyermek veszélyeztetésének, ha a vizsgálat során kiderül, hogy időszakosan a kelleténél kevesebb tápanyagot, nyomelemet vagy éppen fehérjét visz be a gyerek.

Leszögezte, az eljárás elindítása megelőzhető, ha a szülő előzetesen igyekszik megértetni az orvossal vagy a védőnővel, hogy

éppen az ellenkezője történik annak, amivel vádolják őket: az átlagnál jobban odafigyelnek arra, hogy mit eszik a gyerek.

Az érintett szülők a gyakorlatban azonban sokszor ledönthetetlen falakba ütköznek az egészségügyi szakember részéről. Sok orvos és védőnő támadásnak, a szakterületére való illetéktelen behatolásnak ítélheti meg, ha a szülő tápanyagokról, nyomelemekről, és egyéb dietetikai részletekről értekezik. A lapunknak korábban nyilatkozó gyermekorvos úgy fogalmazott, elkeserítő, hogy az érintett szakemberek „azt bezzeg nem jelentik a gyámügynek, ha a szülő chipset és virslit ad a gyerekének”.

Joga van hozzá a szülőnek

A TASZ szakértője szerint a gyermekek jogairól egyrészt egy nemzetközi egyezmény rendelkezik, valamint magyar törvények is, alaptörvényi szinten. Ezek alapján

amikor a szülő a gyermekneveléssel kapcsolatban döntést hoz, annak mindig a gyermek legjobb érdekének kell megfelelnie – ez az alapelv.

Alapelv még, hogy a szülőnek kötelessége gondoskodnia a gyerekéről, de az Alaptörvény nevelési szabadságot biztosít neki. Ha tehát a szülő úgy gondolja, hogy a növényi alapú étkezés szolgálja a gyerek legjobb érdekét, és ezzel biztosítani tud minden tápanyagot neki, szíve joga így tenni, „az államnak semmi köze a családi étrendi elvekhez”.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.